Domowa bezglutenowa mąka - mix do wypieków
Bezglutenowa domowa mąka do wypieków
Wypieki bezglutenowe to dość trudny temat, ale nie kiedy mamy pod ręką dobry mix. W mojej kuchni stosuję wszystkie możliwe mąki bezglutenowe. Najczęściej gryczaną, ryżową i owsianą, ale czasem testuję również inne mąki, których ogromny wybór można znaleźć w sklepach, ja polecam Ekochatkę. Znajdziecie w niej mąkę jaglaną, z migdałów, kasztanową, sorgo, bananową itp. Wszystkie mają specyficzny smak i są bardzo zdrowe. Dlatego zachęcam do testowania :)
Mam jednak dla Was jeden uniwersalny mix mąk bezglutenowych, z których wychodzą prawie wszystkie wypieki, czy pancake. Tym mixem łatwo możemy przerobić przepis z użyciem zwykłej mąki pszennej na bezglutenową. W thermomix możemy przerobić praktycznie każdy przepis tradycyjny, wystarczy znać kilka przepisów i chwytów. Ten mix to jeden z pomysłów na łatwe bezglutenowe wypieki na Thermomix :)
Wkrótce pojawią się na blogu propozycje przepisów z użyciem mixu bezglutenowego.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie mąki, mieszamy 30 s/ obr. 4.
- Mąkę przekładamy do suchego słoika. Najlepiej zuzyć w ciągu miesiąca.