Wegańskie borówkowe serniczki bez pieczenia - przepisy świąteczne na Thermomix
Przepisy świąteczne na Thermomix
Święta juz tuż tuż dlatego mam dla Was nietypowy sernik - borówkowy, wykonany z orzechów nerkowca i bez pieczenia. Super kremowa konsystencja powstaje dzięki moczonym orzechom. Taki sernik to wspaniała alternatywa dla osób na diecie bezglutenu, bez nabiału, wegańskiej. I dla każdego kto chciałby przemycić na stół coś zdrowego i nietypowego :)
Jest to też idealny przepis jeżeli nie masz czasu gotować - serniczki przygootujesz w kilka minut - póżniej czekają tylko w lodówce aż stężeją.
Co jeszcze przygotuję na te Święta?
Na pewno bezglutenową chałkę cytrynową z makiem i ulubiony chlebek moich dzieci: chlebek orkiszowy z migdałami.
Pozycją obowiązkową będzie też TOFURNIK - czyli sernik z tofu z polewą malinową - pyszny :) oraz najlepsze na świecie DOMOWE ŚLIWKI W CZEKOLADZIE - moczone w herbacie. Polecam też domowe jeżyki z żurawiną i jaglane serniczki w kubeczkach również bez pieczenia. Zdjęcia poniżej :) Wszytskie przepisy znajdziecie w zbiorze moich ulubionych DESERÓW NA THERMOMIX - BEZ GLUTENU, NABIAŁU I CUKRU.
Zdrowe święta to już nie problem :)
Składniki:
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na noc lub min. 8 godzin.
- Przygotowujemy spód. Do naczynia miksującego przekładamy mix orzechów, wiórki kokosowe, daktyle i olej kokosowy. Rozdrabniamy 20 s/ obr. 6.
- Powstałą masę przekładamy do pojemniczków/ słoiczków/ małych szklanek na dno i lekko ugniatamy. Mi wystarczyło masy na 4 małe pojemniczki szklane.
- Następnie przygotowujemy masę sernikową. Do naczynia miksującego przekładamy namoczone i odcedzone nerkowce, borówki, daktyle, mleczko kokosowe.
- Laskę wanili przekrawamy na pół i następnie wzdłuż, nożem wyjmujemy ziarenka i przekładamy do naczynia miksującego. Pozostałą laskę również możemy dodać do masy. Drugą połowe laski wanilii możemy wykorzystać do przygotowania domowego cukru waniliowego z ksylitolu.
- Całość miksujemy 30 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia, miksujemy ponownie 20 s/ obr. 10.
- Masę przekładamy do pojemniczków na wczesniej przygotowany spód.
- Serniczki wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy borówkami, malinami. Te serniczki możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Borówkowe serniczki to również deser idelany do diety SIRT, którą znajdziesz już w naszym sklepie z DIETAMI NA THERMOMIX :)