Wiosenna zupa szparagowa
Wiosenna zupa szparagowa
Pyszna, prosta i aromatyczna zupa szparagowa. Dodatek ziemniaków i koperku, przenosi mnie do czasów dzieciństwa i tradycyjnej zupy jarzynowej. Jednak w tej zupie, kremowa feta, dodaje słonego, śródziemnomorskiego smaku. Jeśli chcesz, aby przepis był wegański, możesz zastąpić ją serkiem z nerkowców.
Koniecznie wrzućcie ją do jadłospisu swojej rodziny, dzieciaki ją uwielbiają !
Zupy to idealny posiłek dla całej rodziny. Najlepiej zawsze mieć jej garnek w domu. Po pracy, po szkole, przed popołudniowym spacerem lub drzemką malucha, zawsze się sprawdzi - łatwo ją podgrzać i zaserwować niespodziewanym gościom. Możemy w niej przemycić ogrom warzyw - witamin i minerałów. Cudownie jeśli zrobimy ją na rosole, ale równie dobrze smakuje na bulionie z jarzyn lub osolonej wodzie.
Przy podsmażaniu ziemniaków, wsypuję odrobinę kurkumy. Sprawia to, że zupa nabiera pięknego, złotego koloru, a sama przyprawa świetnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Szparagi natomiast dostarczają nam całej gamy witamin z grupy B. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, sięgajcie po nie często, od kwietnia do czerwca.
Wskazówki:
- Jogurt grecki możemy zastąpić jogurtem sojowym lub pominąć, jeśli chcemy chudszą wersję.
- Fetę można zastąpić serkiem z nerkowców, lub startą, ugotowaną marchewką.
Koniecznie spróbuj innych naszych thermomixowych zup - PRZEPISY NA ZUPY !
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Nie wiesz jak wykorzystać Thermomix i przy okazji zgubić kilka cm? Przeczytaj nowy wpis:
► JAK SCHUDNĄĆ Z THERMOMIX - moje sposoby na zdrowe odzywianie :)
Jeżeli chcesz kupić lub wymienić Thermomix na nowy model, napisz do nas, współpracujemy z kilkoma super przedstawicielami, którzy pokażą Wam jak zdrowo gotować z Thermomix :) >>> hello@thermodieta.pl


Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wkładamy czosnek. Siekamy 3s/ obr.8. Odkładamy na bok.
- Do naczynia miksującego wlewamy oliwę, podgrzewamy 1 min/120°C/obr. 0,5.
- Wrzucamy ziemniaki, posiekany czosnek, kurkumę i smażymy 8 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
- Wlewamy bulion, gotujemy 12min/100°C/obr. wsteczne 0,5.
- W międzyczasie kroimy szparagi. Odcinamy zdrewniałą część łodygi - tę część wyrzucamy. Odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki.
- Wrzucamy szparagi do kielicha. Gotujemy 3 min/100°C/obr. wsteczne 0,5.
- Siekamy nożem koperek.
- Na naczyniu ustawiamy miseczkę, odmierzamy jogurt. Hartujemy go z zupą. Następnie wlewamy do kielicha, wrzucamy posiekany koperek i mieszamy
10s/obr. wsteczne 1. - Zupę podajemy z serem feta.