Fritatta na Varomie z młodymi ziemniaczkami, łososiem i koperkiem
Sezon na młode ziemniaczki staram się wykorzystać w pełni. Uwielbiam pod każdą postacią i nawet zajadam się nimi solo z koperkiem i nic więcej do szczęścia nie potrzeuję :) Ostatnio wpadł mi pomysł na fritattę z młodymi ziemniakami i wyszła pyszna, lekka, idealna na lato. Początkowo miała to być wersja wege ze szparagami, ale szparagów nie udało mi się kupić więc do fritatty wskoczył łosoś.
Varoma idealnie nadaje się do przygotowania tego typu dań. Wystarczą ziemniaki, jaja i dowolne, ulubione warzywa czy ryby. Idealnie sprawdza się równiez dodatek sera feta lub koziego, nada bardziej wyrazistego smaku. Ja nabiału nie spożywam, ale moja rodzina tak i bardzo lubi ten dodatek. Fritattę zjadły rónież moje dzieciaki, co było miłym zaskoczeniem :) Tak o to powstał przepis na super prostą fritattę, któa w letnie dni może śmiało zastąpić obiad, kolację, czy również lunchbox do pracy. Na zimno smakuje równie pysznie. W naszych dietach na Thermomix znajdziecie fritattę z chorizo, suszonymi pomidorami i serem feta - również pyszna.
Varoma świetnie nadaje się również do przygotowania omletów. Na blogu znajdziesz przepis na omlet azjatycki z tofu oraz keto omlet kokosowy na słodko :)
Wskazówki:
- Fritattę możemy przygotować w wersji wegetariańskiej i rybę zastąpić warzywami.
- Smakuje pysznie na ciepło i na zimno.
- Śmietankę z nerkowców możemy pominąć w przepisie (choć uważam że dodaje smaku) lub zastąpić zwykłą śmietanką jeżeli spożywamy nabiał.
Składniki:
Przygotowanie
- Młode ziemniaki obieramy ręcznie lub w Thermomix. Instrukcję znajdziez TUTAJ. Wyjmujemy, kroimy w kostkę ok 1-1,5 cm, odkładamy na bok.
- Do naczynia miksującego przekładamy koperek, rozdrabniamy 3 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy masło klarowane. Dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1.
- W międzyczasie łososia kroimy w kostkę. Na Varomie wykładamy papier do pieczenia, układamy równomiernie ziemniaki, łososia, posypujemy zielonym groszkiem.
- Do uduszonej cebuli dodajemy jaja, śmietankę z nerkowców, doparwiamy solą i pieprzem.
- Masę wylewamy na Varomę, zamykamy, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Podajemy na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przekąskę.