NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Mus z jabłek w Thermomix

dataDesery, Sosy i dodatki, Dla dzieci
data16 listopad 2024
Mus z jabłek w Thermomix
banner

Mus z jabłek przygotowany w Thermomix 

Najprostszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie musu do szarlotki. Dzięki funkcjom urządzenia, przygotowanie musu jest niezwykle łatwe i wygodne. Wystarczy obrać i pokroić jabłka, a następnie umieścić je w naczyniu miskującym Thermomixa. Po dodaniu ksylitolu i soku z cytryny, uruchamiamy program gotowania, podczas którego jabłka delikatnie się duszą, uwalniając swój soczysty aromat. Po zakończeniu programu mus ma idealną konsystencję. Mus z jabłek zachowuje cenne składniki odżywcze. Gotowy mus z jabłek możemy podawać jako samodzielny deser, dodatek do pieczywa, naleśników, deserów.  Dzięki Thermomixowi każdy może cieszyć się domowym, świeżym i aromatycznym musem z jabłek bez żadnego wysiłku i straty czasu.

Najlepsze jabłka do szarlotki 

Wybór odpowiednich jabłek do przygotowania musu na szarlotkę ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia doskonałego smaku i konsystencji tego klasycznego deseru. W tym celu warto sięgnąć po odmiany charakteryzujące się równowagą między słodyczą, a kwasowością oraz miękkim, ale nie rozpływającym się miąższem. Jabłka z grupy odmian kulinarnych, takie jak Szampion, Reneta, czy Antonówka doskonale sprawdzą się w roli składnika musu do szarlotki. Ich wyrazisty smak i aromat idealnie komponują się z przyprawami, takimi jak cynamon czy wanilia, dodając charakterystycznego posmaku. Konsystencja tych jabłek po ugotowaniu pozostaje miękka, co przyczynia się do uzyskania delikatnego i kremowego musu, doskonale uzupełniającego chrupiący spód i warstwę kruszonki szarlotki. Dobrze dobrane jabłka do musu sprawią, że szarlotka nabierze wyjątkowego charakteru, a smakosze będą mogli cieszyć się harmonią smaków, które doskonale ze sobą współgrają.

 

porcja25 min
porcja1 l

Składniki:

Jabłka - 2 kg
Ksylitol - 50 g
Cytryna (sok) - 40 g

Przygotowanie

1. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Połowę jabłkek pokrojonych w ćwiartki wrzucamy do naczynia miksujacego. Miksujemy 10s/obr.5.  Dorzucamy drugą połowę oraz ksylitol i z pomocą kopystki miksujemy jeszcze 10s.obr.5. 
2. Thermomix ustawiamy 20min/Varoma/obr.1.
3. Mus przekładamy do 2 wyparzonych słoików po 500 ml. Odstawiamy do góry nogami do ostygnięcia.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow