Rozgrzewający krem z dyni z pastą curry
Krem z dyni na Thermomix
Pyszne rzeczy są często proste do przygotowania i mam nadzieje, ze jeżeli mnie znacie już zdążyliście się do tego przekonać :) W sezonie na dynię, mam dla Was kolejny prosty i zdrowy przepis. Aromatyczna, kremowa zupa z dodatkiem pasty curry. Warto korzystac z produktow sezonowych. Są tanie i zdrowe, a w odpowiednim połączeniu pyszne. Ten rozgrzewajacy krem sprawdzi sie idealnie na jesienne wieczory.
Tradycyjnie zupę podaje się do obiadu, ale u mnie bardzo często zastępuje kolacje, ponieważ są odżywcze i lekkostrawne, a u mnie to najlepiej sprawdza się w późniejszych godzinach. W moich dietach na Thermomix zobaczycie często tą zasade i sporo zup ląduje w nich właśnie jako ostatni posiłek w ciągu dnia. Ciekawa jestem czy podoba się Wam taka kombinacja :)
Więcej pomysłów na proste zupy znajdziesz TUTAJ. Polecam zwłaszcza moje ulubione azjatyckie smaki, czyli zupa Tom Kha.
A wracając do dyni na blogu czeka na Was przepis na chlebek dyniowy i obłędne smoothiebowl z dynią. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się opinią.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Jest bogata w beta-karoten.
- Jest źródłem cynku, wapnia, potasu, magnezu, selenu a także witamin C, E, A, B3 oraz kwasu foliowego.
- Zawiera sporo białka i błonnika, a mało węglowodanów.
- Jest niskokaloryczna.
- Oczyszcza organizm z toksyn,
- Ma właściwości odkwaszjące.
- Działa antynowotworowo.
Wskazówki:
- W przepisie możemy użyć żółtej lub czerwonej pasty curry, w zależności czy lubimy ostre potrawy. Zółta pasta curry jest łagodna.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebule pokrojoną na ćwiartki, czosnek i imbir. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystka na dno naczynia.
- Dodajemy olej kokosowy, pastę curry, i dynię pokrojoną w kostkę. Dusimy 15 min/ 110°C/ obr. wsteczne 0,5.
- Dodajemy mleczko kokosowe, miód, sól. Miksujemy 20 s/ obr. 10.
- W razie potrzeby dodajemy troche bulionu lub wody.
- Smakuje pysznie posypane płatkami migdałów lub świeżą kolendrą.
Podobają Ci się moje przepisy? Sprawdź diety na Thermomix, w których znajdziesz mnóstwo zdrowych i pysznych inspiracji. DIETY NA THERMOMIX TUTAJ.