Sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i granatem
Sałatki na Thermomix
Sezon na szparagi i młode ziemniaki w pełni, dlatego fajnie go wykorzystać i posmakować tych zdrowych produktów. Dziś przygotowałam dla Was bardzo pożywną i odżywczą sałatkę, która idealnie sprawdzi się na obiad, przekąskę czy kolację.
Młode ziemniaki to skarbnica witaminy C i potasu. Zawierają również witamine B6, sód, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod. Są bogate w błonnik, co sprzyja naszym jelitom. Dodatkowo ziemniaki spożywane na zimno zawierają skrobię oporną, która jest pożywką dla rozwoju pożytecznych bakterii w jelicie grubym (prebiotyk).
Szparagi zawierają witaminę A, dużo białka, są niskokaloryczne, lekkostrawne i są naturalnym afrodyzjakiem:)
Sezon na szparagi jest krótki, także korzystajmy z tych dobrodziejstw natury :)
Jak wiecie podstawą mojej diety są posiłki wegetariańskie i tym własnie przepisem chciałam Wam pokazać jak prosta i pyszna może być taka kuchnia. Dodatkowo Thermomix sprawdza się idealnie do obierania ziemniaków oraz do gotowania na parze. Ułatwia i przyspiesza realizację.
Więcej pomysłów na dania wegetariańskie znajdziesz na blogu TUTAJ oraz w pakiecie diet wegetariańskich TUTAJ.
Więcej sezonowych przepisów znajdziesz poniżej:
- Fritatta z młodymi ziemniaczkami, łososiem i koperkiem.
- Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
- Najlepsza wiosenna zupa szparagowa
- Sałatka z truskawkami, awokado, fetą i pistacjami
Co może Cię jeszcze zainteresować?
- Sałatka z pieczonymi batatami, makaronem z cukinii i wegańskim sosem serowym
- Jak ugotować kukurydzę w Thermomix
- Moja poranna rutyna by mieć więcej energi
- Jak wygląda dieta na Thermomix?
Składniki:
Przygotowanie
- Najpierw obieramy ziemniaki w Thermomix. Do naczynia miksującego przekładamy ziemniaki, dodajemy 1 l wody. Zamykamy, mieszamy 3 min/ obr. wsteczne 2,5. Wylewamy wodę. Jeżeli ziemniaki są różnej wielkości będą obrane nierównomiernie, ale to nie ma znaczenia, sa idealnie czyste.
- Ziemniaki przekładamy do koszyczka. Do naczynia miksującego wlewamy 500 g wody, zamykamy. Gotujemy 13 min/ Varoma/ obr.1.
- W międzyczasie myjemy szparagi i układamy w Varomie.
- Następnie Varomę nakładamy na naczynie miksujące z ziemniakami i gotujemy wszystko razem na parze 12 min/ Varmoma/ obr.1.
- Ściągamy Varomę, otwieramy, wyjmujemy koszyczek, czekamy aż warzywa przestygną.
- W międzyczasie rzodkiewki kroimy w plasterki, obieramy granat. Ja obieram w misce z wodą, aby sie nie pobrudzić. Potem wyjmuję pływające skórki i przelewam przez sitko.
- Następnie przygotowujemy sos. Do naczynia miksującego przekładamy koperek. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystka na dno.
- Dodajemy jogurt i pozostałe składniki na sos. Mieszamy 20 s/ obr. 2. Przekładamy do miseczki.
- Na talerz wykładamy mix sałat, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, szparagi pokrojone na kawałki, rzodkiewki, dekorujemy granatem, podajemy z sosem koperkowym.
- Smacznego :)