Bezglutenowy chleb dyniowy na Thermomix

Bezglutenowy chleb dyniowy na Thermomix

Z waszych uwag i zapytań chleby bezglutenowe to największe wyzwanie. Też uważam, że nie jest to najłatwiejszy temat, ale mam parę sprawdzonych sposobów, któymi chętnie się podzielę :) Jednym z nich jest chlebek dyniowy. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, a przy tym można go zamrozić i wykorzystać kiedy rano nie będziecie mieli czasu na śniadanie. Z jogurtem i owocami smakuje wyśmienicie, a przygotowanie takiego zdrowego śniadania zajmie minutę.

Na blogu znajdziecie również przepis na keto chlebek rozmarynowo-czosnkowy, bezglutenowe bułeczki z mąki kokosowej i babki jajowatej i najlepszy chleb orkiszowy z ziarnami. W moich dietach znajdziecie przepisy na chlebek z ciecierzycy (dieta Hashimoto na Thermomix), Chlebek z samych ziaren i chlebek z patelni (w diecie KETO na Thermomix). Duży wybór chlebków, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Nasze diety są dobrym drogowskazem i inspiracją, aby wprowadzić jak najwięcej zdrowych i smacznych potraw na codzień. Choć zazwyczaj są to 7-dniowe jadłospisy, z przepisów możecie kożystać cały rok urozmaicając Swoje menu.

Wskazówki:

  1. Zazwyczaj kupuję dynię ok. 1 kg i robię więcej puree, które później mrożę lub wykorzystuję w kolejnym dniu do pysznego dyniowego smoothie bowl.
  2. Średnio mała dynia waży 900 g - 1 kg. Po obraniu zostaje nam około 450-500 g dynii. Z tego wychodzi około 400 g puree. 
  3. W przepisie mąkę gryczaną możemy zastąpić mąką orkiszową jasną jeżeli spożywamy gluten. 
  4. Przyprawy możemy zamienić na przyprawę do piernika, wyjdzie nam wtedy dyniowy piernik :)
porcja70 min
porcja12-14

Składniki:

Dynia - 800 g (po obraniu ok. 400 g)
Jaja kurze - 3 sztuki
Banan - 1 sztuka
Imbir, kardamon - 1/2 łyżeczki
Sól - 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy płatki owsiane - mielimy 20 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
  2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Układamy na dolnej i górnej przystawce Varoma. 
  3. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, gotujemy 25 min/ Varoma/ obr. 1.
  4. Wylewamy wodę z nacznia miksującego i przekładamy dynię. Miksujemy 10 s/ obr. 5.  Puree przekładamy do miseczki.
  5. Nie myjemy naczynia, wbijamy jaja, dodajemy obrany banan, ocet jabłkowy, masło orzechowe, miód. Miksujemy 1 min/ obr. 4.
  6. Dodajemy puree z dynii, mąkę owsianą, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, imbir, szczyptę soli. Mieszamy 1 min/ obr. 3.
  7. Foremkę do pieczenia chleba o wymiarach 24 cm x 12 cm wykłądamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Możemy dodatkowo posypać pestkami dynii lub słonecznika.
  8. Pieczemy około 65 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim zaczniemy kroić.

Chlebek trzymamy w lodówce do 3 dni lub możemy pokroić na kromeczki i zamrozić. Po wyciągnięciu kromeczki czekamy aż się rozmrozi i zmięknie, lub zabieramy na wynos. 

 

 

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj

Polecamy także


Fatal error: Uncaught ImagickException: open_basedir restriction in effect. File(.) is not within the allowed path(s) in /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/modules/function.php:96 Stack trace: #0 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/modules/function.php(96): Imagick->__construct() #1 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/parts/other-recipe.php(10): createThumbsCut() #2 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/parts/recipe-single.php(128): include('/home/platne/se...') #3 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/text.php(9): include('/home/platne/se...') #4 /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/index.php(107): include_once('/home/platne/se...') #5 {main} thrown in /home/platne/serwer51574/public_html/thermodieta_new/modules/function.php on line 96