Tom Kha - tradycyjna zupa tajska na Thermomix

Tom Kha - tradycyjna zupa tajska na Thermomix

Tom Kha w wersji wegetariańskiej lub jak wolicie z krewetkami

Tajska kuchnia to zdecydowanie nasza ulubiona, a zupa Tom Kha jest jednym z faworytów. Delikatna, limonkowa z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie.  To też nasz  pomysł na pyszny i prosty obiad na Thermomix - jak zwykle bez glutenu i nabiału :) Spróujcie koniecznie.

W tym przepisie używamy pasty Tom Kha, to ona nadaje limonkowy smak całej zupy. Pastę kupicie w większości supermarketów na dziale ze zdrową żywnością i w większości eko sklepów. Lubię mieć w swojej kuchni takie dodatki, ponieważ zawsze można z nich przygotować szybką potrawę. Mając jeszcze zapas mleczka kokosowego możemy przygotować szybką zupę z dodatkami które mamy w domu.Ten przepis zdecydowanie można modyfikować pod swoje preferencje, zupę możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami, samymi warzywami, rybą.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w naszych dietach na Thermomix. JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS DO DIETY FIT NA THERMOMIX znajdziesz TUTAJ.

Wskazówka:

  1. Zupa smakuje pysznie z krewetkami, można je również dodać do gotowania w punkcie 4. przepisu.
  2. Do zupy pasuje również świetnie makaron ryżowy.

 

porcja18 min
porcja3

Składniki:

Cebula - 100 g
Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Imbir korzeń - 20 g
Mleczko kokosowe - 600 g
Woda - 200 g
Sos rybny - 50 g
Cukinia - 100 g
Papryka - 80 g
Tofu naturalne - 70 g
Marchew - 50 g
Pieczarki - 150 g
Pasta Tom Kha - 20 g
Kolendra świeża - 1 garść

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek i obrany imbir w kawałkach, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  2. Dodajemy mleczko kokosowe, wodę i sos rybny. Gotujemy 10 min/ 95°C/ obr. 1.
  3. W międzyczasie cukinię, paprykę i tofu kroimy w większą kostkę. Marchew kroimy w plasterki, pieczarki na połówki.
  4. Do naczynia miksującego dodajemy warzywa, tofu, pastę Tom Kha. Gotujemy 8 min/ 95°C/ obr. wsteczne 1.
  5. Podajemy posypane świeżą kolendrą.

Jeżeli lubisz azjatyckie smaki koniecznie spróbuje pyszny makaron chiński z marynowanym imbirem i limokowego kurczaka z batatami i ryżem :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj

Polecamy także


Fatal error: Uncaught ImagickException: open_basedir restriction in effect. File(.) is not within the allowed path(s) in /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/modules/function.php:96 Stack trace: #0 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/modules/function.php(96): Imagick->__construct() #1 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/parts/other-recipe.php(10): createThumbsCut() #2 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/parts/recipe-single.php(128): include('/home/platne/se...') #3 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/text.php(9): include('/home/platne/se...') #4 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/index.php(102): include_once('/home/platne/se...') #5 {main} thrown in /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/modules/function.php on line 96