Sałatka z truskawkami, awokado, fetą i pistacjami
Ta sałatka to genialne połączenie słodkich owoców z lekko słonym serem feta. Kremowe awokado i genialny malinowy sos winegret dodają wyraźnego smaku. Sałatka doskonała na wiosnę, lato, do grilla czy jako sam posiłek!
Pistacje podkreślą smak składników.
Uwielbiam połączenia słodkie z wytrawnymi, do tej sałatki można dorzucić także maliny zamiast truskawek, jest tak samo pyszna :)
Owoce jagodowe mają niski indeks, nie dużo kalorii, są więc doskonałe w diecie dla każdego, nawet dla osób z zaburzeniami gospodarki cukrowej.
A ta sałatka to połączenie wszystkiego co uwielbia nasz mikrobiom. Zdrowa różnorodna dieta, najlepiej śródziemnomorska to klucz do zdrowych jelit. Sałatka idealnie wpasuje się w zestaw naszych diet SIRTFOOD.
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
- Poprawiają gospodarkę węglowodanową
- Chronią przed wolnymi rodnikami
- Mają wysoką gęstość odżywczą, co oznacza bogatą zawartość mikroelementów i witamin
- Korzystnie wpływają na wygląd skóry
- Nasz mikrobiom je uwielbia
Spróbuj moich innych pysznych sałatek:
- Sałatka z pieczonymi batatami i wegańskim sosem serowym
- Sałatka z makaronem, brzoskwiniami i fetą
- Sałatka z komosą ryżową, borókami, pistacjami i dresingiem z kolendry
Składniki:
Przygotowanie
- Rukolę wykładamy na talerz.
- Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy łyżką połówkę i kroimy na plasterki. Resztę razem z pestką wkładamy do lodówki lub zamrażamy do smoothie.
- Truskawki myjemy, przekrawamy na ćwiartki.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki wykładamy na rukolę, posypujemy pistacjami lub dowolnymi orzechami, skrapiamy najlepszym malinowym sosem winegret