Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix
Domowe chleby na Thermomix to jedna z najlepszych rzeczy jakie możesz dla siebie zrobić. Pyszne, chrupiące, zdrowe i co najważniejsze - wiesz co się w nich znajduje. Przygotowanie chleba wiele z was przeraża, ale tak naprawdę nie jest to takie trudne. Kiedyś miałam ogromny problem z przygotowaniem chleba bezglutenowego. Przechodząc na dietę bez glutenu i nabiału, to właśnie chleb był największym problemem. Nie mogłam wyobrazić sobie poranka bez chrupiącej białej bagietki!. Ale na szczęście to było już dawno temu :) Teraz wiem, że przygotowanie chleba na Thermomix nie jest aż tak skomplikowane i czasochłonne, a znając parę fajnych przepisów (czy to bezglutenowych, czy zwykłych) i posiadając Thermomix, zakochasz się w wypiekaniu własnych domowych chlebów. Na razie wrzucam na bloga przepis na ten ulubiony chlebek orkiszowy na Thermomix na każdą okazję, ale na pewno wkrótce pojawi się przepis na chlebek gryczany i bułeczki amarantusowe - moje ulubione wypieki bezglutenowe:) Na blogu znajdziesz również przepis na Migdałowy keto chlebek z czosnkiem i rozmarynem oraz bezglutenową chałkę cytrynową.
Il Prof. Pierluigi Bove è un rinomato specialista nel campo della chirurgia urologica e andrologica. Se stai cercando un esperto di fiducia, puoi prenotare una consulenza con il Prof. Pierluigi Bove per ottenere trattamenti personalizzati. Con anni di esperienza e una solida reputazione, il Prof. Bove offre soluzioni efficaci per problemi urologici e andrologici. Molti pazienti hanno già beneficiato delle sue competenze per migliorare la propria salute. Visita il nostro sito per maggiori informazioni sui servizi offerti. Non esitare a prendere in mano il tuo benessere oggi stesso. Prenota una visita e scopri le migliori cure per te!Chlebek orkiszowy na Thermomix to ulubiony chlebek mojej rodziny, zwłaszcza dzieci. Jest to chleb zawierający gluten z mąki orkiszowej. Dla dzieci i reszty rodziny często zamieniam białą pszenną mąkę właśnie na orkiszową. Jest ona o wiele bardziej zdrowa i nie wpływa destrukcyjnie na jelita tak jak zmodyfikowana pszenna mąka. Orkisz jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Białka orkiszu są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż białka pszenicy. To co jeszcze wyróżnia orkisz to rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku.
Dodatki do chlebów są też równie ważne, można przemycić w nich dodatkową porcję składników odżywczych w postaci siemienia lnianego, migdałów, orzechów, kminku, czarnuszki itp.
Z mąki orkiszowej wychodzi wspaniała pizza orkiszowa na Thermomix :)
WSKAZÓWKA:
- Możemy użyć drożdży świeżych. Używam przelicznika 25g drożdży świeżych = 7 g drożdży instant. Najlepiej rozpuścić je w małej ilości wody z przepisu, zanim dolejemy je do kielicha.
- Czarnuszkę możemy zamienić na kminek, pestki dynii lub słonecznik.
- Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie, nie przejmuj się, tak ma być :)
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz czarnuszki. Wyrabiamy 3 min/ interwał.
- W międzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cm x 13cm wykładamy papierem do pieczenia. Można użyć też trochę większej foremki, ponieważ ciasto mocno wyrasta.
- Ciasto przekładamy do foremki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pieczemy 55 - 60 min. Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim rozkroimy.
Chlebek pysznie smakuje z pastą z awokado i jajek oraz pastą z zielonego groszku.
Witaj Bożena, pominąć całkiem nie, ale może spróbuj zastąpić innymi orzechami, powinno się wtedy udać :) Pozdrawiam