NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Wegańskie borówkowe serniczki bez pieczenia - przepisy świąteczne na Thermomix

Wegańskie borówkowe serniczki bez pieczenia - przepisy świąteczne na Thermomix
banner

Przepisy świąteczne na Thermomix

Święta juz tuż tuż dlatego mam dla Was nietypowy sernik - borówkowy, wykonany z orzechów nerkowca i bez pieczenia. Super kremowa konsystencja powstaje dzięki moczonym orzechom. Taki sernik to wspaniała alternatywa dla osób na diecie bezglutenu, bez nabiału, wegańskiej. I dla każdego kto chciałby przemycić na stół coś zdrowego i nietypowego :)

Jest to też idealny przepis jeżeli nie masz czasu gotować - serniczki przygootujesz w kilka minut - póżniej czekają tylko w lodówce aż stężeją. 

Co jeszcze przygotuję na te Święta?

Na pewno bezglutenową chałkę cytrynową z makiem i ulubiony chlebek moich dzieci: chlebek orkiszowy z migdałami. 

Pozycją obowiązkową będzie też TOFURNIK - czyli sernik z tofu z polewą malinową - pyszny :) oraz najlepsze na świecie DOMOWE ŚLIWKI W CZEKOLADZIE - moczone w herbacie. Polecam też domowe jeżyki z żurawiną i jaglane serniczki w kubeczkach również bez pieczenia. Zdjęcia poniżej :) Wszytskie przepisy znajdziecie w zbiorze moich ulubionych DESERÓW NA THERMOMIX - BEZ GLUTENU, NABIAŁU I CUKRU.

Zdrowe święta to już nie problem :)

 

porcja5 min
porcja4

Składniki:

Składniki na spód:
Mix orzechów (laskowe, włoskie, migdały) - 90 g
Wiórki kokosowe - 30 g
Daktyle suszone - 50 g
Olej kokosowy Extra Virgin- 15 g
Składniki na masę sernikową:
Orzechy nerkowca - 140 g
Borówki amerykańskie - 200 g
Daktyle suszone - 30-40 g
Mleczko kokosowe - 170 g
Laska wanilii - 1/2 sztuki

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na noc lub min. 8 godzin.
  2. Przygotowujemy spód. Do naczynia miksującego przekładamy mix orzechów, wiórki kokosowe, daktyle i olej kokosowy. Rozdrabniamy 20 s/ obr. 6.
  3. Powstałą masę przekładamy do pojemniczków/ słoiczków/ małych szklanek na dno i lekko ugniatamy. Mi wystarczyło masy na 4 małe pojemniczki szklane.
  4. Następnie przygotowujemy masę sernikową. Do naczynia miksującego przekładamy namoczone i odcedzone nerkowce, borówki, daktyle, mleczko kokosowe. 
  5. Laskę wanili przekrawamy na pół i następnie wzdłuż, nożem wyjmujemy ziarenka i przekładamy do naczynia miksującego. Pozostałą laskę również możemy dodać do masy.  Drugą połowe laski wanilii możemy wykorzystać do przygotowania domowego cukru waniliowego z ksylitolu.
  6. Całość miksujemy 30 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia, miksujemy ponownie 20 s/ obr. 10.
  7. Masę przekładamy do pojemniczków na wczesniej przygotowany spód.
  8. Serniczki wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy borówkami, malinami. Te serniczki możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Borówkowe serniczki to również deser idelany do diety SIRT, którą znajdziesz już w naszym sklepie z DIETAMI NA THERMOMIX :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow