NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Przetwory Thermomix

data29 lipiec 2024
Przetwory Thermomix

Przetwory Thermomix na zimę - teraz jest czas na ich przygotowanie

Lato i wrzesień to idealny moment na zamknięcie słodkich, soczystych i najbardzie aromtycznych owoców w słoiczkach. Gdy za oknem unosi się chłodne powietrze, a drzewa tracą liście, przychodzi czas na wyciągnięcie zimowych przetworów. Owocowe konfitury, aromatyczne dżemy, orzeźwiające soki i słodkie syropy - to tylko niektóre z tych smakowitych przysmaków, które możemy wyczarować z sezonowych owoców, korzystając z pomocnika jakim jest Thermomix.

  1. Konfitury i dżemy: Wybierzmy ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny, śliwki czy jagody, i połączmy je z ksylitolem, erytrolem lub miodem i sokiem z cytryny w Thermomixie. Proces gotowania i mieszania załatwia za nas Thermomix, dzięki czemu przygotowanie tych słodkich przetworów jest proste i szybkie.

  2. Soki: Naturalne soki to bomba witaminowa, która dostarczy nam cennych składników odżywczych szczególnie w czasie mroźnych dni. Wystarczy wrzucić do Thermomixa ulubione owoce, takie jak porzeczki czy jeżyny, dodać niewielką ilość wody i ksylitolu, a następnie uruchomić urządzenie. Efektem będzie pyszny, zdrowy i bez sztucznych dodatków sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do smakowej wody dla dzieciaków.

  3. Syropy: Domowe syropy to doskonały składnik do herbaty, napojów gazowanych czy koktajli. W Thermomixie przygotujemy je w kilka chwil, wystarczy jedynie zagotować owoce z erytrolem na Varomie i zlewać ściekający syrop. Wybór owoców należy do Ciebie - jagody, maliny, czarna porzeczka, czy jeżyny, wszystko zależy od naszych gustów i preferencji.

Przetwory w Thermomix to nie tylko sposób na zachowanie letnich smaków przez cały sezon, ale również świetny pomysł na zdrowe i naturalne dodatki do naszej diety. Dzięki Thermomixowi przygotowanie tych przetworów staje się prostsze i bardziej przyjemne, niż kiedykolwiek wcześniej. Bez zachlapanej i zafarbowanej kuchni, bez brudnych i przypalonych garnków, bez stosu naczyń w kuchni. Pamiętajmy też, że domowe przetwory są pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale również zdrowsze, niż gotowe produkty dostępne w sklepach. Zapraszam Cię do wypróbowania moich przepisów na przetwory na zimę w Thermomix. 

Konfitura malinowa z nasionami chia

 

Konfitura malinowa z nasionami chia

Domowa, szybka konfitura z malin, którą w kilka minut przygotujesz w swoim domu. Dżem malinowy Thermomix możesz użyć do przekładania ciast, naleśników, na pieczywo lub w śniadaniu jako dodatek do jogurtu i granoli. Najczęściej robię ją z malin i truskawek, ale możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ten dżem malinowy jest bez cukru i substancji żelujących. Używam jedynie cukru brzozowego oraz nasion chia, które nadają idealną konsystencję konfitury.
 

 

 

Mus z jabłek w Thermomix

 

Mus z jabłek

Dzięki funkcjom urządzenia, przygotowanie musu jest niezwykle łatwe i wygodne. Wystarczy obrać i pokroić jabłka, a następnie umieścić je w naczyniu miskującym Thermomixa. Po dodaniu ksylitolu i soku z cytryny, uruchamiamy program gotowania, podczas którego jabłka delikatnie się duszą, uwalniając swój soczysty aromat. Po zakończeniu programu mus ma idealną konsystencję.

Gotowy mus z jabłek możesz wykorzystać np. do przygotowania szarlotki - szczególnie polecam Ci mój przepis bez cukru ;)

 

 

Syrop z imbiru


Syrop z imbiru

Syrop z imbiru w Thermomix to świetny dodatek do zimowych herbat, lemoniad, koktajli, czy jako dodatek do wody. Mój przepis nie zawiera cukru. Słodkość syropu uzyskałam przez dodanie ksylitolu, który świetnie sprawdza się w tego typu dodatkach. Ten syrop wspaniale sprawdzi się do rozgrzewających napoi przy przeziebieniach i na zimowe, zimne wieczory. Zobacz jak go przygotowałam i czemu wykorzystałam ksylitol.
 

 

 
 

 
Dżem truskawkowy Thermomix

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy to pyszny domowy dodatek do wielu słodkich dań. Prawdziwy przepis na dżem ma prosty i krótki skład bez dodatkowych ulepszaczy. Przygotowałam dla Was przepis na dżem truskawkowy bez żelfixu w Thermomix. Do truskawek dodałam wyłącznie ksylitol, który jest naturalnym konserwantem, dzięki czemu dżem z truskawek bez cukru będzie świetnym słodzidłem dla diabetyków i osób unikających cukru w diecie.

 

 

Sok z malin Thermomix

Sok z malin 

Co prawda sok malinowy kojarzy mi się z okresem zimowym, ale to właśnie teraz myślę o nim najwięcej. Sezon na maliny w pełni, więc to najlepszy czas na przygotowanie przetworów w Thermomix! Sierpień to idealny moment by przygotować ten pyszny syrop, który w czasie chłodniejszych wieczorów urozmaici nam ciepłą herbatę.

 

 

Dżem bez cukru w Thermomix


Dżem bez cukru w Thermomix 

Taki dżem jest doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie keto lub o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki zastosowaniu słodzików, takich jak stewia, ksylitol lub erytrytol, możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem owoców bez szkodliwego wpływu na poziom glukozy we krwi. Jedząc ten dżem nie obawiaj się skoków cukru. Przygotowanie dżemu bez cukru jest naprawdę proste! Najważniejsze to wybrać ulubione owoce - możesz użyć świeżych lub mrożonych, wybór należy do Ciebie! 

 

Syrop w Thermomix


Syrop w Thermomix idealny do herbaty i lemoniady

Syrop z owoców to aromatyczny, słodki i odświeżający dodatek, który może dodać nie tylko smaku, ale także koloru i charakteru naszym napojom. Jest to także doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

 

 

Przecier pomidorowy na Thermomix

Przecier pomidorowy w Thermomix

Przecier pomidorowy to chyba najbardziej znany i uniwersalny dodatek do dań kuchni włoskiej. Idealnie nadaje się jako sos do spaghetti Napoli, sprawdzi się w lasagne wegetariańskiej, sos pomidorowy do pulpetów, gołąbków, po dolaniu wywaru zamieni się w aromatyczną zupę krem, może posłużyć także jako baza do zapiekanek i pizzy. Aromatyczny, skarmelizowany, potrafi nadać cudownego smaku potrawie. Możemy go podawać do grillowanych warzyw, sos pomidorowy do makaronów, sprawdzi się też w kuchni wegańskiej, ale także jako dodatek do mięs.

 

Owocnego szykowania przetworów:)

 

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow