Bezglutenowy chleb na Thermomix
Chleb bezglutenowy na Thermomix
Kolejna propozycja chlebka bezglutenowego na Thermomix. Jest to pierwszy chlebek bezglutenowy jaki zrobiłam już wiele lat temu i ten przepis towarzyszy mi do dziś. Dlaczego? Poniewaz jest zdrowy, prosty i zawsze wychodzi :) Ten chlebek to stały element diety bezglutenowej w moim cateringu dietetycznym FOOD HARMONY. W dietach na Thermomix również znajdziesz kolejne propozycje na różne chlebki w zalezności od diety. Na blogu spróbuj jeszcze koniecznie bezglutenowe keto bułeczki i chlebek z rozmarynem i czosnkiem.
Bazą tego chleba jest mąka gryczana, dlatego jest to świetny przepis dla osób zainteresowanych dietą SIRT :) DO chlebów możemy dodawać też dowolne ziarna i orzechy. W tym przepisie idelnie sprawdza się słonecznik, siemię lniane i żurawina. Można również dodać sezam, pestki dyni, orzechy włoskie czy migdały poszatkowane. Chlebek dodatkowo posypujemy czarnuszką lub innymi ziarnami. Czarnuszka idealnie pasuje do gryki.
Gryka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, a także, żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu. Zalecana jest osobom chorującym na Insulinooporność i cukrzycę.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki, dodajemy wodę. Mieszamy 1 min/ obr. wsteczne 3.
- W międzyczasie foremkę do pieczenia chleba o wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do foremki, posypujemy czarnuszką.
- Odkładamy w ciepłe miejsce przykryty ściereczką do wyrośnięcia. Zazwyczaj jest to 50 minut, w ciepłych miejscach może nawet szybciej.
- Wyrośniety chleb wkładamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy 55 min.
- Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim pokroimy.
Chlebek smakuje pysznie z pastą z awokado i jajek lub z pastą z zielonego groszku :)