Dyniowa pasta kanapkowa
Każdej jesieni, obowiązkowo, mamy dla Was nowe pomysły na potrawy z dyni! Jest pożywna, zdrowa, pyszna! Na słodko jak i w wersji wytrawnej, każdy znajdzie swój ulubiony sposób na dynię. Na naszym blogu jest już spora lista potraw z wykorzystaniem tej jesiennej, pomarańczowej pyszności, której właściwości niejednokrotnie wymieniałyśmy w postach i artykułach na stronie.
W okresie wzmożonej zachorowalności, spadku odporności, szalejących wirusów...dynia pomoże nam zachować zdrowie! Jesienią ważne jest, aby dietę bilansować we wszystkie składniki które pomagają nam utrzymać kondycję i nie "łapać" wszystkiego co dla jesiennej aury typowe.
Zatem dziś kolejny, wspaniały przepis wskakuje na listę pomysłów z wykorzystaniem dyni: DYNIOWA PASTA KANAPKOWA Przepyszna, kremowa, pożywna!
Pastę możemy podawać z pieczywem. Oto kilka naszych przepisów z bloga:
Pasta świetnie smakuje również z nachosami, słupkami warzyw, frytkami warzywnymi.
Nasze przepisy są zawsze bezglutenowymi propozycjami, nie zawierającymi cukru oraz nabiału. Są zawsze na bazie składników przeciwzapalnych, dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, zaburzeniami glikemii oraz z problemami pracy jelit. Jednocześnie są dietami które pomagają zgubić zbędne kilogramy, dają poczucie lekkości i sytości. Ogrom pysznych pomysłów na dania znajdziesz także w naszych dietach i ebookach tutaj ► DIETY NA THERMOMIX
Diety, które mogą Ci się spodobać:
1. Dieta odchudzająca - edycja letnia
2. Pakiet diet Hashimoto
3. Niski indeks Glikemiczny
4. Dieta Sirtfood
Składniki:
Przygotowanie
Wskazówka: Jeśli masz już gotowe puree z dyni, zrobienie pasty zajmie Ci parę minut. Pomiń wtedy kroki od 1-3. Jak zrobić puree z dyni? PRZECZYTAJ TUTAJ
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę.
- Na dolną przystawkę Varoma wkładamy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy na parze 25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Ściągamy Varomę, wylewamy wodę. Naczynie opłukujemy i osuszamy.
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebulę i czosnek. Rozdrabniamy 5s/ obr. 5
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, dodajemy olej spod pomidorów i dusimy 2 min/ Varoma/ obr. 1.
- Dodajemy dynię, pomidory suszone, pastę chilli, sól,miksujemy 30 s/ obr. 6.
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, miksujemy ponownie 30s/obr.10.