Prosta zupa koperkowa z ryżem i nutką kokosową na Thermomix

Prosta zupa koperkowa z ryżem i nutką kokosową na Thermomix
banner

Tradycyjne, proste przepisy są czasem po prostu najlepsze. Zupka przetestowana przez najmłodszych członków rodziny i test zdany na 5+ :) Jak wiecie zazwyczaj w kuchni nie używamy nabiału co jest problematyczne przy zabielaniu np. zup - ale mamy na to sposób. W wielu przepisach odrobina mleczka kokosowego sprawdza się idealnie a przy tym nie zmienia smaku potrawy. Pamiętajcie że przy diecie bez glutenu i nabiału można kombinować i właśnie tradycyjną koperkową z zacierką i śmietanką, możemy podać z ryżem i mleczkiem kokosowym :)

Spróbujcie naszą wersję zupy koperkowej na Thermomix i dajcie znać czy przypadła Wam do gustu :) Jest to kolejny przepis z cyklu - PRZEPISY Z RESZTEK Z LODÓWKI - bo w tym przepisie jako bazę użyć możemy większości warzyw w lodówce. Zobacz też prosty przepis na placki ziemniaczane z warzywami i kaszą gryczaną.

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.

fit

Wskazówka:

  1. Do zupy możemy dodać też inne warzywa w lodówce: kalafior, ziemniaki, kawałek kapusty włoskiej.

 

 

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja40 min
porcja4

Składniki:

Koperek - 2 pęczki (35 g)
Cebula - 100 g
Pietruszka - 50 g
Marchew - 80 g
Por - 30 g
Seler - 40 g
Masło klarowane - 30 g
Woda - 1 l
Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz - 2 szczypty
Mleczko kokosowe - 30 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy koperek, rozdrabniamy 2 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
  2. Warzywa: cebula, pietruszka, marchew, por, seler obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Wszystko przekładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  3. Dodajemy masło klarowane, dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1.
  4. Dodajemy 1 l wody, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 min/ 100°C/ obr. 1.
  5. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy 2 min/ 100°C/ obr. 1.
  6. Do garnka przelewamy 3/4 zupy, resztę zostawiamy w naczyniu miksującym i miksujemy 20 s/ obr. 10. Dodajemy do zupy, w ten sposób ją lekko zagęszczamy, mieszamy.
GOTOWANIE RYŻU W THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody. Zakładamy koszyczek, wsypujemy ryż. Gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 4.
  2. Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy ryż.  Pożywna zupa dla całej rodziny, bez glutenu i nabiału gotowy!

SMACZNEGO :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow