Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix

Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix

Domowe chleby to jedna z najlepszych rzeczy jakie możesz dla siebie zrobić. Pyszne, chrupiące, zdrowe i co najważniejsze - wiesz co się w nich znajduje. Przygotowanie chleba wiele z was przeraża, ale tak naprawdę nie jest to takie trudne. Kiedyś miałam ogromny problem z przygotowaniem chleba bezglutenowego. Przechodząc na dietę bez glutenu i nabiału, to właśnie chleb był największym problemem. Nie mogłam wyobrazić sobie poranka bez chrupiącej białej bagietki!. Ale na szczęście to było już dawno temu :) Teraz wiem, że przygotowanie chleba nie jest aż tak skomplikowane i czasochłonne, a znając parę fajnych przepisów (czy to bezglutenowych, czy zwykłych) i posiadając Thermomix, zakochasz się w wypiekaniu własnych domowych chlebów. Na razie wrzucam na bloga przepis na ten ulubiony chlebek orkiszowy na każdą okazję, ale na pewno wkrótce pojawi się przepis na chlebek gryczany i bułeczki amarantusowe  - moje ulubione wypieki bezglutenowe:) Na blogu znajdziesz również przepis na Migdałowy keto chlebek z czosnkiem i rozmarynem oraz bezglutenową chałkę cytrynową. 

Chlebek orkiszowy to ulubiony chlebek mojej rodziny, zwłaszcza dzieci. Jest to chleb zawierający gluten z mąki orkiszowej. Dla dzieci i reszty rodziny często zamieniam białą pszenną mąkę właśnie na orkiszową. Jest ona o wiele bardziej zdrowa i nie wpływa destrukcyjnie na jelita tak jak zmodyfikowana pszenna mąka. Orkisz jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Białka orkiszu są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż białka pszenicy. To co jeszcze wyróżnia orkisz to rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku.

Dodatki do chlebów są też równie ważne, można przemycić w nich dodatkową porcję składników odżywczych w postaci siemienia lnianego, migdałów, orzechów, kminku, czarnuszki itp.

Z mąki orkiszowej wychodzi wspaniała pizza orkiszowa na Thermomix :)

WSKAZÓWKA:

  1. Czarnuszkę możemy zamienić na kminek, pestki dynii lub słonecznik.
  2. Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie, nie przejmuj się, tak ma być :)

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz czarnuszki. Wyrabiamy 3 min/ interwał.
  3. W międzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cm x 13cm wykładamy papierem do pieczenia. Można użyć też trochę większej foremki, ponieważ ciasto mocno wyrasta.
  4. Ciasto przekładamy do foremki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pieczemy 55 - 60 min. Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim rozkroimy.

Chlebek pysznie smakuje z pastą z awokado i jajek oraz pastą z zielonego groszku.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow