Zupa Tajska Thermomix
Zupa tajska Tom Kha w wersji wegetariańskiej lub jak wolicie z krewetkami
Tajska kuchnia to zdecydowanie nasza ulubiona, a zupa Tom Kha jest jednym z faworytów. To też nasz pomysł na pyszny i prosty obiad na Thermomix - jak zwykle bez glutenu i nabiału :) Spróujcie koniecznie.
W tym przepisie używamy pasty Tom Kha, to ona nadaje limonkowy smak całej zupy. Pastę kupicie w większości supermarketów na dziale ze zdrową żywnością i w większości eko sklepów. Lubię mieć w swojej kuchni takie dodatki, ponieważ zawsze można z nich przygotować szybką potrawę. Mając jeszcze zapas mleczka kokosowego możemy przygotować szybką zupę z dodatkami które mamy w domu. Ten przepis zdecydowanie można modyfikować pod swoje preferencje, zupę możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami, samymi warzywami, rybą (dałabym ją na Varomę aby się nie rozleciała, lub dodała do zupy na ostatnie 5-8 minut gotowania.
TO ZUPA IDEALNIE PASUJĄCA DO DIETY KETO, LOW CARB, NISKI IG, BEZGLUTENOWEJ, BEZNABIAŁU.
Składniki:
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w spore plasterki. Krewetki myjemy. Marchew obieramy i kroimy w talarki, papryczkę chilli w plasterki/ lub dodajemy płastki/przyprawę chilli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego, zalewamy mleczkiem i wodą, dodajemy pastę Tom Kha i sosy. Gotujemy 15 min/100C/obr. wsteczne 1.
- Na koniec możemy doprawić do smaku w razie potrzeby. Zupę podajemy z dużą ilością kolendry, opcjonalnie z sokiem z limonki.
Jeżeli lubisz azjatyckie smaki koniecznie spróbuje pyszny makaron chiński z marynowanym imbirem i limokowego kurczaka z batatami i ryżem :)