Domowa bezglutenowa mąka - mix do wypieków

dataChleby i wypieki, Bez glutenu
data09 październik 2020
Domowa bezglutenowa mąka - mix do wypieków

Wypieki bezglutenowe to dość trudny temat, ale nie kiedy mamy pod ręką dobry mix. W mojej kuchni stosuję wszystkie możliwe mąki bezglutenowe. Najczęściej gryczaną, ryżową i owsianą, ale czasem testuję również inne mąki, których ogromny wybór można znaleźć w sklepach, ja polecam Ekochatkę. Znajdziecie w niej mąkę jaglaną, z migdałów, kasztanową, sorgo, bananową itp. Wszystkie mają specyficzny smak i są bardzo zdrowe. Dlatego zachęcam do testowania :)

Mam jednak dla Was jeden uniwersalny mix mąk bezglutenowych, z których wychodzą prawie wszystkie wypieki, czy pancake. Tym mixem łatwo możemy przerobić przepis z użyciem zwykłej mąki pszennej na bezglutenową. W thermomix możemy przerobić praktycznie każdy przepis tradycyjny, wystarczy znać kilka przepisów i chwytów. Ten mix to jeden z pomysłów na łatwe bezglutenowe wypieki na Thermomix :)

Wkrótce pojawią się na blogu propozycje przepisów z użyciem mixu bezglutenowego.



porcja2 min
porcja1

Składniki:

Mąka z brązowego ryżu - 400 g
Mąka z białego ryżu - 80 g
Mąka gryczana jasna - 80 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie mąki, mieszamy 30 s/ obr. 4.
  2. Mąkę przekładamy do suchego słoika. Najlepiej zuzyć w ciągu miesiąca. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow