Bezglutenowe bułki Thermomix

Bezglutenowe bułki Thermomix
banner

BUŁKI NA THERMOMIX

Co raz więcej z nas wyklucza gluten ze swojej diety, jednocześnie kochamy jeść pieczywo - jako dodatek do śniadania, do grilla. Na szczęście jedno nie wyklucza drugiego! Specjalnie z myślą o Was, powstał przepis na bułeczki bez glutenu - pyszne, miękkie i proste!

Bułeczki przygotowałam w dwóch wersjach

bezglutenowe dla osób, które chorują na celiakię - nie tolerują glutenu

orkiszowe dla osób, które dopuszczają gluten w swoim menu

MIX BEZGLUTENOWY

Bułeczki bezglutenowe przygotowałam z gotowego mixu chlebowego gluten free, by mieć pewność, że nie zawierają glutenu. Taką mieszankę do wypieków ciasta lub naleśników możesz przygotować też samodzielnie w domu DOMOWA BEZGLUTENOWA MĄKA - mix do wypieków

Orkisz, a gluten

Orkisz zawiera gluten i należy do rodziny zbóż pszenicznych, natomiast jest zdecydowanie zdrowszy niż klasyczna pszenica. Zwykłą pszenicę hoduje się bowiem głównie w celu zwiększenia uprawy i zbiorów, a w rezultacie zysków ze sprzedaży.  Jedynym sposobem na zmaksymalizowanie plonów było wprowadzenie daleko posuniętej modyfikacji pszenicy, która w obecnej formie nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych. Z orkiszem jest zupełnie inaczej, jest hodowany i zbierany wraz z całą łupiną, co chroni wnętrze ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, gwarantuje świeżość i zachowanie wszystkich wartości odżywczych. To właśnie dlatego mąka orkiszowa ma też ciemniejszy kolor niż ta pszenna. Osoby, które zauważyły gorsze samopoczucie po spożyciu glutenu, ale nie są chore na celiakię, mogą jeść orkisz i nie czuć niepożądanych reakcji ze strony układu pokarmowego. Chociaż zalecamy mocne ograniczenie także orkiszu- on wciąż zawiera złowrogi dla jelit gluten.
CHORZY NA CELIAKIĘ NIE POWINNI SPOŻYWAĆ ORKISZU!

Orkisz zawiera sporo minerałów (m.i. mangan, magnez), błonnika i witamin (m.i. niacyna, ryboflawina, tiamina), jest dobrym źródłem białka, a w porównaniu z pszenicą ma znacznie mniej cukru. 

WSKAZÓWKI:

  1. Ciasto z mąki bezglutenowej po wyrobieniu jest konsystencji plasteliny, ciasto orkiszowe jest bardziej klejące.
  2. Bułeczki orkiszowe po upieczeniu mają chrupiącą skórkę, bułki bezglutenowe są miękkie.
  3. Oba rodzaje bułek możemy jeść odrazu po wystudzeniu, ale możemy też przechowywać je w woreczkach strunowych na kolejne dni.
  4. Bułki możemy mrozić. Po rozmrożeniu możemy opiec je na opiekaczu, by ponownie były chrupkie.
  5. Jeśli chcesz zrobić więcej bułek, spokojnie możesz podwoić wszystkie składniki :)

Szukasz pomysłu na wege PASTY KANAPKOWE bez glutenu i nabiału?
Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo inspiracji!

Zapraszam też do naszej oferty DIET NA THERMOMIX

 

porcja5 min
porcja4 małe bułeczki lub 2 duże

Składniki:

Mąka bezglutenowa (mix chlebowy)/orkiszowa jasna - 150g/170g
Oliwa z oliwek - 10 g
Sól - 5 g
Drożdże instant - 4g
Woda (ciepła) - 110 g
Olej roślinny - do posmarowania bułeczek
Czarnuszka, sezam, mak - do posypania bułeczek

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto
    2 min/interwał. Ciasto będzie konsystencji plasteliny.
  2. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. 
  3. Po tym czasie, z ciasta, formujemy bułeczki.
  4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na 30 min. 
  5. Na 10 minut przed końcem czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
  6. Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka i posypujemy dowolnymi ziarnami. Pieczemy 30 minut. 
  7. Wyciągamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-02-28 07:44:38
Witaj Barbara, nie liczymy kcal, więc nie mamy tej wartości ale szybko sprawdzisz w aplikacji typu Fitatu kaloryczność :)
komentarz
Barbara 2023-02-27 20:16:23
Jaka jest kaloryczność bułek
komentarz
Thermodieta2022-12-05 14:16:03
Witaj Kinga, nie próbowałyśmy ale myślę że można smiało spróbować :) Podziel się efektem :) Pozdrawiam serdecznie!
komentarz
Kinga2022-12-05 00:00:49
Czy można zamiast oliwy z oliwek dać rozpuszczone masło ?
komentarz
Thermodieta2021-12-06 14:50:13
Witaj Anna, Spróbuj przepisu na bezglutenowy chleb gryczany, pomiń tylko siemię :) Pozdrawiam serdecznie :)
komentarz
Anna 2021-12-04 21:28:34
Witam . Czy znajdę jakis przepis z amarantusa lub sorgo ? Bezglutenowy ? Nie mogę białka z jajek.. zboż z glutenem ,migdalow ani siemienia …
komentarz
Thermodieta2021-08-31 15:09:15

Oczywiście! Faktycznie powstał delikatny misz masz w treści postu, który sprostowałam :) Dziękujemy za czujność, która jest dowodem na to, że również dla Dietetyków stanowimy inspiracje. Bardzo nam miło, że przepis się Pani spodobał :) Pozdrawiamy serdecznie

komentarz
Dietetyk2021-08-25 09:19:02
Orkisz to też pszenica i osoby które muszą unikać pszenicy także nie mogą jeść orkiszu. Proszę nie wprowadzać ludzi w bład. przepis ekstra. Pozdrawiam
komentarz
Thermodieta2021-08-09 10:38:10
Witaj Anna, jak najbardziej :) Przelicznik klasyczny 25g drożdży świeżych = 7 g drożdży instant. Najlepiej rozpuść je w małej ilości wody z przepisu zanim dolejesz je do kielicha. Pozdrawiam
komentarz
Anna2021-08-07 13:58:08
Czy mozna dac świeże drozdze a tak to ile?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow