Bezglutenowa chałka cytrynowa z makiem
Kochani wypieki bezglutenowe to dla niejednego wyzwanie, dlatego przybywam z pomocą z moją ulubioną chałkę na Thermomix :) Bez glutenu, bez nabiału, bez białego cukru :) Przepis dla każdego, dla alergików, dla osób na diecie paleo czy keto. Takie chałki czy chlebki możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, które nadają konkretny smak. W tym przepisie użyłam cytryny i maku, ale można śmiało użyć cynamonu, czy wanilii :) Testujcie i bawcie się z przepisami, zaskoczy was to jak ciekawe potrawy z tego wyjdą. Ta chałka to jeden z przepisów z mojego ulubionego zbioru ZDROWE DESERY NA THERMOMIX - bez glutenu, nabiału i białego cukru :) Uchylamy rąbka tajemnicy i publikujemy jeden przepis :)
WSKAZÓWKA:
- W przepisie możemy pominąć mak lub zastąpić go innymi ziarnami.
- Zamieniająć miód na ksylitol lub erytrol chałka będzie idealna dla osób na diecie z niskim IG.
Składniki:
Przygotowanie
Jak zrobić chałkę na Thermomix
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 5 s / obr. 10.
- Dodajemy resztę składników, oprócz maku. Miksujemy 30 s/ obr. 6-8 stopniowo zwiększając pod koniec miksowania.
- Dodajemy mak, mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
- Foremkę do pieczenia chleba wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki.
- Pieczemy 35-40 min.
Polecamy także
Thermodieta2022-01-24 10:45:00
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Punkt 1 w przepisie :)
Marcin2022-01-22 15:32:20
W ilu stopniach? To jest dosc istotne