Jak ugotować kukurydzę w Thermomix?
Kukurydza na Varomie
Złocista, soczysta, pyszna - kukurydza gotowana na Varomie. Kukurydza z Thermomix to łatwa i szybka przekąska, możesz zjeść ją w formie kolacji czy jako dodatek do dania. Maślany, słodki smak kochają chyba wszyscy! Jak ugotować kukurydzę w Thermomix by była idealna? Przeczytaj koniecznie jakie mam na to sposoby!
Jaką kukurydzę wybrać?
By kukurydza była pyszna i soczysta zawsze zwracam uwagę na... liście. Powinny być zielone i łatwo odchodzić od kolby. Jeżeli są już zżółknięte może to oznaczać, że kukurydza jest stara i będzie sucha. Warto spojrzeć też na ziarna, powinny być jędrne i żółte, bez czarnych plam. Jeśli kupuję kukurydzę pakowaną, zwracam uwagę na to by folia nie była zaparowana, mokra, nie ma oznak pleśni, oraz czy nie jest przesuszona.
Jak ugotować kukurydzę w Thermomix?
Gotowanie kukurydzy w Thermomix to prosta sprawa. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka zasad, które sprawią, że będzie ona jeszcze smaczniejsza :) Najważniejsza wskazówka - nie solimy wody do gotowania kukurydzy - ponieważ kukurydza zrobi się twarda.
Zamiast soli do wody dodajemy mleko, opcjonalnie syrop klonowy. Dlaczego? By nadać gotowanej kukurydzy dodatkowej słodyczy. Do wody dodaję również masło - tłuszcz jest nośnikiem smaku, a witaminy - A,E (rozpuszczalne w tłuszczach) zawarte w kukurydzy, łatwiej się wchłoną. A teraz wskazówka, które może Was zaskoczyć. Nie obieram liści kukurydzy przed gotowaniem. Dzięki temu moje kukurydze zachowują więcej smaku, są soczyste i pięknie pachną. Dodatkowo jeśli nie zjem jej od razu, zawijam ją w mokre liście, a kukurydza jest dłużej wilgotna i nie wysycha. Kukurydzę solę po ugotowaniu :)
Poniżej mam dla Was dwa sposoby gotowania: jeden bardziej wymagający, a drugi ekspresowy, bo jak wiadomo nie zawsze mamy czas :)
Składniki:
- Kolby kukurydzy - 2 sztuki
- Woda - 1 litr
- Mleko owsiane - 50 g
- Masło - 20 g
- Syrop klonowy (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
- Sól
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlewamy wodę, mleko, masło ewentualnie syrop klonowy (nie solimy).
- Z kukurydzy zsuwamy liście, ale nie odrywamy ich całkiem, płuczemy ją pod wodą i układamy w całości na dolnej nakładce Varomy.
- Zamykamy Varomę i gotujemy na parze przez 20 min/Varoma/obr.1.
- Kukurydzę ostrożnie obieramy z liści i “włosków”
- Wykładamy na talerz i solimy do smaku.
Przygotowanie ekspresowe:
- Do naczynia miksującego wlewamy 400 ml wody. Zakładamy Varomę, wkładamy kukurydzę.
- Gotujemy 15 min/ Varoma/ obr. 1.
- Wykładamy na talerz i solimy do smaku, możemy posmarować masłem.
Kukurydza świetnie sprawdzi się jako pełny posiłek np. kolację lub też jako dodatek do dania. Tak ugotowana kukurydza w Thermomix może stanąć koło zielonego GUACAMOLE, NACHOSÓW, czy SEROWEGO SOSU. Możesz ją też podać do tortilli, hummusu, FALEFELI. Kilka minut i imprezę w stylu meksykańsko - arabskim masz gotową :)
By dzieciakom łatwiej jadło się kukurydzę lub jeśli nie chcesz mieć jej między zębami ;) - mam dla Ciebie jeszcze jedną wskazówkę. Ugotowaną kukurydzę w Thermomix postaw na pionowo na trzonku i nożem odkrój wszystkie ziarenka. Tak przygotowaną kukurydzę możesz wykorzystać np. do pasty z tuńczyka, dań obiadowych np. gulaszu warzywnego, czy surówki z kapustą pekińską. Sposobów na wykorzystanie gotowanej kukurydzy na Varomie jest całe mnóstwo :)
Smacznego!