Dieta SIRTFOOD w praktyce

Wegański sos serowy do nachos

Wegański sos serowy do nachos
banner

Wegański sos serowy do nachos

Kremowy, serowy sos do nachos to idealny dodatek do frytek, słupków z warzyw, czy mięsa z grilla. Smakuje zupełnie jak serowe sosy w kinach, które są podawane do nachosów. Przepyszny, prosty, szybki - świetny na imprezy w towarzystwie znajomych i na wieczorne seanse przed Netlixem. Koniecznie wypróbujcie!

Sosy nadają charakteru potrawom. Nasz wegański sos serowy będzie idealnym dodatkiem do wegetariańskiego cheeseburgera, frytek z batatów, ale przede wszystkim jako klasyczny sos serowy do nachos! Wsród nas jest sporo osób, które unikają nabiału i wydawałoby się, że takie dania musimy odstawić. Na szczęście, dzięki drożdżom nieaktywnym, smak sera możemy uzyskać bez mlecznych składników. Co więcej drożdze nieaktywne są zdrowe, bogate w witaminy z grupy B, zwiększają odporność, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także obniżają poziom cholesterolu. 

WSKAZÓWKI:

  1. Sos najlepiej smakuje na ciepło.
  2. Podawaj z dowolnymi dodatkami np. warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami, frytkami lub mięsem z grilla. Świetnie sprawdzi się też jako dip do burgerów.
  3. Jeśli chcesz by sos był mniej kaloryczny, możesz pominąć orzechy nerkowca. 
  4. Sos możesz przygotować w większej ilości np. na imprezę, wystraczy podwoić składniki :)

    To może Cię zainteresować!

    Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
    DANIA WEGETARIAŃSKIE

    Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
    w dwóch wersjach kalorycznych 
    DIETA WEGE 1500 kcal
    DIETA WEGE 2000 kcal

    Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja20 min
porcja2

Składniki:

Marchew (obrana, pokrojona w kostkę) - 40 g
Ziemniak (obrany, pokrojony w kostkę - 70 g
Orzechy nerkowca (opcjonalnie) - 15 g
Płatki drożdżowe nieaktywne - 30 g
Sól - 1/2 łyżeczki
Pieprz cayenne - szczpyta
Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew i orzechy wrzucamy koszyczka. Do kielicha wlewamy 1,5 l wody. Wkładamy koszyczek, zamykamy urządzenie i gotujemy 20 min/obr.4.
  2. Koszyczek odkładamy na bok, by warzywa lekko ostygły. Do miarki odlewamy 100 ml wody z gotowania marchewki i ziemniaków, resztę wylewamy.
  3. Do pustego kielicha wrzucamy ugotowane warzywa oraz resztę składników. Wlewamy wodę i blendujemy 30s/obr.10.
  4. W razie konieczności ściągamy sos na dno naczynia i blendujemy raz jeszcze 20s/obr.10.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow