Syrop z imbiru
Syrop z imbiru w Thermomix to świetny dodatek do zimowych herbat, lemoniad, koktajli, czy jako dodatek do wody. Mój przepis nie zawiera cukru. Słodkość syropu uzyskałam przez dodanie ksylitolu, który świetnie sprawdza się w tego typu dodatkach. Ten syrop wspaniale sprawdzi się do rozgrzewających napoi przy przeziebieniach i na zimowe, zimne wieczory. Zobacz jak go przygotowałam i czemu wykorzystałam ksylitol.
Ksylitol - właściwości
- ksylitol, inaczej cukier brzozowy
- ma postać białego proszku, krystalicznego proszku
- ma bardzo niski indeks glikemiczny IG7
- jest bezpieczny dla diabetyków
- alternatywa dla białego cukru
- przeciwdziała otyłości, zwiększa przyswajanie wapnia, wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego
- jest dwukrotnie mniej kaloryczny niż cukier 24 kcal na 100 g
- świetny dla osób na diecie odchudzającej
- nie należy spożywać w nadmiarze ze względu na działanie drażniące na układ pokarmowy
Imbir - właściwości
- zawiera węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas.
- jego olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne
- zalecany przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych - rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo
- herbata z syropem imbirowym, cynamonem, cytryną, miodem i kurkumą będzie działać silnie rozgrzewająco
Jak widzisz syrop z imbirem to świetny sposób na wspomaganie organizmu przy jesiennych infekcjach, ale też jako wzmacnianie odporności na co dzień. Imbir bardzo dobrze wpływa na proces chudnięcia, więc wprowadzaj go swojej diety jak najczęściej - super sprawdza się w zielonych koktajlach, daniach azjatyckich, czy deserach np. gorącej czekoladzie z Thermomix.
Imbir to składnik aktywujący sirtuiny. Czym są sirtuiny i jak wpływają na proces odchudzania? Przeczytaj we wpisie DIETA SIRT - zasady, efekty, lista produktów.
Wskazówki:
- Imbir możesz obrać, ale nie jest to konieczne. Ja imbir do tego przepisu dokładnie myję i kroję w kawałki. Nie obieranie oszczędza sporo czasu :)
- Syrop imbirowy dodaję do ciepłych napoji, chłodnych lemomiad i drinków.
Składniki:
Przygotowanie
- Imbir kroimy w kawałki. Wrzucamy do naczynia miksującego i siekamy 3s/obr.6.
- Ściągamy kopystką na dno i dodajemy ksylitol oraz wodę. Gotujemy 30 min/100°C/ obr.1. przykrywając koszyczkiem.
- Odkładamy na bok na godzinę.
- Po tym czasie syrop przelewamy przez koszyczek, sitko lub gazę do innego pojemnika. Następnie odciskamy dokładnie resztki imbiru, by wykorzystać cały syrop.
- Syrop przelewamy do czystych, wyparzonych buteleczek i zakręcamy. Przechowujemy do lodówce.