PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Wegański ser z nerkowców w Thermomix

Wegański ser z nerkowców w Thermomix

Ser wegański to najlepszy przykład świetnego wykorzystania Thermomix. Żadne inne urządzenie nie przygotuje tak gładkiego, kremowego sera z orzechów. Ja do przepisu użyłam orzechów nerkowca. Są do tego idealne - maślane i delikatne w smaku. Spróbuj sama!

Nerkowce - orzechy dla zestresowanych i osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy!

Nerkowce mimo swej wysokiej kalorycznośći ( 550 kcal w 100 g) są bardzo dobrym wyborem na diecie odchudzającej. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie wagi, zmniejszają uczucie głodu i redukują wartwę tłuszczową. Dodatkowo orzeczy wpływają na nasz dobry nastrój, poprzez zwiększenie ilości serotoniny w organizmie. Świetnie oddziałowują także na nasz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witamin z grupy B , które koją nerwy, dodają energii, a także poprawiają koncentrację oraz pamięć. Zawierają także sporo potasu i magnezu. Orzechy nerkowca to dobry wybór dla kobiet w ciąży, matek karmiących, osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. 

Uwielbiamy nerkowce w Thermodiecie !

Orzechów nerkowca używamy w przepisach bardzo często - lekko podprażone do sałatek, namoczone do koktajli, serów, past i sosów, ale także w deserach np. lodach czy mlekach smakowych. Podrzucam Wam kilka naszych propozycji : 

nerkowce» Pyszny czosnkowy serek

» Domowe mleko z nerkowców

» Wegański sos serowy 

» Wege parmezan

» Wegańskie lody 

» Wegańskie serniczki 

» Sos do nachos

W diecie wegańskiej jest tyle możliwości ! TUTAJ reszta wspaniałych przepisów z nerkowcami. 

Wskazówki:

  1. Serek świetnie pasuje do kanapek, tostów, słupków z warzyw.

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegańskie przepisy na blogu?
► DANIA WEGAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGAŃSKIEJ bez glutenu/nabiału/cukru 
► DIETA DETOKS JAGLANY

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja1 min
porcjaKrążek 12 cm

Składniki:

Nerkowce - 200 g
Cytryna (sok) - 5 g (1/2 sztuki)
Płatki drożdżowe nieaktywne - 15 g
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Opcjonalnie przyprawy, zioła (suszone) - szczypta
Woda - 20 g

Przygotowanie

  1. Nerkowce moczymy minimum 8h w wodzie.
  2. Po tym czasie, dokładnie płuczemy je w koszyczku, pod bieżącą wodą. 
  3. Dodajemy wszystkie składniki do naczynia miksującego. Możemy dodać też dowolne przyprawy. 
  4. Miksujemy 1min/obr.10. W razie potrzeby kilkakrotnie ściągamy kopystką zawartość na dno.
  5. Masę przekładamy do gazy lub ściereczki, zawiązujemy mocno gumką i odkładamy do koszyczka, do lodówki na noc.
  6. Następnego dnia ściereczkę ściągamy, możemy udekorować ser świeżymi ziołami oraz oliwą.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow