Szarlotka Thermomix ekspresowa bez cukru
Szarlotka w Thermomix najprostszy przepis na ciasto z kruszonką!
Szarlotka w Thermomix to moje ulubione ciasto. Uwielbiam ten słodko - kwaśny smak. Mój przepis przygotowałam na bazie musu z jabłek także przygotowanego w Thermomix. Do przepisu wykorzystałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dzięki czemu ciasto ma piękny kolor, wyrazisty, lekko orzechowy smak i co równie ważne jest zdrowsza od klasycznej szarlotki. W przepisie nie znajdziesz cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Z niego również przygotowałam " cukier puder". Jestem pewna, że przy tym przepisie nikt nie zorientuje, że to ciacho jest w zdrowszej wersji. Jest pyszne, proste, ma kruszonke i "cukier puder"! Szarlotka w Thermomix to idealne ciasto na rodzinne okazje i święta. Smakuje pysznie zarówno na ciepło i zimno. Polecam Ci ten przepis na szarlotkę - smak Cie zaschwyci.
Szarlotka Thermomix
Thermomix nie tylko umożliwia osiągnięcie perfekcyjnej konsystencji ciasta, ale także pomaga zachować smaku i aromat jabłek. Dzięki Thermomix możesz w mgnieniu oka przygotować to klasyczne i uwielbiane przez wszystkich ciasto Zaczynając od przygotowania soczystych plastrów jabłek lub musu, aż po wyjątkowe kruche ciasto, całe przygotowanie zajmie Ci dosłownie minutkę. Najgorzej jest czekać tą godzinę kiedy ciasto jest w piecu :) Wypróbuj mój przepis i podziel się opinią o nim pod tym wpisem. Czekam na Wasze relacje na Facebooku i Instagramie.
Wskazówki:
1. Jeśli nie masz mojego musu z jabłek możesz użyć pokrojonych w cienkie plasterki jabłek lub tartych na tarce ( nakładka krojąca). Alternatywą jest też kupny mus z jabłek.
Składniki:
Przygotowanie
1. Rozgrzewamy piec do 180 stopni góra-dół.
2. 20 g ksylitolu wsypujemy do naczynia i miksujemy 10s/obr.10. Odkładamy do miseczki
3. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do naczynia. Miksujemy z pomocą kopystki 30s/obr.4.
4. ⅓ “kruszonki” przystępujemy do miseczki, ugniatamy palcami i wkładamy do lodówki. Resztę ciasta w naczyniu miksujemy jeszcze 30s/obr.4
5. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę 30cmX24.
6. Ugniatamy rękami lub małym wałkiem. Wykładamy mus z jabłek wymieszany z cynamonem. Posypujemy kruszonką z lodówki i pieczemy 1h.
7. Szarlotkę posypujemy pudrem z ksylitolu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.