Dyniowa pasta kanapkowa

Dyniowa pasta kanapkowa
banner

Każdej jesieni, obowiązkowo, mamy dla Was nowe pomysły na potrawy z dyni! Jest pożywna, zdrowa, pyszna! Na słodko jak i w wersji wytrawnej, każdy znajdzie swój ulubiony sposób na dynię. Na naszym blogu jest już spora lista potraw z wykorzystaniem tej jesiennej, pomarańczowej pyszności, której właściwości niejednokrotnie wymieniałyśmy w postach i artykułach na stronie.

pasta z dyniW okresie wzmożonej zachorowalności, spadku odporności, szalejących wirusów...dynia pomoże nam zachować zdrowie! Jesienią ważne jest, aby dietę bilansować we wszystkie składniki które pomagają nam utrzymać kondycję i nie "łapać" wszystkiego co dla jesiennej aury  typowe.

Zatem dziś kolejny, wspaniały przepis wskakuje na listę pomysłów z wykorzystaniem dyni: DYNIOWA PASTA KANAPKOWA Przepyszna, kremowa, pożywna!

 

Pastę możemy podawać z pieczywem. Oto kilka naszych przepisów z bloga:

  1. Domowy chleb na zakwasie
  2. Chleb orkiszowy
  3. Bezglutenowe bułeczki
  4. Keto chleb
  5. Chleb gryczany z żurawiną

Pasta świetnie smakuje również z nachosami, słupkami warzyw, frytkami warzywnymi.

Nasze przepisy są zawsze bezglutenowymi propozycjami, nie zawierającymi cukru oraz nabiału. Są zawsze na bazie składników przeciwzapalnych, dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, zaburzeniami glikemii oraz z problemami pracy jelit. Jednocześnie są dietami które pomagają zgubić zbędne kilogramy, dają poczucie lekkości i sytości. Ogrom pysznych pomysłów na dania znajdziesz także w naszych dietach i ebookach tutaj ► DIETY NA THERMOMIX

Diety, które mogą Ci się spodobać:
1. Dieta odchudzająca - edycja letnia 
2. Pakiet diet Hashimoto 
3. Niski indeks Glikemiczny
4. Dieta Sirtfood 

porcja30 min
porcja10

Składniki:

Dynia - ½ sztuki (przed obraniem 500 g)
Cebula - 30 g
Czosnek - 2 ząbki
Olej z pomidorów suszonych - 50 g
Pasta chili lub papryczka świeża (½ sztuki)- 1 łyżeczka (10 g)
Pomidory suszone - 80 g (8 sztuk)
Sól - szczypta

Przygotowanie

Wskazówka: Jeśli masz już gotowe puree z dyni, zrobienie pasty zajmie Ci parę minut. Pomiń wtedy kroki od 1-3. Jak zrobić puree z dyni? PRZECZYTAJ TUTAJ

  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę.
  2. Na dolną przystawkę Varoma wkładamy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy na parze 25 min/ Varoma/ obr. 1.
  3. Ściągamy Varomę, wylewamy wodę. Naczynie opłukujemy i osuszamy.
  4. Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebulę i czosnek. Rozdrabniamy 5s/ obr. 5
  5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, dodajemy olej spod pomidorów i dusimy 2 min/ Varoma/ obr. 1.
  6. Dodajemy dynię, pomidory suszone, pastę chilli, sól,miksujemy 30 s/ obr. 6.
  7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, miksujemy ponownie 30s/obr.10.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow