NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Rozgrzewający krem z dyni z pastą curry

dataKolacje, Obiady, Wegetariańskie, , Dania bez mięsa, Zupy,
data15 październik 2020
Rozgrzewający krem z dyni z pastą curry
banner

Krem z dyni na Thermomix

Pyszne rzeczy są często proste do przygotowania i mam nadzieje,  ze jeżeli mnie znacie już zdążyliście się do tego przekonać :) W sezonie na dynię, mam dla Was kolejny prosty i zdrowy przepis. Aromatyczna, kremowa zupa z dodatkiem pasty curry. Warto korzystac z produktow sezonowych. Są tanie i zdrowe, a w odpowiednim połączeniu pyszne. Ten rozgrzewajacy krem sprawdzi sie idealnie na jesienne wieczory.

Tradycyjnie zupę podaje się do obiadu, ale u mnie bardzo często zastępuje kolacje, ponieważ są odżywcze i lekkostrawne, a u mnie to najlepiej sprawdza się w późniejszych godzinach. W moich dietach na Thermomix zobaczycie często tą zasade i sporo zup ląduje w nich właśnie jako ostatni posiłek w ciągu dnia. Ciekawa jestem czy podoba się Wam taka kombinacja :) 

Więcej pomysłów na proste zupy znajdziesz TUTAJ. Polecam zwłaszcza moje ulubione azjatyckie smaki, czyli zupa Tom Kha.

A wracając do dyni na blogu czeka na Was przepis na chlebek dyniowy i obłędne smoothiebowl z dynią. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się opinią. 

 

Dlaczego warto jeść dynię?

dynia_thermomix

  • Jest bogata w beta-karoten.
  • Jest źródłem cynku, wapnia, potasu, magnezu, selenu a także witamin C, E, A, B3 oraz kwasu foliowego. 
  • Zawiera sporo białka i błonnika, a mało węglowodanów.
  • Jest niskokaloryczna.
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Ma właściwości odkwaszjące.
  • Działa antynowotworowo.

Wskazówki:

  1. W przepisie możemy użyć żółtej lub czerwonej pasty curry, w zależności czy lubimy ostre potrawy. Zółta pasta curry jest łagodna.

 

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja16 min
porcja2-3

Składniki:

Cebula - 40 g
Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Imbir korzeń - 10 g
Olej kokosowy virgin - 20 g
Pasta curry żółta lub czerwona - 20-30 g
Dynia (obrana i pokrojona w kostkę) - 600 g
Mleczko kokosowe - 300 g
Miód - 25 g
Sól himalajska - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebule pokrojoną na ćwiartki, czosnek i imbir. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystka na dno naczynia.
  2. Dodajemy olej kokosowy, pastę curry, i dynię pokrojoną w kostkę. Dusimy 15 min/ 110°C/ obr. wsteczne 0,5.
  3. Dodajemy mleczko kokosowe, miód, sól. Miksujemy 20 s/ obr. 10. 
  4. W razie potrzeby dodajemy troche bulionu lub wody. 
  5. Smakuje pysznie posypane płatkami migdałów lub świeżą kolendrą.

Podobają Ci się moje przepisy? Sprawdź diety na Thermomix, w których znajdziesz mnóstwo zdrowych i pysznych inspiracji. DIETY NA THERMOMIX TUTAJ.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow