Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Brzmi trudno? Nic bardziej mylnego - Thermomix robi za Ciebie całą robotę :) Ekpresowe, eleganckie śniadanie w 15 minut. Szparagi z jajkami na parze, wykończone pysznym, puszystym sosem holenderskim - to pyszny i zdrowy posiłek. Sezon na szparagi w pełni - warto wykorzystać go na maksa!
Zielone szparagi to bogactwo wartości odżywczych. Zawierają mnóstwo minerałów m.in. potas, magnez, fosfor i wapń,a także dużo witamin: A, C, K i tych z grupy B. Szparagi są niskokaloryczne, natomiast zawierają dużo białka, co sprawia, że warzywo to jest bardzo sycące. 100 gram szparagów to tylko 22 kalorie! Są więc świetnym warzywem dla osób dbających o linię.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego i żelaza, są polecane kobietom starającym się lub będącym w ciąży, a także osobom ze skłonnością do anemii.
Obniżąją ciśnienie, poziom cholesterolu, wzmacniąją serce, dobrze wpływają na wzrok i układ moczowy.
Szparagi uznawane są za afrodyzjak :)
Jednym słowem - samo zdrowie - lećcie do sklepu po szparagi ! ;)
Zbliża sie MAJÓWKA, a majówka w Polsce = grill :) Szparagi świetnie się do tego nadają, wystaczy opiec je na ogniu i gotowe!
Wskakujcie na bloga po przepis na ZUPĘ SZPARAGOWĄ - to mój drugi ulubiony przepis z wykorzystaniem szparagów zielonych :)
JAK ZROBIĆ JAJKA W KOSZULCE W THERMOMIX ? - poczytajcie o innych sposobach w naszym artykule.
A jakie są Wasze sposoby na szparagi? Dajcie znać w komentarzach :)
____________________________________________________________
Trudno Ci samej ułożyć zdrowy jadłospis, chcesz spędzać w kuchni mniej czasu, nie tracić go na planowanie zakupów i posiłków?
Zapoznaj się z ofertą naszych DIET NA THERMOMIX
____________________________________________________________
Wskazówki
- Przepis jest szybki, ale może być jeszcze szybszy :) Wystarczy, że zamiast kroku nr 2, wlejesz do kielicha wrzącą wodę :)
- Białko, które zostanie po przygotowywaniu sosu holenderskiego, możesz zamrozić. Wystarczy, że do czystego (najlepiej wyparzonego), suchego pojemnika plastikowego wlejesz białko jaja kurzego i włożysz do zamrażarki. Pudełko najlepiej opisać ilością wbitych białek i datą mrożenia. Do tak zamrożonych białek, możesz dolewać kolejne. Z tak przechowywanych białek z powodzeniem możesz zrobić np. bezy na miodzie dla dzieciaków.
UWAGA! Żółtek nie wolno mrozić. - Przepis jest przygotowany na jedną porcję. Jeśli chcesz przyrządzić śniadanie dla dwojga, wystarczy, że podwoisz wszystkie składaniki.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ


Składniki:
Przygotowanie
- Odmierzamy masło w małym rondelku. Odkładamy na bok
- Do kielicha wlewamy 1 litr wody, podgrzewamy 5 min/Varoma/obr.2.
- Do natłuszczonych kokilek lub silikonowych foremek, wbijamy jajka.
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą, dolną część i ją wyrzucamy.
- Nakładamy nakładkę Varomy. W dolnej części układamy kokilki, na górną szparagi.
- Gotujemy na parze 5 min/Varoma/obr.2.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło w rondelku.
- Ściągamy nakładkę Varomy, z gotowymi szparagami i jajkami, na bok.
- Do kielicha zakładamy motylek. Wlewamy sok z cytryny, żółtko, sól i pieprz.
- Ubijamy 4 min/70°C /obr.4.
- W połowie czasu, wlewamy małym strumieniem masło, ubijając dalej.
- Na talerz przekładamy szparagi, następnie za pomocą łyżki wyciągamy jajka z kokilek, polewamy sosem.