PREMIERA PAKIET SIRT 3 w 1

Owsianka dyniowa na Thermomix

dataBezglutenowe, Śniadania, Wegańskie
data01 październik 2021
Owsianka dyniowa na Thermomix

Owsianka na Thermomix

Kolejny przepis na śniadanie idealne na wynos lub gdy nie masz rano czasu. Przygotowane dzień wcześniej, będzie czekało na Ciebie do rana w lodówce. Ponieważ mamy sezon na dynię przedstawiam Wam przepis na owsiankę z Thermomix o smaku dyniowo-piernikowym.  Ja owsiankę wolę jeść jako drugie śniadanie, ponieważ węglowodany o poranku sprawiają, że jestem senna i mam spadek energii. Dlatego też rano najczęściej wybieram smoothie lub śniadanie białkowo-tłuszczowe, wtedy mam największą moc, a później idealnie sprawdza się u mnie owsianka.

Zachęcam jak zawsze do testowania, próbowania i słuchania Swojego organizmu – to zawsze wychodzi na zdrowie.

Na blogu znajdziesz jeszcze dwa przepisy na pyszne owsianki z lodówki:

> Nocna owsianka z bananami i masłem orzechowym

> Bircher Muesli

Oraz super owsianka na ciepło, którą uwielbiają moje dzieciaki. Robi się ją w Thermomix 6 minut, także warto znać ten przepis i wracać kiedy nie masz czasu - czekoladowa owsianka

W sezonie na dynię, warto eksperymentować z tym super warzywem. Thermomix sprawdza się idealnie do gotowania na parze, przygotowania pure i następnie do przygotowania przepisów takich jak owsianki i nie tylko.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • To bogate źródło cynku, wapnia, magnezu, selenu, potasu
  • Zawiera witaminy: C, A, E, witamine B3 i kwas foliowy
  • Zawiera duże ilości białka i błonnika
  • Bogata w beta-karoten
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Na nadciśnienie i choroby serca

Moje ulubione przepisy z dynią?

Ten blog powstał po to abyś samodzielnie mogła komponować zdrowe posiłki w ciągu dnia. Większość z nich nie zawiera glutenu i nabiału, ponieważ te produkty mi szkodzą i usunęłam je z mojego jadłospisu. Więcej na mój temat znajdziesz TUTAJ.

Zobacz jak łatwo skomponować jeden dzień z MOIMI PRZEPISAMI: jednodniowy darmowy jadłospis z przepisami z bloga - TUTAJ

Jeżeli masz problem z organizacją, motywacją, czy po prostu nie umiesz sama zabrać się za zdrowe gotowanie, skorzystaj z moich unikatowych diet na Thermomix. Wszystkie przepisy tworzę sama, z naturalnych prozdrowotnych produktów, idealne dla alergików, czy osób z problemami jelitowymi. Do ich przygotowania używam Thermomix. Dlaczego? Bo po prostu lubię ten sprzęt i uważam, że bardzo ułatwia organizację i porządek w kuchni :) Wszystkie diety znajdziesz TUTAJ.

Moje diety są również dokładnie sprawdzone i przetestowane przez moją wspólniczkę i dietetyczkę Kasię. Razem tworzymy dla Was idealny i pyszny zestaw posiłków i wszystko testujemy zawsze na sobie :) To co wyróżnia nasze diety to to że jest pysznie i nie czujesz się na nich jak na diecie :) te 7-dniowe jadłospisy to Twój drogowskaz ode mnie w stronę zdrowego odżywiania. Wypróbuj kilka moich diet, a jestem przekonana, że otrzymana baza przepisów zostanie z Tobą na dłużej. Z ulubionych posiłków układaj Swoje własne jadłospisy i jedz to co lubisz. Wszystko co znajdziesz w moich dietach i na blogu jest naturalne i zdrowe.

Nie wiesz czy nasze diety są odpowiednie dla CIEBIE? Zobacz opinie naszych klientów:

OPINIE

Wskazówki:

1.  Pozostałe puree przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce do 5 dni. Możemy również zamrozić w porcjach i wykorzystać do smoothie, kremu z dyni lub kolejnej owsianki:)

porcja25 min
porcja2

Składniki:

Dynia hokkaido - 1 szt
Syrop klonowy - 30-40 g
Mleko migdałowe - 220 g
Sól himalajska - 2 szczypty
Płatki owsiane (bezglutenowe) - 100 g

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy puree z dynii. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, do Varomy przekładamy dynię, zamykamy, gotujemy 20-25 min/ Varoma/ obr. 1.
  3. Ściągamy Varome, wylewamy wodę, do naczynia miksującego przekłądamy dynię, miksujemy 10 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką i w razie potrzeby miksujemy ponownie na gładki mus. 
  4. 120 g puree zostawiamy w naczyniu miksującym, resztę odkładamy na bok (patrz - wskazówki).
  5. Do naczynia miksujacego z puree dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, mleko migdałowe, przyprawę piernikową i sól. Miksujemy 10 s/ obr. 5.
  6. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy kopystką. 
  7. Owsiankę przekładamy do słoiczków i wkładamy do lodówki na noc.
  8. Możemy ozdobić orzechami, suszoną żurawiną, cynamonem, płatkami migdałów, borówkami. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
komentarz
Irena2021-10-12 20:39:07
Swietny i dokladny przepis,Dziekuje i pozdrawiam
komentarz
Thermodieta2021-10-04 10:36:58
100 g:) jest już dodane w przepisie :) smacznego
komentarz
kasia2021-10-03 19:10:44
jaka ilość płatków ?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow