Dieta SIRTFOOD w praktyce

Bezglutenowy chleb na Thermomix

dataBezglutenowe, Śniadania, Chleb i ciasta ,
data23 październik 2020
Bezglutenowy chleb gryczany  z żurawiną
banner

Chleb bezglutenowy na Thermomix

Kolejna propozycja chlebka bezglutenowego na Thermomix. Jest to pierwszy chlebek bezglutenowy jaki zrobiłam już wiele lat temu i ten przepis towarzyszy mi do dziś. Dlaczego? Poniewaz jest zdrowy, prosty i zawsze wychodzi :) Ten chlebek to stały element diety bezglutenowej w moim cateringu dietetycznym FOOD HARMONY. W dietach na Thermomix również znajdziesz kolejne propozycje na różne chlebki w zalezności od diety. Na blogu spróbuj jeszcze koniecznie bezglutenowe keto bułeczki i chlebek z rozmarynem i czosnkiem. 

Bazą tego chleba jest mąka gryczana, dlatego jest to świetny przepis dla osób zainteresowanych dietą SIRT :) DO chlebów możemy dodawać też dowolne ziarna i orzechy. W tym przepisie idelnie sprawdza się słonecznik, siemię lniane i żurawina. Można również dodać sezam, pestki dyni, orzechy włoskie czy migdały poszatkowane. Chlebek dodatkowo posypujemy czarnuszką lub innymi ziarnami. Czarnuszka idealnie pasuje do gryki. 

Gryka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, a także, żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu. Zalecana jest osobom chorującym na Insulinooporność i cukrzycę.

porcja110 min
porcja12

Składniki:

Mąka gryczana (jasna) - 260 g
Mąka ryżowa / kukurydziana - 130 g
Siemię lniane - 20 g
Słonecznik - 20 g
Żurawina suszona - 25 g
Drożdże suszone (bezglutenowe) - 5 g
Miód - 25 g
Sól himalajska - 1 i 1/2 łyżeczki
Letnia przegotowana woda - 370 g
Czarnuszka - do posypania

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki, dodajemy wodę. Mieszamy 1 min/ obr. wsteczne 3.
  2. W międzyczasie foremkę do pieczenia chleba o wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do foremki, posypujemy czarnuszką.
  3. Odkładamy w ciepłe miejsce przykryty ściereczką do wyrośnięcia. Zazwyczaj jest to 50 minut, w ciepłych miejscach może nawet szybciej. 
  4. Wyrośniety chleb wkładamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy 55 min
  5. Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim pokroimy.

Chlebek smakuje pysznie z pastą z awokado i jajek lub z pastą z zielonego groszku :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Kasia2023-04-06 11:31:30
Albo ogólnie czy można pominąć siemię ??
komentarz
Thermodieta2022-04-20 13:34:41
Witaj, nie próbowałam w tym przepisie, ale w innych tak, niech będzie zmielona jak najdrobniej, powinno wyjść :) Pozdrawiam
komentarz
Sonia2022-04-20 08:47:53
Czy zamiast maki gryczanej mogę zmielić kasze gryczana?
komentarz
Thermodieta2022-01-17 14:52:04
Super, cieszę się bardzo, moje dzieciaki też go lubią :)
komentarz
Sylwia 2022-01-16 10:59:33
Wczoraj zrobiłam ten chlebek. Byłam sceptycznie nastawiona i na szczęście milo się rozczarowałam!! Chleb jest bardzo pyszny. Mój 4latek mówi, że pycha, więc jak on tak mówi to na pewno tak jest :)
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow