Śniadaniowy dyniowy smoothie bowl z jogurtem i domowym muesli
Pomysły na dania z dyni na Thermomix
Sezon na dynię uważam za otwarty :)
Czy wiecie że smoothie bowl to moje ulubione śniadanie w trakcie lata :) Uwielbiam zmiksowane owoce z mrożonymi bananami, muesli, granolą, jogurtem kokosowym i sezonowymi owocami. Z końcem sierpnia załapała się też dynia i wyszło przepysznie! Polecam Wam próbowac wszelkich tego typu miksów z dodatkami. Jest to najprpstsze i najszybsze sniadanie jakie można przygotować, a przy okazji przemycamy w nim dużo zdrowych składników. Zazwyczaj część z nich mamy w domu i czasem bywa, że jest to takie śmietnikowe śniadanie, czyli z wszystkich resztek znalezionych w lodówce, zamrażarce i szufladach ;) Ten przepis zazwyczaj robię przy okazji innego dania z dynią i reszę wykorzystuję właśnie do smoothie bowl.
Na blogu znajdziecie też przepis na przepyszną czekoladową smoothie bowl i kilka wskazówek jak przygotować własną smoothie bowl. Koniecznie spróbujcie - niebo:)
Wskazówki:
- Zazwyczaj kupuję dynię ok. 1 kg i robię więcej puree, które później mrożę lub wykorzystuję w kolejnym dniu do pysznego dyniowego smoothie bowl.
- Średnio mała dynia waży 900 g - 1 kg. Po obraniu zostaje nam około 450-500 g dynii. Z tego wychodzi około 400 g puree.
- Jogurt kokosowy można kupić w sklepie Lidl.
Składniki:
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Nie jest go dużo dlatego zazwyczaj przygotowuję mus z jednej małej dynii i resztę zamrażam na zupę lub zostawiam na kolejny dzień. Dynię obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Układamy na dolnej i górnej przystawce Varoma.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1. Ściągamy Varomę i czekamy chwilę, aż dynia przestygnie.
- Wylewamy wodę z nacznia miksującego i przekładamy dynię. Miksujemy 10 s/ obr. 5.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 20 s/ obr. 7-10 stopniowo zwiększając. W razie potrzeby zgarniamy kopystką na dno i miksujemy ponownie.
- Do miseczki z jednej strony wlewamy jogurt naturalny/ kokosowy, z drugiej mus dyniowy. Posypujemy domowym jednomiutowym muesli na Thermomix lub orzechami, pestkami, suszonymi owocami i na koniec świeżymi owocami. Ja użyłam tym razem borówek. Możemy również skropić syropem klonowym.