Dyniowe muffinki orkiszowe
MUFFINKI NA THERMOMIX
Ten przepis na muffinki znam od dawna i polecam wszystkim na pyszne śniadanie, zwłaszcza na wynos, przekąskę lub deser. Idealny dla dzieciaków. W sezonie na dynię przepis obowiązkowy. W opisie znajdziemy jak przygotować mus z dynii, który później możemy wykorzycstać do przygotowania innych przepisów, na przykład śniadaniowej smoothie bowl - mój ulubiony dyniowy przepis :) na Thermomix. Jeżeli nie mamy czasu możemy przygotowac szybki smoothie z musem z dynii. Wystarczy zmixować go z obraną pomarańczą i odrobiną imbiru.
Taki mus najlepiej zrobić z całej dyni, część wykorzystać, a resztę zamrozić. Jestem pewna że na pewno wykorzystacie go w całości :)
Jeżeli jesteście fanami dynii w waszej kuchni nie może zabraknąć takiego klasyku jak zupa krem z dynii. U mnie na blogu w towarzystwie czerwonej pasty curry wyszła wysmienita. Przepis znajdziemy TUTAJ.
Wskazówki:
- Zazwyczaj kupuję dynię ok. 1 kg i robię więcej puree, które później mrożę lub wykorzystuję w kolejnym dniu do pysznego dyniowego smoothie bowl.
- Średnio mała dynia waży 900 g - 1 kg. Po obraniu zostaje nam około 450-500 g dynii. Z tego wychodzi około 400 g puree.
- Zamiast sproszkowanej wanilii możemy dodać mój zdrowy cukier waniliowy z ksylitolu - 1 łyżka.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Bestsellery


Składniki:
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Nie jest go dużo dlatego zazwyczaj przygotowuję mus z jednej małej dynii i resztę zamrażam na zupę lub zostawiam na kolejny dzień do pysznej dyniowej smoothie bowl :)
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Układamy na dolnej i górnej przystawce Varoma.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Wylewamy wodę z nacznia miksującego i przekładamy dynię. Miksujemy 10 s/ obr. 5.
- Dodajemy olej kokosowy/ olej roślinny, mleko migdałowe i jajka. Mieszamy 10 s/ obr. 3.
- Dodajemy mąke orkiszową, ksylitol, sproszkowaną wanilię, proszek do pieczenia, mieszamy 30 s/ obr. 2,5.
- Masę przekładamy do silikonowych muffinek lub do papilotek papierowych jeżeli używamy metalowych foremek.
- Pieczemy w 20 min w 190°C. Przed wyciągięciem sprawdzamy wykałaczką czy muffinki sa dobre w środku i nie kleja się do patyczka.
- Muffinki smakują pysznie w towarzystwie domowego mleka migdałowego lub z nerkowców lub z kawą :)