NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Pieczona owsianka w dwóch smakach - bananowa i piernikowa

dataŚniadania, Wegańskie, Dla dzieci
data22 listopad 2021
Pieczona owsianka w dwóch smakach - bananowa i piernikowa
banner

Kiedy nie masz pomysłu na śniadanie, najprostszy i szybki pomysł na coś pożywnego to owsianka. Przygotowanie to zawsze kilka minut, a dziś dodatkowo upieczemy naszą owsiankę i podamy jak kawałek ciasta.  Może to być również Wasz deser.

Przygotujemy ją też w dwóch smakach: bananową i piernikową. Każda wersja jest pyszna :) Na pierniczkowe smaki mam zawsze ochotę w okresie przedświątecznym, dlatego ten przepis idealnie wpasowuje się w nasz obecny klimat.

Do przygotowania piernikowej pieczonej owsianki możemy użyć własnej, domowej PRZYPRAWY DO PIERNIKA.

Jeżeli brakuje Ci pomysłów na zdrowe i pyszne śniadania zaglądnij na bloga do zakładki Śniadania - TUTAJ. Znajdziesz tu dużo pomysłów na śniadanie bez glutenu, nabiału, cukru i sporo wegetariańskich propozycji.

Jeżeli rano czujesz się ospała, zmęczona i bez energii, polecam Ci mój sposób na najlepszy start dnia, czyli SMOOTHIE. To moje ulubione śniadanie, a dopiero po nim jem coś bardziej standardowego jak na śniadanie przystało :) Przepisy na pożywne koktajle znajdziesz TUTAJ.

Więcej pomysłów na smoothie do zadań specjalnych znajdziesz w naszych dwóch bestsellerowych dietach:

Obie nauczą Cię mojego ulubionego nawyku - piecie smoothie codziennie. W każdym przemycamy mnóstwo składników odżywczych, które postawią Cię na nogi.

Nie jesteś pewna czy to dla Ciebie?

Przeczytaj opinie innych!
RECENZJE NASZYCH KLIENTÓW

porcja40 min
porcja4-6

Składniki:

Orzechy (nerkowce, włoskie, migdały) - 30-50 g
Banany - 2-3 szt
Miód lub syrop klonowy - 30-40 g
Mleko roślinne (ryżowe, migdałowe) - 500 g
Płatki owsiane (bezglutenowe) - 250 g
Siemię lniane - 20 g
Cynamon (cejloński) - 1 łyżeczka (5 g)
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Sól himalajska - 2 szczypty

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy orzechy, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy banany, miód lub syrp klonowy i mleko roślinne. Miksujemy 5 s/ obr. 10.
  4. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, cynamon (i lub przyprawę do piernika), proszek do pieczenia, sól i orzechy. Miksujemy 20 s/ obr. wst.3.
  5. Odstawiamy na 5 min.
  6. W międzyczasie foremkę o wymiarach około 25 x 15 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy 30 min. Zostawiamy chwilę do przestygnięcia zanim pokroimy. 
  8. Na ciepło smakuje najlepiej :)

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow