Dieta SIRTFOOD w praktyce

Tort w Thermomix bez glutenu

Tort w Thermomix bez glutenu
banner

Torty to nie moja specjalność, ale na taką okazję jak Dzień Mamy potestowałam kilka przepisów i wyszedł pyszny bezglutenowy tort z masą waniliową. Idealny prezent na Dzień Mamy. Cały tort wykonany jest głównie z mąki migdałowej z dodatkiem gryczanej i skrobi ziemniaczanej. To połączenia daje świetny efekt i w ten sposób wyszedł bezglutenowy biszkopt na Thermomix. W przepisie użyłam truskawek, ale można je zastąpić też malinami. Cały tort można też polać musem truskawkowym czy malinowym. Nie dodałam go w przepisie, ale na pewno pasuje takie połączenie.

Z powstałej masy wyjdą również muffinki, jeżeli nie macie ochoty na tort. I też pysznie będą smakować ozdobione masą waniliową.

Przygotowując masę do ciast w której podstawowym składnikiem jest masło, pamiętajcie, aby nie miksować go za długo. Zamiast cukru, który tradycyjnie jest używany w takich masach, użyłam ksylitolu i dodałam laskę wanilii. I tak powstała nam bardziej fit masa z niesamowitym aromatem.

Dodam na koniec, że jeżeli planujecie przygotowywanie w domu takich piętrowych ciast czy tortów, warto zaopatrzyć się w dwie tortownice o  tym samym rozmiarze. Ja mam o średnicy 20 cm. Ciasto wtedy przygotujemy szybciej, bez konieczności pieczenia najpierw jednej warstwy, a później drugiej. Nie jest to konieczność, ale na pewno ułatwi sprawę :) Mi bardzo spodobało się przygotowanie takiego tortu i już planuje czekoladową wersję :) I choć wygląda na skomplikowany, jest banalnie prosty w przygotowaniu!

Więcej fit deserów na Thermomix znajdziecie w zbiorze ZDROWYCH DESERÓW NA THERMOMIX - bez glutenu, bez nabiału i cukru TUTAJ.

Zapraszamy do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.

porcja35 min
porcja8

Składniki:

Składniki na biszkopt
Płatki migdałów/ migdały blanszowane/ mąka migdałowa - 200 g
Masło - 200 g
Ksylitol - 250 g
Jaja - 4 sztuki
Mąka gryczana - 50 g
Skrobia ziemniaczana - 15 g
Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 2 łyżeczki
Sok z limonki - 2 łyżki
Składniki na masę
Ksylitol - 150 g
Wanilia laska - 1 sztuka
Masło - 200 g

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Miksujemy   Przekładamy do miseczki. Jeżeli używamy mąki migdałowej, pomijamy ten punkt.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy masło pokrojone na kawałki. Miksujemy 20 s/ obr. 5.
  4. Dodajemy mąkę migdałową, 100 g ksylitolu, jaja, mąkę gryczaną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sok z limonki. Miksujemy 10 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Miksujemy 20 s/ obr. 5.
  5. Jeżeli mamy dwie foremki do pieczenia o średnicy 20 cm, wykładamy je papierem do pieczenia i przekładamy do każdej po połowie masy. Jeżeli mamy jedną foremkę, przekładamy do niej połowę masy i pieczemy 30 min.
  6. Następnie wyjmujemy z foremki razem z papierem do pieczenia, odstawiamy do przestygnięcia, a foremkę ponownie wykładamy nowym papierem do pieczenia, przekładamy drugą połowę masy i pieczemy kolejne 30 min.
  7. W międzyczasie przygotowujemy masę waniliową. Do czystego i suchego naczynia miksującego przekładamy 150 g ksylitolu i laskę wanilii podzieloną na 3 części. Mielimy 20 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
  8. Do naczynia miksującego przekładamy masło pokrojone na kawałki. Miksujemy 20 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  9. Zakładamy motylek. Miksujemy 1 min/ obr. 3,5. W czasie ubijania masy dodajemy stopniowo ksylitol.
  10. Całkowicie wystudzony biszkopt smarujemy połową masy. Jeżeli masa jest gotowa wcześniej wstawiamy do lodówki.
  11. Na masę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Drugą część biszkoptu smarujemy delikatnie od spodu masą, kładziemy na truskawki. Górę tortu smarujemy masą, dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na 2 min godziny.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2022-04-22 08:15:41
Witaj Joanna, Ponieważ 100 g to część do biszkopta a 150 g część do masy :) Pozdrawiam!
komentarz
Joanna2022-04-21 13:42:08
Dzień dobry, w przepisie na ciasto jest podana ilość 250g ksylitolu a w opisie jedynie 100g, Proszę o podanie która ilość jest prawidłowa? Dziękuję.
komentarz
Thermodieta2021-02-18 10:43:26
Dziękujemy bardzo za tak miłe słowa i życzymy zdrówka :)
komentarz
Teresa2021-02-17 23:57:44
Tego właśnie szukałam: Zdrowo do n-tej potęgi w jednym miejscu :)
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow