PREMIERA PAKIET SIRT 3 w 1

Jak zrobić mleko roślinne w Thermomix - moje ulubione 4 przepisy

Jak zrobić mleko roślinne w Thermomix - moje ulubione 4 przepisy

Mleka roślinne to podstawa mojego jadłospisu. Już od dawna nie spożywam glutenu oraz nabiału dlatego te przepisy można powiedzieć uratowały mi życie :) Polecam każdemu, niezależnie czy ma nietolerancje pokarmowe, czy jest weganinem czy po prostu chce się zdrowo odżywiać na co dzień.

mleko_rolinne_thermomix

 

Dlaczego wybrałam mleka roślinne dla siebie i swojej rodziny?

  • Są bogate w składniki odżywcze.
  • Mam nietolerancję na mleko i jego przetwory, a dzięki diecie bez glutenu i nabiału udało mi się wyleczyć Hashimoto. 7-dniową autorską dietę Hashimoto na Thermomix z moimi wskazówkami znajdziesz TUTAJ.
  • Mogę je przygotować sama w Thermomix dzięki czemu wiem co jem i są zdecydowanie tańsze od tych sklepowych.
  • Są pyszne i proste w przygotowaniu :)
  • Mleko (zwłaszcza to przetworzone w kartonie) jest NIEZDROWE. Białko mleka krowiego zaburza gospodarkę mineralną całego organizmu, a nadmiar fosforu powoduje odwapnienie kości. To mit że mleko pije się właśnie aby uzupełnić wapń.
  • W mleku krowim jest dużo hormonu wzrostu, który zaburza prawidłowy rozwój dzieci.
  • Większość z nas ma problem z trawieniem białka mleka krowiego.

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

 

A teraz czas na moje ulubione mleka roślinne i ich właściwości:

Mleko migdałowe - Moje ulubione :) Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, potas i cynk, jest niskokaloryczne i polecane osobom ze schorzeniami układu pokarmowego takimi jak wrzody czy refluks. Mleko migdałowe wykorzystuje najczęściej do kawy, granoli lub pije samo jako dodatek do śniadania.

Mleko owsiane - Jest bogate w błonnik, kwas foliowy i zawiera więcej wapnia niż mleko krowie. Ma trochę kleistą konsystencję i samo nie smakuje najlepiej, ale jest świetną bazą do smoothie, owsianek, naleśników i jest tanie.

Mleko kokosowe - Zawiera witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Używam do wszystkiego: smoothie, owsianki, placuszki, naleśniki, omlety, curry, kakao czy gorąca czekolada.

Mleko z orzech nerkowca - Pyszne i kremowe, zawiera sporo zdrowych tłuszczy i dostarcza nam magnez, fosfor, żelazo, cynk, witaminy z grupy B. Piję je samo, jem z granolą, dodaje do smoothie, owsianek.

 

WSKAZÓWKI:

  1. Podane proporcje w przepisach możemy podwoić i przygotować więcej mleka.
  2. Do gotowego mleka możemy dodać dowolne dodatki: owoce, kakao, macha i powstanei nam mleko smakowe.
  3. Co robimy jeżeli nie zużyjemy mleka w ciągu 3 dni? Przelewamy mleko do foremek na lód, zamroź i masz gotowa bazę do smoothie czy mrożonej kawy :)
  4. Co robimy z pozostałym po mleku miąższem? W mojej kuchni nic się nie zmarnuje :) Miąższ po mleku możemy użyć do przygotowania: 
  5. Kulki mocy – wystarczy dodać banan, ulepić kulki i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możemy zagęścić wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi, jaglanymi itp.
  6. Mąka – miąższ po mleku wykładamy na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w 50°C, mieszając jak najczęściej. Pilnujemy aby się wysuszyła, ale nie spaliła. Przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy 30 s/ Obr. 8.

 

porcja2 min
porcja2

Składniki:

MLEKO MIGDAŁOWE:
Woda – 400 ml
Wanilia sproszkowana – ½ łyżeczki
MLEKO OWSIANE:
Woda – 400 ml
MLEKO KOKOSOWE:
Ciepła woda – 400 ml
MLEKO Z ORZECHÓW NERKOWCA:
Woda – 400 ml

Przygotowanie

MLEKO MIGDAŁOWE:

  1. Migdały namaczamy 12 godzin, najlepiej przez noc.
  2. Rano odcedzamy, płuczemy i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy wodę, miksujemy 2 min/ Obr. 10.
  3. Dodajemy miód/ syrop klonowy i wanilię do smaku, miksujemy 10 s/ Obr 10.
  4. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

MLEKO OWSIANE:

  1. Płatki owsiane zalewamy wodą na około 15-30 minut.
  2. Odsączamy z wody i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy wodę. Miksujemy 40 s/ Obr. 10. Nie miksujemy dłużej, ponieważ konsystencja będzie jeszcze bardziej klejąca, a tego nie chcemy.
  3. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

MLEKO KOKOSOWE:

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wiórki kokosowe i zalewamy ciepłą wodą. Dzięki temu twarde wiórki lepiej się zmiksują.
  2. Miksujemy 2 min/ Obr. 10.
  3. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

MLEKO Z ORZECHÓW NERKOWCA:

  1. Orzechy namaczamy 12 godzin, najlepiej przez noc.
  2. Rano odcedzamy, płuczemy i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy wodę, miksujemy 2 min/ Obr. 10.
  3. Dodajemy daktyle, miksujemy 1 min/ Obr 10.
  4. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

A jakie są wasze ulubione mleka roślinne? Testowaliście już jakieś? Napiszcie koniecznie w komentarzu.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
komentarz
Thermodieta 2021-05-06 12:52:07
Witaj Elwira, bardzo nam miło :) planujemy w najbliższych miesiącach też E-book dla dzieciaków z alergiami :) śledź nasz profil - na pewno się przyda :)
komentarz
Elwira2021-05-06 08:50:25
Super wpis, na pewno wypróbuję wszystkie przepisy, dziękuję ???? odkąd synek ma alergię na bmk szukam zdrowszych zamienników pokarmów, mleka roślinne to dla mnie nowość, dlatego chętnie wypróbuję Twoje przepisy ????
komentarz
Thermodieta2021-03-10 23:28:14
Super, że smakuje :) Domowe mleka roślinne to zdecydowanie oszczędność :)
komentarz
Maja2021-03-08 19:22:26
mleko przepyszne, robiłam owsiane, to tez ogromna oszczędność pieniędzy bo w skepie takie mleko to ok. 7-10 zł
komentarz
Thermodieta2021-03-01 10:15:48
Myślę, że możesz spróbować :) ja tez przy okazji potestuje :)
komentarz
Emilia2021-02-24 16:19:42
Nie używam rozpuszczalnej kawy. Kurcze, cały czas szukam przyczyny. Może to mleko należy najpierw przegotowac żeby się zapasteryzowalo?
komentarz
Thermodieta2021-02-24 10:04:15
Witaj, nie zdarzyło mi się to z mlekiem migdałowym, raczej z kokosowym czasem i wydaje mi się, że zalezy to od temperatury mleka. W kawie rozpuszczalnej też słyszałam, że mleko lubi się zważyć, ale w parzonej raczej nie. Może to jest powodem.
komentarz
Emilia2021-02-24 09:41:48
Witaj. Mam problem z mlekiem migdałowym. Waży mi się po dodaniu do kawy. Nie ma znaczenia czy zimne czy po spienieniu. Co jest nie tak? (Mleko świeże, myślałam, że dlatego, że migdały były że skórka, ale piszesz, że takie też mogą być)
komentarz
Thermodieta2021-02-21 09:48:44
Polecam górskie, mają więcej wartości odżywczych :) z płatków błyskawicznych nie próbowałam robić mleka, ale pewnie tez wyjdzie ok :)
komentarz
Ada 2021-02-20 14:37:59
płatki owsiane to mogą być błyskawiczne czy górskie?
komentarz
Thermodieta2020-12-28 10:26:49
Mogą być ze skórką, ale bez skórki również :)
komentarz
Joanna2020-12-19 11:58:18
Czesc, czy migdaly sa ze skorka, czy obrane?
komentarz
Thermodieta2020-11-23 21:18:50
raczej lubię mocno spienione mleka i najlepiej do tego nadaje się mleczko kokosowe, ponieważ jest gęste :) Domowe mleka trochę się spienią, ale efekt będzie inny :) Zazwyczaj stosuje je same, w koktajlach i owsiankach :)
komentarz
Hania2020-11-18 08:58:16
Czy stosujesz któreś z tych mlek do spieniania w ekspresie do kawy?
komentarz
Magda2020-09-22 16:28:11
Tak odsączam płatki i dodaję świeżą wodę i sól i miksuję :)
komentarz
Ania2020-09-20 14:22:36
Witaj, właśnie pierwszy raz będę testować własne mleka roślinne, coś ostatnio trudno mi trafić w sklepie owsiane a synowi bardzo posmakowało, stąd pomysł żeby zrobić samemu, chciałam sprecyzować czy odsączasz płatki z wody a później do miksowania wlewasz świeża wodę? Sól rozumiem że w trakcie miksowania?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow