PREMIERA PAKIET SIRT 3 w 1

Dyniowe muffinki orkiszowe

Dyniowe muffinki orkiszowe

MUFFINKI NA THERMOMIX 

Ten przepis na muffinki znam od dawna i polecam wszystkim na pyszne śniadanie, zwłaszcza na wynos, przekąskę lub deser. Idealny dla dzieciaków. W sezonie na dynię przepis obowiązkowy. W opisie znajdziemy jak przygotować mus z dynii, który później możemy wykorzycstać do przygotowania innych przepisów, na przykład śniadaniowej smoothie bowl - mój ulubiony dyniowy przepis :) lub dyniowego chlebka bezglutenowego na Thermomix. Jeżeli nie mamy czasu możemy przygotowac szybki smoothie z musem z dynii. Wystarczy zmixować go z obraną pomarańczą i odrobiną imbiru.

Taki mus najlepiej zrobić z całej dyni, część wykorzystać, a resztę zamrozić. Jestem pewna że na pewno wykorzystacie go w całości :)

Jeżeli jesteście fanami dynii w waszej kuchni nie może zabraknąć takiego klasyku jak zupa krem z dynii. U mnie na blogu w towarzystwie czerwonej pasty curry wyszła wysmienita. Przepis znajdziemy TUTAJ

Wskazówki:

  1. Zazwyczaj kupuję dynię ok. 1 kg i robię więcej puree, które później mrożę lub wykorzystuję w kolejnym dniu do pysznego dyniowego smoothie bowl.
  2. Średnio mała dynia waży 900 g - 1 kg. Po obraniu zostaje nam około 450-500 g dynii. Z tego wychodzi około 400 g puree. 
  3. Zamiast sproszkowanej wanilii możemy dodać mój zdrowy cukier waniliowy z ksylitolu - 1 łyżka. 

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja50 min
porcja10

Składniki:

Puree z dynii - 200 g
Mleko migdałowe/ kokosowe/ sojowe - 60 g
Jaja kurze - 2 sztuki
Mąka orkiszowa jasna - 300 g

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Nie jest go dużo dlatego zazwyczaj przygotowuję mus z jednej małej dynii i resztę zamrażam na zupę lub zostawiam na kolejny dzień do pysznej dyniowej smoothie bowl :)
  2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Układamy na dolnej i górnej przystawce Varoma. 
  3. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1.
  4. Wylewamy wodę z nacznia miksującego i przekładamy dynię. Miksujemy 10 s/ obr. 5.  
  5. Dodajemy olej kokosowy/ olej roślinny, mleko migdałowe i jajka. Mieszamy 10 s/ obr. 3.
  6. Dodajemy mąke orkiszową, ksylitol, sproszkowaną wanilię, proszek do pieczenia, mieszamy 30 s/ obr. 2,5. 
  7. Masę przekładamy do silikonowych muffinek lub do papilotek papierowych jeżeli używamy metalowych foremek. 
  8. Pieczemy w 20 min w 190°C. Przed wyciągięciem sprawdzamy wykałaczką czy muffinki sa dobre w środku i nie kleja się do patyczka. 
  9. Muffinki smakują pysznie w towarzystwie domowego mleka migdałowego lub z nerkowców lub z kawą :) 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow