Jak zrobić mleko roślinne w Thermomix - moje ulubione 4 przepisy

Jak zrobić mleko roślinne w Thermomix - moje ulubione 4 przepisy

Mleka roślinne to podstawa mojego jadłospisu. Już od dawna nie spożywam glutenu oraz nabiału dlatego te przepisy można powiedzieć uratowały mi życie :) Polecam każdemu, niezależnie czy ma nietolerancje pokarmowe, czy jest weganinem czy po prostu chce się zdrowo odżywiać na co dzień.

Dlaczego wybrałam mleka roślinne dla siebie i swojej rodziny?mleko_rolinne_thermomix

  • Są bogate w składniki odżywcze.
  • Mam nietolerancję na mleko i jego przetwory, a dzięki diecie bez glutenu i nabiału udało mi się wyleczyć Hashimoto. 7-dniową autorską dietę Hashimoto na Thermomix z moimi wskazówkami znajdziesz TUTAJ.
  • Mogę je przygotować sama w Thermomix dzięki czemu wiem co jem i są zdecydowanie tańsze od tych sklepowych.
  • Są pyszne i proste w przygotowaniu :)
  • Mleko (zwłaszcza to przetworzone w kartonie) jest NIEZDROWE. Białko mleka krowiego zaburza gospodarkę mineralną całego organizmu, a nadmiar fosforu powoduje odwapnienie kości. To mit że mleko pije się właśnie aby uzupełnić wapń.
  • W mleku krowim jest dużo hormonu wzrostu, który zaburza prawidłowy rozwój dzieci.
  • Większość z nas ma problem z trawieniem białka mleka krowiego.

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

A teraz czas na moje ulubione mleka roślinne i ich właściwości:

Mleko migdałowe - Moje ulubione :) Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, wapń, potas i cynk, jest niskokaloryczne i polecane osobom ze schorzeniami układu pokarmowego takimi jak wrzody czy refluks. Mleko migdałowe wykorzystuje najczęściej do kawy, granoli lub pije samo jako dodatek do śniadania.

Mleko owsiane - Jest bogate w błonnik, kwas foliowy i zawiera więcej wapnia niż mleko krowie. Ma trochę kleistą konsystencję i samo nie smakuje najlepiej, ale jest świetną bazą do smoothie, owsianek, naleśników i jest tanie.

Mleko kokosowe - Zawiera witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Używam do wszystkiego: smoothie, owsianki, placuszki, naleśniki, omlety, curry, kakao czy gorąca czekolada.

Mleko z orzech nerkowca - Pyszne i kremowe, zawiera sporo zdrowych tłuszczy i dostarcza nam magnez, fosfor, żelazo, cynk, witaminy z grupy B. Piję je samo, jem z granolą, dodaje do smoothie, owsianek.

WSKAZÓWKI:

  1. Podane proporcje w przepisach możemy podwoić i przygotować więcej mleka.
  2. Do gotowego mleka możemy dodać dowolne dodatki: owoce, kakao, macha i powstanei nam mleko smakowe.
  3. Co robimy jeżeli nie zużyjemy mleka w ciągu 3 dni? Przelewamy mleko do foremek na lód, zamroź i masz gotowa bazę do smoothie czy mrożonej kawy :)
  4. Co robimy z pozostałym po mleku miąższem? W mojej kuchni nic się nie zmarnuje :) Miąższ po mleku możemy użyć do przygotowania: 
  5. Kulki mocy – wystarczy dodać banan, ulepić kulki i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możemy zagęścić wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi, jaglanymi itp.
  6. Mąka – miąższ po mleku wykładamy na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w 50°C, mieszając jak najczęściej. Pilnujemy aby się wysuszyła, ale nie spaliła. Przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy 30 s/ Obr. 8.

 

porcja2 min
porcja2

Składniki:

MLEKO MIGDAŁOWE:
Migdały – 100 g
Woda – 400 ml
Miód/ syrop klonowy – 1 łyżeczka
Wanilia sproszkowana – ½ łyżeczki
MLEKO OWSIANE:
Płatki owsiane  – 100 g
Woda – 400 ml
Sól himalajska – 2-3 szczypty
MLEKO KOKOSOWE:
Wiórki kokosowe  – 100 g
Ciepła Woda – 400 ml
MLEKO Z ORZECHÓW NERKOWCA:
Orzechy nerkowca – 100 g
Woda – 400 ml
Daktyle – 3-4 sztuki

Przygotowanie

MLEKO MIGDAŁOWE:

  1. Migdały namaczamy 12 godzin, najlepiej przez noc.
  2. Rano odcedzamy, płuczemy i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy wodę, miksujemy 2 min/ Obr. 10.
  3. Dodajemy miód/ syrop klonowy i wanilię do smaku, miksujemy 10 s/ Obr 10.
  4. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

MLEKO OWSIANE:

  1. Płatki owsiane zalewamy wodą na około 15-30 minut.
  2. Odsączamy z wody i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy wodę. Miksujemy 40 s/ Obr. 10. Nie miksujemy dłużej, ponieważ konsystencja będzie jeszcze bardziej klejąca, a tego nie chcemy.
  3. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

MLEKO KOKOSOWE:

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wiórki kokosowe i zalewamy ciepłą wodą. Dzięki temu twarde wiórki lepiej się zmiksują.
  2. Miksujemy 2 min/ Obr. 10.
  3. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

 

MLEKO Z ORZECHÓW NERKOWCA:

  1. Orzechy namaczamy 12 godzin, najlepiej przez noc.
  2. Rano odcedzamy, płuczemy i przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy wodę, miksujemy 2 min/ Obr. 10.
  3. Dodajemy daktyle, miksujemy 1 min/ Obr 10.
  4. Przelewamy przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

A jakie są wasze ulubione mleka roślinne? Testowaliście już jakieś? Napiszcie koniecznie w komentarzu.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij