Wegański sos serowy do nachos
Wegański sos serowy do nachos
Kremowy, serowy sos do nachos to idealny dodatek do frytek, słupków z warzyw, czy mięsa z grilla. Smakuje zupełnie jak serowe sosy w kinach, które są podawane do nachosów. Przepyszny, prosty, szybki - świetny na imprezy w towarzystwie znajomych i na wieczorne seanse przed Netlixem. Koniecznie wypróbujcie!
Sosy nadają charakteru potrawom. Nasz wegański sos serowy będzie idealnym dodatkiem do wegetariańskiego cheeseburgera, frytek z batatów, ale przede wszystkim jako klasyczny sos serowy do nachos! Wsród nas jest sporo osób, które unikają nabiału i wydawałoby się, że takie dania musimy odstawić. Na szczęście, dzięki drożdżom nieaktywnym, smak sera możemy uzyskać bez mlecznych składników. Co więcej drożdze nieaktywne są zdrowe, bogate w witaminy z grupy B, zwiększają odporność, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także obniżają poziom cholesterolu.
WSKAZÓWKI:
- Sos najlepiej smakuje na ciepło.
- Podawaj z dowolnymi dodatkami np. warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami, frytkami lub mięsem z grilla. Świetnie sprawdzi się też jako dip do burgerów.
- Jeśli chcesz by sos był mniej kaloryczny, możesz pominąć orzechy nerkowca.
- Sos możesz przygotować w większej ilości np. na imprezę, wystraczy podwoić składniki :)
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIEZnajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcalPo więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Ziemniaki, marchew i orzechy wrzucamy koszyczka. Do kielicha wlewamy 1,5 l wody. Wkładamy koszyczek, zamykamy urządzenie i gotujemy 20 min/obr.4.
- Koszyczek odkładamy na bok, by warzywa lekko ostygły. Do miarki odlewamy 100 ml wody z gotowania marchewki i ziemniaków, resztę wylewamy.
- Do pustego kielicha wrzucamy ugotowane warzywa oraz resztę składników. Wlewamy wodę i blendujemy 30s/obr.10.
- W razie konieczności ściągamy sos na dno naczynia i blendujemy raz jeszcze 20s/obr.10.