Bezglutenowa chałka cytrynowa z makiem

dataDesery, Chleby i wypieki, Bez glutenu, Keto, Paleo
data19 kwiecień 2020
Bezglutenowa chałka cytrynowa z makiem

Kochani wypieki bezglutenowe to dla niejednego wyzwanie, dlatego przybywam z pomocą z moją ulubioną chałką cytrynową na Thermomix :) Bez glutenu, bez nabiału, bez białego cukru :) Przepis dla każdego, dla alergików, dla osób na diecie paleo czy keto. Takie chałki czy chlebki możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, które nadają konkretny smak. W tym przepisie użyłam cytryny i maku, ale można śmiało użyć cynamonu, czy wanilii :) Testujcie i bawcie się z przepisami, zaskoczy was to jak ciekawe potrawy z tego wyjdą. Ta chałka to jeden z przepisów z mojego ulubionego zbioru ZDROWE DESERY NA THERMOMIX - bez glutenu, nabiału i białego cukru :) Uchylamy rąbka tajemnicy i publikujemy jeden przepis :)

chaka_z_makiem_na_thermomix

WSKAZÓWKA:

  1. W przepisie możemy pominąć mak lub zastąpić go innymi ziarnami.
  2. Zamieniająć miód na ksylitol lub erytrol chałka będzie idealna dla osób na diecie z niskim IG.

 

porcja30 min
porcja12

Składniki:

Mleczko kokosowe - 100 ml
Jaja - 4 sztuki
Sok z jednej cytryny
Starta skórka cytryny - 1 łyżeczka
Mak - 20 g (2 łyżki)
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 5 s / obr. 10.
  3. Dodajemy resztę składników, oprócz maku. Miksujemy 30 s/ obr. 6-8 stopniowo zwiększając pod koniec miksowania.
  4. Dodajemy mak, mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
  5. Foremkę do pieczenia chleba wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki.
  6. Pieczemy 35-40 min.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij