Owsianka dyniowa na Thermomix
Owsianka na Thermomix
Kolejny przepis na śniadanie idealne na wynos lub gdy nie masz rano czasu. Przygotowane dzień wcześniej, będzie czekało na Ciebie do rana w lodówce. Ponieważ mamy sezon na dynię przedstawiam Wam przepis na owsiankę z Thermomix o smaku dyniowo-piernikowym. Ja owsiankę wolę jeść jako drugie śniadanie, ponieważ węglowodany o poranku sprawiają, że jestem senna i mam spadek energii. Dlatego też rano najczęściej wybieram smoothie lub śniadanie białkowo-tłuszczowe, wtedy mam największą moc, a później idealnie sprawdza się u mnie owsianka.
Zachęcam jak zawsze do testowania, próbowania i słuchania Swojego organizmu – to zawsze wychodzi na zdrowie.
Na blogu znajdziesz jeszcze dwa przepisy na pyszne owsianki z lodówki:
> Nocna owsianka z bananami i masłem orzechowym
Oraz super owsianka na ciepło, którą uwielbiają moje dzieciaki. Robi się ją w Thermomix 6 minut, także warto znać ten przepis i wracać kiedy nie masz czasu - czekoladowa owsianka
W sezonie na dynię, warto eksperymentować z tym super warzywem. Thermomix sprawdza się idealnie do gotowania na parze, przygotowania pure i następnie do przygotowania przepisów takich jak owsianki i nie tylko.
Dlaczego warto jeść dynię?
- To bogate źródło cynku, wapnia, magnezu, selenu, potasu
- Zawiera witaminy: C, A, E, witamine B3 i kwas foliowy
- Zawiera duże ilości białka i błonnika
- Bogata w beta-karoten
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- Na nadciśnienie i choroby serca
Moje ulubione przepisy z dynią?
- Śniadaniowy dyniowy smoothie bowl
- Rozgrzewający krem z dynii z curry
- Pasta kanapkowa z dynią
- I ta dzisiejsza piernikowa owsianka :)
A wszystkie przepisy ułatwi Ci PUREE Z DYNI NA THERMOMIX
Ten blog powstał po to abyś samodzielnie mogła komponować zdrowe posiłki w ciągu dnia. Większość z nich nie zawiera glutenu i nabiału, ponieważ te produkty mi szkodzą i usunęłam je z mojego jadłospisu. Więcej na mój temat znajdziesz TUTAJ.
Zobacz jak łatwo skomponować jeden dzień z MOIMI PRZEPISAMI: jednodniowy darmowy jadłospis z przepisami z bloga - TUTAJ
Jeżeli masz problem z organizacją, motywacją, czy po prostu nie umiesz sama zabrać się za zdrowe gotowanie, skorzystaj z moich unikatowych diet na Thermomix. Wszystkie przepisy tworzę sama, z naturalnych prozdrowotnych produktów, idealne dla alergików, czy osób z problemami jelitowymi. Do ich przygotowania używam Thermomix. Dlaczego? Bo po prostu lubię ten sprzęt i uważam, że bardzo ułatwia organizację i porządek w kuchni :) Wszystkie diety znajdziesz TUTAJ.
Moje diety są również dokładnie sprawdzone i przetestowane przez moją wspólniczkę i dietetyczkę Kasię. Razem tworzymy dla Was idealny i pyszny zestaw posiłków i wszystko testujemy zawsze na sobie :) To co wyróżnia nasze diety to to że jest pysznie i nie czujesz się na nich jak na diecie :) te 7-dniowe jadłospisy to Twój drogowskaz ode mnie w stronę zdrowego odżywiania. Wypróbuj kilka moich diet, a jestem przekonana, że otrzymana baza przepisów zostanie z Tobą na dłużej. Z ulubionych posiłków układaj Swoje własne jadłospisy i jedz to co lubisz. Wszystko co znajdziesz w moich dietach i na blogu jest naturalne i zdrowe.
Nie wiesz czy nasze diety są odpowiednie dla CIEBIE? Zobacz opinie naszych klientów:
Wskazówki:
1. Jeśli korzystasz z dyni hokkaido, nie musisz jej obierać. Wystarczy wydrążyć środek - pestki :)
2. Pozostałe puree przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce do 5 dni. Możemy również zamrozić w porcjach i wykorzystać do smoothie, kremu z dyni lub kolejnej owsianki:)
Składniki:
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy puree z dynii. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę, do Varomy przekładamy dynię, zamykamy, gotujemy 20-25 min/ Varoma/ obr. 1.
- Ściągamy Varome, wylewamy wodę, do naczynia miksującego przekłądamy dynię, miksujemy 10 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką i w razie potrzeby miksujemy ponownie na gładki mus.
- 120 g puree zostawiamy w naczyniu miksującym, resztę odkładamy na bok (patrz - wskazówki).
- Do naczynia miksujacego z puree dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, mleko migdałowe, przyprawę piernikową i sól. Miksujemy 10 s/ obr. 5.
- Dodajemy płatki owsiane, mieszamy kopystką.
- Owsiankę przekładamy do słoiczków i wkładamy do lodówki na noc.
- Możemy ozdobić orzechami, suszoną żurawiną, cynamonem, płatkami migdałów, borówkami.