DETOX JAGLANY ► nowa wersja diety już dostępna!

Wegański sos serowy do nachos

Wegański sos serowy do nachos

Wegański sos serowy do nachos

Kremowy, serowy sos do nachos to idealny dodatek do frytek, słupków z warzyw, czy mięsa z grilla. Smakuje zupełnie jak serowe sosy w kinach, które są podawane do nachosów. Przepyszny, prosty, szybki - świetny na imprezy w towarzystwie znajomych i na wieczorne seanse przed Netlixem. Koniecznie wypróbujcie!

Sosy nadają charakteru potrawom. Nasz wegański sos serowy będzie idealnym dodatkiem do wegetariańskiego cheeseburgera, frytek z batatów, ale przede wszystkim jako klasyczny sos serowy do nachos! Wsród nas jest sporo osób, które unikają nabiału i wydawałoby się, że takie dania musimy odstawić. Na szczęście, dzięki drożdżom nieaktywnym, smak sera możemy uzyskać bez mlecznych składników. Co więcej drożdze nieaktywne są zdrowe, bogate w witaminy z grupy B, zwiększają odporność, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także obniżają poziom cholesterolu. 

WSKAZÓWKI:

  1. Sos najlepiej smakuje na ciepło.
  2. Podawaj z dowolnymi dodatkami np. warzywami pokrojonymi w słupki, nachosami, frytkami lub mięsem z grilla. Świetnie sprawdzi się też jako dip do burgerów.
  3. Jeśli chcesz by sos był mniej kaloryczny, możesz pominąć orzechy nerkowca. 
  4. Sos możesz przygotować w większej ilości np. na imprezę, wystraczy podwoić składniki :)

    To może Cię zainteresować!

    Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
    DANIA WEGETARIAŃSKIE

    Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
    w dwóch wersjach kalorycznych 
    DIETA WEGE 1500 kcal
    DIETA WEGE 2000 kcal

    Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja20 min
porcja2

Składniki:

Marchew (obrana, pokrojona w kostkę) - 40 g
Ziemniak (obrany, pokrojony w kostkę - 70 g
Orzechy nerkowca (opcjonalnie) - 15 g
Płatki drożdżowe nieaktywne - 30 g
Sól - 1/2 łyżeczki
Pieprz cayenne - szczpyta
Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew i orzechy wrzucamy koszyczka. Do kielicha wlewamy 1,5 l wody. Wkładamy koszyczek, zamykamy urządzenie i gotujemy 20 min/obr.4.
  2. Koszyczek odkładamy na bok, by warzywa lekko ostygły. Do miarki odlewamy 100 ml wody z gotowania marchewki i ziemniaków, resztę wylewamy.
  3. Do pustego kielicha wrzucamy ugotowane warzywa oraz resztę składników. Wlewamy wodę i blendujemy 30s/obr.10.
  4. W razie konieczności ściągamy sos na dno naczynia i blendujemy raz jeszcze 20s/obr.10.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow