Bezglutenowa chałka cytrynowa z makiem
19 kwiecień 2020
Kochani wypieki bezglutenowe to dla niejednego wyzwanie, dlatego przybywam z pomocą z moją ulubioną chałkę na Thermomix :) Bez glutenu, bez nabiału, bez białego cukru :) Przepis dla każdego, dla alergików, dla osób na diecie paleo czy keto (wskazówki poniżej). Takie chałki czy chlebki możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, które nadają konkretny smak. W tym przepisie użyłam cytryny i maku, ale można śmiało użyć cynamonu, czy wanilii :) Testujcie i bawcie się z przepisami, zaskoczy was to jak ciekawe potrawy z tego wyjdą. Jeżlei lubisz zdrowe słodkości zerknij do naszego e-booka: ZDROWE DESERY NA THERMOMIX - bez glutenu, nabiału i białego cukru :)
WSKAZÓWKA:
- W przepisie możemy pominąć mak lub zastąpić go innymi ziarnami.
- Zamieniająć miód na ksylitol lub erytrol chałka będzie idealna dla osób na diecie z niskim IG/ keto.
30 min
12
Składniki:
Migdały - 200 g
Mąka kokosowa - 30 g
Mleczko kokosowe - 100 ml
Jaja - 4 sztuki
Sok z jednej cytryny
Starta skórka cytryny - 1 łyżeczka
Mak - 20 g (2 łyżki)
Olej kokosowy/ masło - 30 g
Miód/ syrop z agawy - 30 g
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Jak zrobić chałkę na Thermomix
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 5 s / obr. 10.
- Dodajemy resztę składników, oprócz maku. Miksujemy 30 s/ obr. 6-8 stopniowo zwiększając pod koniec miksowania.
- Dodajemy mak, mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
- Foremkę do pieczenia chleba wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki.
- Pieczemy 35-40 min.
Polecamy także
ThermodietaWItaj,2023-01-09 08:41:54
przy przepisach darmowych na blogu nie mamy podanych wartości, polecam wrzucić w apkę która liczy :)
Serdecznie pozdrawiam
Makro2023-01-08 14:58:05
Czy znajdę gdzieś zestawienie makro do przepisów?
Thermodieta2022-10-18 13:24:03
Witaj Angelina,
ja używam keksówki około 25-30 cm i się super sprawdza :) pozdrawiam!
Angelina2022-10-18 08:45:54
Witam, jakiej wielkości forma do pieczenia będzie odpowiednia do tego przepisu?
Thermodieta2022-01-24 10:45:00
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Punkt 1 w przepisie :)
Marcin2022-01-22 15:32:20
W ilu stopniach? To jest dosc istotne