Puree z dyni na Thermomix
Dlaczego warto jeść dynię?
Jesienią ten wspaniały pomarańczowy dar natury znajdziemy niemal w każdym markecie, sklepie spożywczym, targu czy okolicznym warzywniaku. Dynia ma swój czas własnie w okresie jesiennym, zatem u nas także nie może zabraknąć pomysłów na pyszne i zdrowe dania z jej wykorzystaniem. Nie sposób wymienić wszystkie korzyści płynące ze spożywania dyni, jest ich cała masa, gdyż jest to super wartościowe i zdrowe warzywo.
Zobaczmy zatem, na te najważniejsze właściwości:
- To bogate źródło cynku, wapnia, magnezu, selenu, potasu
- Zawiera witaminy: C, A, E, witaminę B3 i kwas foliowy
- Zawiera duże ilości białka i błonnika
- Bogata w beta-karoten
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- Dobrze wpływa na nadciśnienie i choroby serca
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Pestki dyni zawierają aminokwas wspierający walkę z pasożytami i wirusami
- Odkwasza
Moje ulubione przepisy z dynią?
• Rozgrzewający krem z dynii z curry
• Piernikowa owsianka dyniowa
• Dyniowa pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami
• Muffinki
• Smoothie bowl dyniowe
Do czego możesz wykorzystać puree z dyni?
- jako baza do zup kremów
- jako dodatek zagęszczający zupy
- do owsianek, budyni, musów
- do babeczek, ciast
- do smoothiesów
- jako sos na pizzę w wersji jesiennej
- jako bazę dipów do nachosów, słupków warzyw
Wskazówki:
1. Jeśli korzystasz z dyni hokkaido, nie musisz jej obierać. Wystarczy wydrążyć środek - pestki :)
2. Puree przechowujemy w słoiczku i trzymamy w lodówce do 5 dni. Możemy również zamrozić w porcjach i wykorzystać do smoothie, kremu z dyni etc.
Składniki:
Przygotowanie
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, nakładamy Varomę. Do Varomy przekładamy dynię, zamykamy, gotujemy 20-25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Ściągamy Varome, wylewamy wodę, do naczynia miksującego przekładamy dynię, miksujemy 10 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką i w razie potrzeby miksujemy ponownie na gładki mus.