Śniadaniowy dyniowy smoothie bowl z jogurtem i domowym muesli

Śniadaniowy dyniowy smoothie bowl z jogurtem i domowym muesli

Sezon na dynię uważam za otwarty :) Na bloga wskoczył przepis na bezglutenowy chleb dyniowy oraz dzisiejsze smoothie bowl na Thermomix.

Czy wiecie że smoothie bowl to moje ulubione śniadanie w trakcie lata :) Uwielbiam zmiksowane owoce z mrożonymi bananami, muesli, granolą, jogurtem kokosowym i sezonowymi owocami. Z końcem sierpnia załapała się też dynia i wyszło przepysznie! Polecam Wam próbowac wszelkich tego typu miksów z dodatkami. Jest to najprpstsze i najszybsze sniadanie jakie można przygotować, a przy okazji przemycamy w nim dużo zdrowych składników. Zazwyczaj część z nich mamy w domu i czasem bywa, że jest to takie śmietnikowe śniadanie, czyli z wszystkich resztek znalezionych w lodówce, zamrażarce i szufladach ;) Ten przepis zazwyczaj robię przy okazji innego dania z dynią i reszę wykorzystuję właśnie do smoothie bowl.

W moim domu jest specjalna szuflada i mam tam przeróżne smakołyki i superfoods, którymi uwielbiam posypywać smoothiebowls :) Mam w niej różne suszone owoce, orzechy, pestki, chia, goji, ostatnio morwę białą, surowe kakao, gorzką czekoladę itp. Wszystko kupuję zazwyczaj w EKOCHATCE - moim ulubionym sklepie ekologicznym on line i stacjonarnie w Krakowie :) Mają niesamowity wybór, konieczcie sprawdźcie :)

Na blogu znajdziecie też przepis na przepyszną czekoladową smoothie bowl i kilka wskazówek jak przygotować własną smoothie bowl. Koniecznie spróbujcie - niebo:)

Wskazówki:

  1. Zazwyczaj kupuję dynię ok. 1 kg i robię więcej puree, które później mrożę lub wykorzystuję w kolejnym dniu do pysznego dyniowego smoothie bowl.
  2. Średnio mała dynia waży 900 g - 1 kg. Po obraniu zostaje nam około 450-500 g dynii. Z tego wychodzi około 400 g puree. 
  3. Jogurt kokosowy można kupić w sklepie Lidl.

 

porcja30 min
porcja1

Składniki:

Puree z dynii - 150 g (ok 200 g dyni surowej obranej)
Masło orzechowe - 30 g
Banan (zamrożony) - 1 sztuka
Cynamon - 1/2  łyżeczki
Kardamon - 2-3 szczypty
Ulubione owoce
Jogurt kokosowy - 1 kubeczek

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Nie jest go dużo dlatego zazwyczaj przygotowuję mus z jednej małej dynii i resztę zamrażam na zupę lub zostawiam na kolejny dzień. Dynię obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Układamy na dolnej i górnej przystawce Varoma. 
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1. Ściągamy Varomę i czekamy chwilę, aż dynia przestygnie.
  3. Wylewamy wodę z nacznia miksującego i przekładamy dynię. Miksujemy 10 s/ obr. 5.  
  4. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 20 s/ obr. 7-10 stopniowo zwiększając. W razie potrzeby zgarniamy kopystką na dno i miksujemy ponownie.
  5. Do miseczki z jednej strony wlewamy jogurt naturalny/ kokosowy, z drugiej mus dyniowy. Posypujemy domowym jednomiutowym muesli na Thermomix lub orzechami, pestkami, suszonymi owocami i na koniec świeżymi owocami. Ja użyłam tym razem borówek. Możemy również skropić syropem klonowym.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij