NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Szarlotka Thermomix ekspresowa bez cukru

Szarlotka Thermomix ekspresowa bez cukru
banner

Szarlotka w Thermomix najprostszy przepis na ciasto z kruszonką!

Szarlotka w Thermomix to moje ulubione ciasto. Uwielbiam ten słodko - kwaśny smak. Mój przepis przygotowałam na bazie musu z jabłek także przygotowanego w Thermomix. Do przepisu wykorzystałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dzięki czemu ciasto ma piękny kolor, wyrazisty, lekko orzechowy smak i co równie ważne jest zdrowsza od klasycznej szarlotki. W przepisie nie znajdziesz cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Z niego również przygotowałam " cukier puder". Jestem pewna, że przy tym przepisie nikt nie zorientuje, że to ciacho jest w zdrowszej wersji. Jest pyszne, proste, ma kruszonke i "cukier puder"! Szarlotka w Thermomix to idealne ciasto na rodzinne okazje i święta. Smakuje pysznie zarówno na ciepło i zimno. Polecam Ci ten przepis na szarlotkę - smak Cie zaschwyci. 

Szarlotka Thermomix

Thermomix nie tylko umożliwia osiągnięcie perfekcyjnej konsystencji ciasta, ale także pomaga zachować smaku i aromat jabłek. Dzięki Thermomix możesz w mgnieniu oka przygotować to klasyczne i uwielbiane przez wszystkich ciasto Zaczynając od przygotowania soczystych plastrów jabłek lub musu, aż po wyjątkowe kruche ciasto, całe przygotowanie zajmie Ci dosłownie minutkę. Najgorzej jest czekać tą godzinę kiedy ciasto jest w piecu :) Wypróbuj mój przepis i podziel się opinią o nim pod tym wpisem. Czekam na Wasze relacje na Facebooku i Instagramie. 

Wskazówki:

1. Jeśli nie masz mojego musu z jabłek możesz użyć pokrojonych w cienkie plasterki jabłek lub tartych na tarce ( nakładka krojąca). Alternatywą jest też kupny mus z jabłek. 

porcja5 min
porcja20

Składniki:

Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 450 g
Żółtka - 2 szt.
Masło - 200 g
Ksylitol - 170 g
Śmietana kwaśna - 50 g
Proszek do pieczenia - 5 g
Cynamon - 5 g

Przygotowanie

1. Rozgrzewamy piec do 180 stopni góra-dół.
2. 20 g ksylitolu wsypujemy do naczynia i miksujemy 10s/obr.10. Odkładamy do miseczki
3. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do naczynia. Miksujemy z pomocą kopystki 30s/obr.4.
4. ⅓ “kruszonki” przystępujemy do miseczki, ugniatamy palcami i wkładamy do lodówki. Resztę ciasta w naczyniu miksujemy jeszcze 30s/obr.4
5. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę 30cmX24.
6. Ugniatamy rękami lub małym wałkiem. Wykładamy mus z jabłek wymieszany z cynamonem. Posypujemy kruszonką z lodówki i pieczemy 1h.
7. Szarlotkę posypujemy pudrem z ksylitolu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-10-16 16:43:57
Na co dzień nie liczę kalorii i też nie podaję ich przy przepisach. Kalorie i makroskładniki znajdziesz tylko w gotowych dietach i e-bookach :)
komentarz
Kasia 2023-10-15 22:15:50
A gdzie kaloryczność jednej porcji lub całości
komentarz
Thermodieta2023-09-10 17:28:57
Cudownie:) cieszymy się ogromnie i dziękujemy za komentarz :)
komentarz
Basia2023-09-09 20:56:13
szarlotka wyszła rewelacyjnie, domownicy zachwyceni;
komentarz
Thermodieta2023-09-08 15:23:00
Hej, nie próbowałam inaczej, ale jeśli miałabym to zrobić spróbowałabym z wegańskim masłem i śmietaną sojową lub kokosową :) Jeśli spróbujesz daj proszę znać jak wyszła :) Trzymam kciuki :)
komentarz
Paulina2023-09-08 13:11:02
Czym zastąpić maslo i śmietankę żeby przepis na tym nie stracił (dieta z wykluczeniem bmk)
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow