Syrop w Thermomix idealny do herbaty i lemoniady
Syrop w Thermomix
Thermomix, jako wielofunkcyjny robot kuchenny, jest niezastąpiony w przygotowywaniu różnych potraw, w tym także przetworów. Świetnie sprawdza się do przygotowywania konfitur, dżemów, soków i syropów. Tym razem podzielę się z Tobą nowym sposobem na zrobienie syropu w Thermomix.
Jak zrobić syrop w Thermomix?
Syrop z owoców to aromatyczny, słodki i odświeżający dodatek, który może dodać nie tylko smaku, ale także koloru i charakteru naszym napojom. Jest to także doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Oto dlaczego uwielbiamy te pyszne soki:
-
Różnorodność smaków: Syropy możemy przygotować z soczystych malin, słodkich truskawek, borówek, aronii, porzeczek, a w moim przypadku z jeżyn.
-
Szybki i łatwy w przygotowaniu: zrobienie syropu w Thermomix jest proste, szybkie i czyste. Wszystko, co musimy zrobić, to wrzucić składniki, ustawić odpowiedni program i gotowe!
-
Zastosowanie syropu: Nasz syrop może być nie tylko doskonałym dodatkiem do herbaty i lemoniady, ale także idealnym polewą do lodów, naleśników, gofrów, a nawet dodatkiem do koktajli.
Jesteś ciekawa jakie przetwory można przygotować w Thermomix ? Poznaj moje przepisy i wypróbuj je tego lata.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody. Do koszyczka wkładamy głęboką miseczkę ( kokilkę lub okrągłe naczynie zaoodporne), w takim wymiarze, by zmieściła się do koszyczka.
- W nakładce Varomy myjemy owoce. Kładziemy ją na kielich i zasypujemy owoce ksylitolem. Zamykamy naczynie i włączamy 30 min/Varoma/obr.2. W czasie gotowania sok z owoców będzie ściekał do miseczki.
- W połowie czasu, zlewamy zebrany sok. Robimy to za pomocą kopystki - UWAGA - wszystko jest bardzo gorące. Nie wyciągając miseczki, zahaczamy mocno kopystką o koszyczek i bardzo ostrożnie zlewamy sok do dużej, czystej, wyparzonej miski. Wkładamy koszyczek z powrotem i gotujemy kolejną porcję soku ( z tych samych owoców) przez pozostałe 15 min. Czynność zlewania soku powtarzamy.
- Gotowy sok przelewamy do wyparzonych buteleczek i szczelnie zamykamy.