Pakiet WEGE 4 w 1 ► zestaw wegetariański 25% taniej!

Naleśniki Thermomix

Naleśniki Thermomix

Naleśniki Thermomix

Na bezglutenowe ciasto na naleśniki na thermomix, przepisów w internecie znajdziecie mnóstwo. Mój jednak jest zupełnie inny :) Smak tych naleśników jest niepowtarzalny, pyszny, słodki - te naleśniki są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. To zdecydowanie najlepsze naleśniki na Thermomix jakie jadłam.

Naleśniki znane są na całym świecie - Crepes, Galettes, Injera, Poffertjes, Pancakes, Dosa, Chata Amari, Bliny, Hotcakes... Mają różne odsłony słodkie i wytrawne, składane na różne sposoby, serwowane z przeróżnymi dodatkami. Jak jednak zrobić ciasto na naleśniki w Thermomix by było idealne?
Jak je przyrządzić by były to najlepsze naleśniki na Thermomix, bez glutenu i nabiału?

Ciasto na naleśniki musi być elastyczne, delikatne, puszyste, wilgotne i gładkie. Naleśniki to danie błyskawiczne, a naleśniki w Thermomix to dziecinnie prosty sposób na obiad, podwieczorek lub śniadanie. To także świetny pomysł na przekąskę dla dzieciaków do szkoły czy przyjęcie urodzinowe. Kilka składników, 30 sekund pracy urządzenia i parę minut naszego smażenia na patelni. 

Jakiej mąki użyć do bezglutenowych naleśników na Thermomix?

W dzisiejszym przepisie użyłam mąki ziemniaczanej. Naleśniki z mąki ziemniaczanej są bardzo delikatne, miękkie i wilgotne. Natomiast do ciasta na naleśniki z Thermomix możesz użyć przeróżnego rodzaju mąk. Oto kilka przykładów:

  • Mąka ryżowa – to najczęstszy wybór mąki do bezglutenowych naleśników. Jest bardzo delikatna, lekka i przypomina mąkę pszenną. Mąkę ryżową możemy z powodzeniem wykonać sami w Thermomixe. Wystarczy zblendować dokładnie ziarna ryżu przez minutę.
  • Mąka kukurydziana – najczęściej wykorzystywana do zrobienia tortilli. Ciasto na naleśniki robione z tej mąki jest lekko żółte i ma charakterystyczny kukurydziany smak i zapach.
  • Mąka gryczana – mąka pozyskiwana z ziaren gryki, naleśniki na tej mące mają ładny, orzechowy kolor. Naleśniki gryczane są dobrym wyborem do słodkich jak i słonych farszy.

Czym można zastąpić jajka w przepisach na ciasto na naleśniki z Thermomix?

Dla osób, które nie mogą spożywać jajek podrzucam ściągę, czym możemy zastąpić jajka: 

1 JAJKO =

  • siemię lniane - 1 czubatą łyżkę zalewamy 25 g wrzątku i odkładamy do napęcznienia na 5 minut
  • płatki owsiane -  1 łyżkę płatków owsianych mielimy i zalewamy 3 łyżkami wrzątku
  • banan – ½ banana miksujemy na papkę

Z czym podawać naleśniki z Thermomix?

Jak już wspominałam, akurat te naleśniki są przepyszne same w sobie. Natomiast by podkręcić smak na talerzu najczęściej podaję je ze świeżymi, sezonowymi owocami, syropem klonowym lub miodem, naszą konfiturą malinową z Thermomix, wegańską śmietaną czy jogurtem.
Oczywiście wszyscy kochają naleśniki z serem na Thermomix! 

Jak przygotować wegańską masę serową? Najłatwiej przygotować ją z naturalnego tofu i jogurtu kokosowego. Poniżej wrzucam Wam przepis na naleśniki z serem na Thermomix.

Jak zrobić wegański ser do naleśników z serem na Thermomix?

Potrzebujemy:

  • jedno opakowanie tofu naturalnego (180 g)
  • jedno opakowanie wegańskiego jogurtu kokosowego (150 g)
  • 20 g dowolnego słodzidła ( syrop z agawy, syrop klonowy, miód, ksylitol)
  • nasiona z laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i mieszamy 15s/obr.3.

Masz ochotę na inne dodatki do naleśników na Thermomix?

Oto kilka naszych propozycji

KREM NUTELLA NA THERMOMIX

KONFITURA MALINOWA Z NASIONAMI CHIA

KARMEL Z DAKTYLI

Jak składać naleśniki Thermomix? 

Sposobów jest tyle ile podpowiada nam nasza wyobraźnia. To cztery najczęstsze możliwości:

  • zwijanie ich w rulon -  na całej powierzchni placka, rozsmarowujemy cienką warstwę farszu i rolujemy go obiema dłońmi w stronę przeciwległego brzegu
  • składanie w trójkąty - na całej powierzchni placka, rozsmarowujemy cienką warstwę farszu i składamy do najpierw na pół, a potem jeszcze raz na pół
  • w kopertę - farsz rozprowadzamy tylko w środkowej części, omijamy brzegi. Cztery brzegi placka składamy do wewnątrz i lekko dociskamy.
  • w krokiety - nakładamy około łyżkę farszu na dolną część rozłożonego placka, ok. 3 cm od spodu i boków. Najpierw na farsz nakładamy boki, następnie spód, a potem rolujemy do samej góry

Wskazówki jak przygotować najlepsze naleśniki w Thermomix

  1. Do naleśników najlepiej używać patelni specjalnie do tego przeznaczonej, ma odpowiednią powierzchnię, wielkość i głębokość.
  2. Klasyczne ciasto naleśnikowe powinno po przygotowaniu odstać 20 minut
    ( w przypadku mojego przepisu nie jest to konieczne).
  3. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
  4. Ciasto należy zawsze wylewać na mocno rozgrzaną patelnię, a następnie od razu zmniejszyć ogień na mały lub średni.
  5. Naleśniki najlepiej obracać za pomocą długiej, szerokiej szpatułki.
  6. Naleśniki po obróceniu smaży się krótko, tylko do złotego koloru.
  7. Moim sposobem na bardzo cienkie naleśniki jest wylewanie chochelki ciasta na patelnię, rozprowadzenie go po całości powierzchni patelni i zlanie nadmiaru z powrotem do miski.

WSKAZÓWKI DO MOJEGO PRZEPISU NA NAJLEPSZE NALEŚNIKI NA THERMOMIX

  1. Naleśniki te są bardzo delikatne, smaż je powoli, do zbrązowienia brzegów, dopiero wtedy podważ je łopatką i przerzuć na drugą stronę. 
  2. Moje ciasto na naleśniki zawiera miód, stąd łatwo je przypalić. Smaż je powoli i uważaj by nie skarmelizowało się za bardzo.
  3. Te naleśniki są pyszne i słodkie same w sobie, możesz podać je bez dodatków.  Ja najczęściej podaję je ulubionymi owocami lub dżemem.


Zapraszam do wypróbowania najlepszego przepisu na naleśniki w Thermomix

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

 

porcja5 min
porcja4

Składniki:

Masło - 20 g
Miód - 15 g
Jogurt kokosowy naturalny - 150 g
Mąka ziemniaczana - 50 g
Jajka - 2 sztuki
Mleko roślinne - 50 g
Sól - szczypta

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dodajemy masło. Roztapiamy 1 min/100 stopni/obr.1.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 30s/obr.4.
  3. Przelewamy do miski i wylewamy chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię.
  4. Smażymy na małym ogniu do złotego koloru z każdej storny.
  5. Przekładamy na talerz i zwijamy w rulon.
  6. Naleśniki podajemy same lub z dowolnymi, słodkimi dodatkami.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow