Bezglutenowy chleb dyniowy na Thermomix
Dyniowy chleb bezglutenowy na Thermomix
Z waszych uwag i zapytań chleby bezglutenowe to największe wyzwanie. Też uważam, że nie jest to najłatwiejszy temat, ale mam parę sprawdzonych sposobów, któymi chętnie się podzielę :) Jednym z nich jest chlebek dyniowy. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, a przy tym można go zamrozić i wykorzystać kiedy rano nie będziecie mieli czasu na śniadanie. Z jogurtem i owocami smakuje wyśmienicie, a przygotowanie takiego zdrowego śniadania zajmie minutę.
Na blogu znajdziecie również przepis na keto chlebek rozmarynowo-czosnkowy, bezglutenowe bułeczki z mąki kokosowej i babki jajowatej i najlepszy chleb orkiszowy z ziarnami. W moich dietach znajdziecie przepisy na chlebek z ciecierzycy (dieta Hashimoto na Thermomix), Chlebek z samych ziaren i chlebek z patelni (w diecie KETO na Thermomix). Duży wybór chlebków, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Nasze diety są dobrym drogowskazem i inspiracją, aby wprowadzić jak najwięcej zdrowych i smacznych potraw na codzień. Choć zazwyczaj są to 7-dniowe jadłospisy, z przepisów możecie kożystać cały rok urozmaicając Swoje menu.
Wskazówki:
- Zazwyczaj kupuję dynię ok. 1 kg i robię więcej puree, które później mrożę lub wykorzystuję w kolejnym dniu do pysznego dyniowego smoothie bowl.
- Średnio mała dynia waży 900 g - 1 kg. Po obraniu zostaje nam około 450-500 g dynii. Z tego wychodzi około 400 g puree.
- W przepisie mąkę gryczaną możemy zastąpić mąką orkiszową jasną jeżeli spożywamy gluten.
- Przyprawy możemy zamienić na przyprawę do piernika, wyjdzie nam wtedy dyniowy piernik :)
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ


Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane - mielimy 20 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Układamy na dolnej i górnej przystawce Varoma.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Wylewamy wodę z nacznia miksującego i przekładamy dynię. Miksujemy 10 s/ obr. 5. Puree przekładamy do miseczki.
- Nie myjemy naczynia, wbijamy jaja, dodajemy obrany banan, ocet jabłkowy, masło orzechowe, miód. Miksujemy 1 min/ obr. 4.
- Dodajemy puree z dynii, mąkę owsianą, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, imbir, szczyptę soli. Mieszamy 1 min/ obr. 3.
- Foremkę do pieczenia chleba o wymiarach 24 cm x 12 cm wykłądamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Możemy dodatkowo posypać pestkami dynii lub słonecznika.
- Pieczemy około 65 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim zaczniemy kroić.
Chlebek trzymamy w lodówce do 3 dni lub możemy pokroić na kromeczki i zamrozić. Po wyciągnięciu kromeczki czekamy aż się rozmrozi i zmięknie, lub zabieramy na wynos.