Wegański sos serowy na Thermomix - bez glutenu, bez nabiału
Sosy to jeden z kluczowych dodatków do dań. Dzięki nim staje się ono idealne, a z prostego przepisu można przygotować wykwintne danie. Tak właśnie jest z ulubionym sosem serowym - bez sera. Wersja dla wegan, osób nie tolerujących lub nie spożywających nabiału i dla każdego kto lubi zdrowe i pyszne przepisy. Pyszny sos na Thermomix.
W tym przepisie kluczową rolę odgrywają PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE - to właśnie one nadają serowy smak. a przy tym są zdrowe i bogate w witaminy z grupy B. Zwiększają odporność organizmu , mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Idealnie sprawdzają się do sosów, pesto, makaronów, sałatek. Must have w mojej kuchni. Ten sos można również wykonać przy użyciu orzechów makadamia.
Składniki:
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca przekładamy do naczynia miksującego i zalewamy 130 ml wody. Odstawiamy na 10 min.
- Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie pozostałe składniki na sos. Miksujemy 1 min/ obr. 10.
- Przelewamy do słoiczka, można przechowywać do 4 dni lub zamrozić.
- Podawać z słupkami warzyw, do sałatek, mięs, makaronów, placuszków, frytek z batatów, nachos itd.
Ja uwielbiam z Cukinią faszerowaną kaszą jaglaną i pieczarkami.