Wegański ser z nerkowców w Thermomix
Ser wegański to najlepszy przykład świetnego wykorzystania Thermomix. Żadne inne urządzenie nie przygotuje tak gładkiego, kremowego sera z orzechów. Ja do przepisu użyłam orzechów nerkowca. Są do tego idealne - maślane i delikatne w smaku. Spróbuj sama!
Nerkowce - orzechy dla zestresowanych i osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy!
Nerkowce mimo swej wysokiej kalorycznośći (550 kcal w 100g) są bardzo dobrym wyborem na diecie odchudzającej. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie wagi, zmniejszają uczucie głodu i redukują wartwę tłuszczową. Dodatkowo orzeczy wpływają na nasz dobry nastrój, poprzez zwiększenie ilości serotoniny w organizmie. Świetnie oddziałowują także na nasz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witamin z grupy B , które koją nerwy, dodają energii, a także poprawiają koncentrację oraz pamięć. Zawierają także sporo potasu i magnezu. Orzechy nerkowca to dobry wybór dla kobiet w ciąży, matek karmiących, osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Uwielbiamy nerkowce w Thermodiecie !
Orzechów nerkowca używamy w przepisach bardzo często - lekko podprażone do sałatek, namoczone do koktajli, serów, past i sosów, ale także w deserach np. lodach czy mlekach smakowych. Podrzucam Wam kilka naszych propozycji :
W diecie wegańskiej jest tyle możliwości! Kliknij tutaj aby znaleźć inne wspaniałe przepisy z nerkowcami.
Wskazówki:
- Serek świetnie pasuje do kanapek, tostów, słupków z warzyw.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegańskie przepisy na blogu?
► DANIA WEGAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGAŃSKIEJ bez glutenu/nabiału/cukru
► DIETA DETOKS JAGLANY
Składniki:
Przygotowanie
- Nerkowce moczymy minimum 8h w wodzie.
- Po tym czasie, dokładnie płuczemy je w koszyczku, pod bieżącą wodą.
- Dodajemy wszystkie składniki do naczynia miksującego. Możemy dodać też dowolne przyprawy.
- Miksujemy 1min/obr.10. W razie potrzeby kilkakrotnie ściągamy kopystką zawartość na dno.
- Masę przekładamy do gazy lub ściereczki, zawiązujemy mocno gumką i odkładamy do koszyczka, do lodówki na noc.
- Następnego dnia ściereczkę ściągamy, możemy udekorować ser świeżymi ziołami oraz oliwą.