Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to pyszny domowy dodatek do wielu słodkich dań. Prawdziwy przepis na dżem ma prosty i krótki skład bez dodatkowych ulepszaczy. Przygotowałam dla Was przepis na dżem truskawkowy bez żelfixu w Thermomix. Do truskawek dodałam wyłącznie ksylitol, który jest naturalnym konserwantem, dzięki czemu dżem z truskawek bez cukru będzie świetnym słodzidłem dla diabetyków i osób unikających cukru w diecie.
Dżem truskawkowy bez cukru
Dżem truskawkowy przygotowałam bez dodatku zwykłego cukru, zastąpiłam go ksylitolem.
Ksylitol to naturalna substancja słodząca pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z kory brzozy. Jest świetnym zamiennikiem cukru dla:
- diabetyków
- osób dbających o zdrowie
- wszystkich, którzy chcą ograniczyć biały cukier w diecie
Zalety ksylitolu:
- jest równie słodki jak tradycyjny cukier
- zawiera 40 % mniej kalorii
- posiada niski indeks glikemiczny
- może być stosowany przez diabetyków
- wspiera mineralizację zębów
- powoduje mniejszy wzrost glukozy we krwi niż po spożyciu produktów z cukrem
Moja receptura na dżem truskawkowy bez cukru to wspaniała alternatywa dla diabetyków, osób na diecie z NISKIM IG, czy kobiet w ciąży chorujących na cukrzycę ciążową.
Jak zrobić dżem z truskawek w Thermomix?
Dżem z truskawek to krótka receptura. Przygotowanie jest proste, potrzebne nam będą tylko truskawki, ksylitol i Thermomix. Dzięki urządzeniu, przygotowanie domowych przetworów, dżemów, konfitur, soków to banalna sprawa. Nie musimy nic mieszać, sprawdzać, kuchnia pozostaje czysta, a procedura jest bezpieczna i nie grozi poparzeniem. Dżem z truskawek bez żelfixu nie jest tak gęsty jak klasyczny, sklepowy dżem, jednak jeśli chcesz uniknąć sztucznych dodatków warto spróbować takiej wersji :)
Przetwory z truskawek
Przetwory z truskawek to najbardziej popularna słodkość w spiżarniach. W Thermomixie możemy przygotować dżem z truskawek, konfiturę czy nawet sok z truskawek. Zapraszam Cię do przepisu na sok malinowy w Thermomix, który możesz przygotować z truskawek, borówek czy jeżyn. Na blogu znajdziesz też przepis na konfiturę z malin. We wszystkich przepisach możesz dobierać dowolne, ulubione owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej
Na podstawie dzisiejszego przepisu na dżem z truskawek przygotowałam też dżem z borówki amerykańskiej. Nie wierzyłam, że te dostępne przez cały rok owoce, będą miały tyle smaku i koloru po przyrządzeniu z nich domowego przetworu. Dżem z borówki amerykańskiej ma przepiękny, ciemno fioletowy kolor, cudowny zapach i konsystencję konfitury, to nasz ulubiony przepis na dżem w Thermomix.
Przetwory w Thermomix
Przetwory w Thermomix to zdrowa alternatywa dla sklepowych produktów, które nierzadko w swoim składzie mają składniki, które nie powinny się tam znaleźć. Dodatkowo w własnoręcznie przygotowanych przetworach możesz dobrać dla siebie odpowiednią konsystencję, słodkość i strukturę. Zapraszam Cię do wypróbowania wszystkich naszych przepisów na domowe przetwory w Thermomix, bez dodatku białego cukru. Takie przetwory możesz ze spokojem podać swoim dzieciakom jako dodatek do pieczywa, gofrów, jogurtu czy koktajlu.
Wskazówki:
- Słoiki oraz zakrętki muszą być czyste i dokładnie wyparzone. Najlepiej zrobić to w dużym garnku, gotować kilka minut i bardzo ostrożnie odstawić na czysty ręcznik papierowy, aby ociekły.
- Dżem możesz zrobić z dowolnych owoców np. borówek amerykańskich, wiśni.
- Dżem możesz przygotować z mrożonych owoców, wydłuż czas gotowania o 10 minut.
- Nie zapomnij o nałożeniu koszyczka, bez tego dżem będzie chlapał.
- Dżemu nie trzeba pasteryzować, wystarczy dokładnie zakręcić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do tego przepis będą Ci potrzebne słoiczki np 3 po 100 ml.
- Jeśli lubisz gładkie konfitury, na sam koniec zmiksuj dżem truskawkowy 8s/obr.6.
- Jeśli lubisz gęste dżemy możesz wydłużyć gotowanie do godziny, sprawdzaj w trakcie by konfitura za bardzo nie odparowała.
To może Cię zainteresować !
Na naszym blogu znajdziesz wiele darmowych przepisów na Thermomix, znjadziesz je TUTAJ.
Jeśli szukasz gotowych, tygodniowych diet na Thermomix zapraszam Cię TUTAJ.
Składniki:
Przygotowanie
- Do kielicha wkładamy truskawki i zasypujemy cukrem. Zamykamy, nakładamy koszyczek by owoce nie wykipiały i gotujemy: mrożone owoce 40 min/110°C/obr. wsteczne mieszanie; owoce świeże 30min/110°C/obr. wsteczne mieszanie.
- Dżem jest konsystencji lekkiej konfitury, po wystygnięciu robi się bardziej gęsty.
- Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.