Jak zrobić wegański parmezan w Thermomix?

Jak zrobić wegański parmezan w Thermomix?

Dieta wegańska na Thermomix nie musi być trudna, a przy tym może być pyszna i pomysłowa. Wystarczy znać kilka tricków kulinarnych i wszystko staje się proste :) Jednym z nich jest właśnie wegański parmezan. Jest to prosty podstawowy przepis na Thermomix, dzięki któremu wasze dania staną się jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo taki "parmezan" jest zdrowy, za sprawą orzechów nerkowca i płatków drożdżowych nieaktywnych, które dostarczają nam cennych składników odżywczych. Ja jestem uzależniona od tego przepisu :) i w kuchni zawsze mam taki parmezan pod ręką lub składniki, z których mogę go przygotować dosłownie w minutę.

Do czego używam wegański parmezan? I tu odpowiedź może wydać się śmieszna - DO WSZYSTKIEGO :) Posypuję nim sałatki, gofry, kanapki (zwłaszcza te z awokado i pomidorem), pizzę, makarony, zupy krem.

Ekstra serowy smak nadają właśnie płatki drożdżowe nieaktywne i to jest sekret udanej kuchni wegańskiej. Takie płatki można wykorzystać jako dodatek do sosów, pesto, można nimi posypać potrawy. 

Płatki drożdżowe to również świetne rozwiązanie dla osób na diecie bez nabiału. Eliminacja nabiału z diety niektórym wydaje się wręcz niemożliwa, ale sama przekonałam się, że jeżeli wykorzystamy takie składniki jak płatki, czy orzechy, możemy przygotować super "serowe" dania, dzięki którym nie będziesz tęsknić za serkami i śmietaną :)

Na diecie wegańskiej nie sposób obejść się bez mleka roślinnego. I tu mam dla was moje ulubione 4 przepisy na wegańskie mleko. Thermomix to idealna maszyna do przygotowania takich mlek. Są zdrowsze, tańsze i znasz dokładnie skład. Są pewne rzeczy, których po prostu nie warto kupować kiedy masz Thermomix - jednym z nich jest właśnie mleko roślinne. Jest ono idealną bazą do owsianek, smoothie bowls, czy koktajli.

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

wegaski_parmezan_na_thermomix

porcja1 min
porcja15

Składniki:

Czosnek granulowany - 2-3 szczypty
Sól himalajska - 1/2 łyżeczki (3 g)
Sól himalajska - 1/2 łyżeczki (3 g)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na parmezan przekładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 30 s/ obr. 5.
  2. Przekładamy do słoika, zakręcamy, przechowujemy w lodówce do 30 dni.

Polecam sprawdzić mój ulubiony WEGAŃSKI SOS SEROWY, w którym właśnie użyłam płatków drożdżowych. Ten sos jest uzależniający :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow