Sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i granatem

Sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i granatem
banner

Sałatki na Thermomix

Sezon na szparagi i młode ziemniaki w pełni, dlatego fajnie go wykorzystać i posmakować tych zdrowych produktów. Dziś przygotowałam dla Was bardzo pożywną i odżywczą sałatkę, która idealnie sprawdzi się na obiad, przekąskę czy kolację.

Młode ziemniaki to skarbnica witaminy C i potasu. Zawierają również witamine B6, sód, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod. Są bogate w błonnik, co sprzyja naszym jelitom. Dodatkowo ziemniaki spożywane na zimno zawierają skrobię oporną, która jest pożywką dla rozwoju pożytecznych bakterii w jelicie grubym (prebiotyk). 

Szparagi zawierają witaminę A, dużo białka, są niskokaloryczne, lekkostrawne i są naturalnym afrodyzjakiem:)

Sezon na szparagi jest krótki, także korzystajmy z tych dobrodziejstw natury :)

Jak wiecie podstawą mojej diety są posiłki wegetariańskie i tym własnie przepisem chciałam Wam pokazać jak prosta i pyszna może być taka kuchnia. Dodatkowo Thermomix sprawdza się idealnie do obierania ziemniaków oraz do gotowania na parze. Ułatwia i przyspiesza realizację. 

Więcej pomysłów na dania wegetariańskie znajdziesz na blogu TUTAJ oraz w pakiecie diet wegetariańskich TUTAJ. 

Więcej sezonowych przepisów znajdziesz poniżej:

 

Co może Cię jeszcze zainteresować?

 

porcja40 min
porcja2

Składniki:

Składniki na sałatkę
Młode ziemniaki - 400 g
Szparagi zielone - 8 szt (lub więcej)
Rzodkiewka - 50 g
Granat (1/4 szt) - 40 g
Mix sałat (roszponka, lodowa, rzymska) - 2-3 garście
Składniki na sos koperkowy
Koperek - 1 garść/ pęczek
Jogurt wegański kokosowy (lub zwykły naturalny) - 200 g
Sok z cytryny - 10 g
Syrop klonowy - 5 g
Majonez (opcjonalnie) - 2 łyżeczki
Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

  1. Najpierw obieramy ziemniaki w Thermomix. Do naczynia miksującego przekładamy ziemniaki, dodajemy 1 l wody. Zamykamy, mieszamy 3 min/ obr. wsteczne 2,5. Wylewamy wodę. Jeżeli ziemniaki są różnej wielkości będą obrane nierównomiernie, ale to nie ma znaczenia, sa idealnie czyste. 
  2. Ziemniaki przekładamy do koszyczka. Do naczynia miksującego wlewamy 500 g wody, zamykamy. Gotujemy 13 min/ Varoma/ obr.1.
  3. W międzyczasie myjemy szparagi i układamy w Varomie. 
  4. Następnie Varomę nakładamy na naczynie miksujące z ziemniakami i gotujemy wszystko razem na parze 12 min/ Varmoma/ obr.1.
  5. Ściągamy Varomę, otwieramy, wyjmujemy koszyczek, czekamy aż warzywa przestygną. 
  6. W międzyczasie rzodkiewki kroimy w plasterki, obieramy granat. Ja obieram w misce z wodą, aby sie nie pobrudzić. Potem wyjmuję pływające skórki i przelewam przez sitko. 
  7. Następnie przygotowujemy sos. Do naczynia miksującego przekładamy koperek. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystka na dno.
  8. Dodajemy jogurt i pozostałe składniki na sos. Mieszamy 20 s/ obr. 2. Przekładamy do miseczki.
  9. Na talerz wykładamy mix sałat, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, szparagi pokrojone na kawałki, rzodkiewki, dekorujemy granatem, podajemy z sosem koperkowym. 
  10. Smacznego :)

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow