PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Wiosenna zupa szparagowa

Wiosenna zupa szparagowa

Wiosenna zupa szparagowa 

Pyszna, prosta i aromatyczna zupa szparagowa. Dodatek ziemniaków i koperku, przenosi mnie do czasów dzieciństwa i tradycyjnej zupy jarzynowej. Jednak w tej zupie, kremowa feta, dodaje słonego, śródziemnomorskiego smaku. Jeśli chcesz, aby przepis był wegański, możesz zastąpić ją serkiem z nerkowców.

Koniecznie wrzućcie ją do jadłospisu swojej rodziny, dzieciaki ją uwielbiają !

Zupy to idealny posiłek dla całej rodziny. Najlepiej zawsze mieć jej garnek w domu. Po pracy, po szkole, przed popołudniowym spacerem lub drzemką malucha, zawsze się sprawdzi - łatwo ją podgrzać i zaserwować niespodziewanym gościom. Możemy w niej przemycić ogrom warzyw - witamin i minerałów. Cudownie jeśli zrobimy ją na rosole, ale równie dobrze smakuje na bulionie z jarzyn lub osolonej wodzie. 

Przy podsmażaniu ziemniaków, wsypuję odrobinę kurkumy. Sprawia to, że zupa nabiera pięknego, złotego koloru, a sama przyprawa świetnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Szparagi natomiast dostarczają nam całej gamy witamin z grupy B. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, sięgajcie po nie często, od kwietnia do czerwca.

Wskazówki:

  1. Jogurt grecki możemy zastąpić jogurtem sojowym lub pominąć, jeśli chcemy chudszą wersję. 
  2. Fetę można zastąpić serkiem z nerkowców, lub startą, ugotowaną marchewką.

 

Koniecznie spróbuj innych naszych thermomixowych zup - PRZEPISY NA ZUPY !

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

 

 

Nie wiesz jak wykorzystać Thermomix i przy okazji zgubić kilka cm? Przeczytaj nowy wpis:

► JAK SCHUDNĄĆ Z THERMOMIX - moje sposoby na zdrowe odzywianie :)

Jeżeli chcesz kupić lub wymienić Thermomix na nowy model, napisz do nas, współpracujemy z kilkoma super przedstawicielami, którzy pokażą Wam jak zdrowo gotować z Thermomix :) >>> hello@thermodieta.pl

 

 

porcja30 min
porcja5

Składniki:

Szparagi zielone (200 g)- 1 pęczek
Ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę) - 600 g
Czosnek - 3 ząbki
Bulion ( dowolny) - 1 l
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Koperek - 1 pęczek
Oliwa z oliwek - 10 g
Jogurt grecki (opcjonalnie)- 50 g
Feta - 150 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek. Siekamy 3s/ obr.8. Odkładamy na bok.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy oliwę, podgrzewamy 1 min/120°C/obr. 0,5.
  3. Wrzucamy ziemniaki, posiekany czosnek, kurkumę i smażymy 8 min/120°C/obr. wsteczne 0,5.
  4. Wlewamy bulion, gotujemy 12min/100°C/obr. wsteczne 0,5.
  5. W międzyczasie kroimy szparagi. Odcinamy zdrewniałą część łodygi - tę część wyrzucamy. Odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki.
  6. Wrzucamy szparagi do kielicha. Gotujemy 3 min/100°C/obr. wsteczne 0,5. 
  7. Siekamy nożem koperek.
  8. Na naczyniu ustawiamy miseczkę, odmierzamy jogurt. Hartujemy go z zupą. Następnie wlewamy do kielicha, wrzucamy posiekany koperek i mieszamy
    10s/obr. wsteczne 1.
  9. Zupę podajemy z serem feta.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow