Naleśniki Thermomix
Naleśniki Thermomix
Na bezglutenowe ciasto na naleśniki na thermomix, przepisów w internecie znajdziecie mnóstwo. Mój jednak jest zupełnie inny :) Smak tych naleśników jest niepowtarzalny, pyszny, słodki - te naleśniki są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. To zdecydowanie najlepsze naleśniki na Thermomix jakie jadłam.
Naleśniki znane są na całym świecie - Crepes, Galettes, Injera, Poffertjes, Pancakes, Dosa, Chata Amari, Bliny, Hotcakes... Mają różne odsłony słodkie i wytrawne, składane na różne sposoby, serwowane z przeróżnymi dodatkami. Jak jednak zrobić ciasto na naleśniki w Thermomix by było idealne?
Jak je przyrządzić by były to najlepsze naleśniki na Thermomix, bez glutenu i nabiału?
Ciasto na naleśniki musi być elastyczne, delikatne, puszyste, wilgotne i gładkie. Naleśniki to danie błyskawiczne, a naleśniki w Thermomix to dziecinnie prosty sposób na obiad, podwieczorek lub śniadanie. To także świetny pomysł na przekąskę dla dzieciaków do szkoły czy przyjęcie urodzinowe. Kilka składników, 30 sekund pracy urządzenia i parę minut naszego smażenia na patelni.
Jakiej mąki użyć do bezglutenowych naleśników na Thermomix?
W dzisiejszym przepisie użyłam mąki ziemniaczanej. Naleśniki z mąki ziemniaczanej są bardzo delikatne, miękkie i wilgotne. Natomiast do ciasta na naleśniki z Thermomix możesz użyć przeróżnego rodzaju mąk. Oto kilka przykładów:
- Mąka ryżowa – to najczęstszy wybór mąki do bezglutenowych naleśników. Jest bardzo delikatna, lekka i przypomina mąkę pszenną. Mąkę ryżową możemy z powodzeniem wykonać sami w Thermomixe. Wystarczy zblendować dokładnie ziarna ryżu przez minutę.
- Mąka kukurydziana – najczęściej wykorzystywana do zrobienia tortilli. Ciasto na naleśniki robione z tej mąki jest lekko żółte i ma charakterystyczny kukurydziany smak i zapach.
- Mąka gryczana – mąka pozyskiwana z ziaren gryki, naleśniki na tej mące mają ładny, orzechowy kolor. Naleśniki gryczane są dobrym wyborem do słodkich jak i słonych farszy.
Czym można zastąpić jajka w przepisach na ciasto na naleśniki z Thermomix?
Dla osób, które nie mogą spożywać jajek podrzucam ściągę, czym możemy zastąpić jajka:
1 JAJKO =
- siemię lniane - 1 czubatą łyżkę zalewamy 25 g wrzątku i odkładamy do napęcznienia na 5 minut
- płatki owsiane - 1 łyżkę płatków owsianych mielimy i zalewamy 3 łyżkami wrzątku
- banan – ½ banana miksujemy na papkę
Z czym podawać naleśniki z Thermomix?
Jak już wspominałam, akurat te naleśniki są przepyszne same w sobie. Natomiast by podkręcić smak na talerzu najczęściej podaję je ze świeżymi, sezonowymi owocami, syropem klonowym lub miodem, naszą konfiturą malinową z Thermomix, wegańską śmietaną czy jogurtem.
Oczywiście wszyscy kochają naleśniki z serem na Thermomix!
Jak przygotować wegańską masę serową? Najłatwiej przygotować ją z naturalnego tofu i jogurtu kokosowego. Poniżej wrzucam Wam przepis na naleśniki z serem na Thermomix.
Jak zrobić wegański ser do naleśników z serem na Thermomix?
Potrzebujemy:
- jedno opakowanie tofu naturalnego (180 g)
- jedno opakowanie wegańskiego jogurtu kokosowego (150 g)
- 20 g dowolnego słodzidła ( syrop z agawy, syrop klonowy, miód, ksylitol)
- nasiona z laski wanilii
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i mieszamy 15s/obr.3.
Masz ochotę na inne dodatki do naleśników na Thermomix?
Oto kilka naszych propozycji
KONFITURA MALINOWA Z NASIONAMI CHIA
Jak składać naleśniki Thermomix?
Sposobów jest tyle ile podpowiada nam nasza wyobraźnia. To cztery najczęstsze możliwości:
- zwijanie ich w rulon - na całej powierzchni placka, rozsmarowujemy cienką warstwę farszu i rolujemy go obiema dłońmi w stronę przeciwległego brzegu
- składanie w trójkąty - na całej powierzchni placka, rozsmarowujemy cienką warstwę farszu i składamy do najpierw na pół, a potem jeszcze raz na pół
- w kopertę - farsz rozprowadzamy tylko w środkowej części, omijamy brzegi. Cztery brzegi placka składamy do wewnątrz i lekko dociskamy.
- w krokiety - nakładamy około łyżkę farszu na dolną część rozłożonego placka, ok. 3 cm od spodu i boków. Najpierw na farsz nakładamy boki, następnie spód, a potem rolujemy do samej góry
Jak zrobić naleśniki Thermomix - wskazówki praktyczne
- Do naleśników najlepiej używać patelni specjalnie do tego przeznaczonej, ma odpowiednią powierzchnię, wielkość i głębokość.
- Klasyczne ciasto naleśnikowe powinno po przygotowaniu odstać 20 minut
( w przypadku mojego przepisu nie jest to konieczne). - Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto należy zawsze wylewać na mocno rozgrzaną patelnię, a następnie od razu zmniejszyć ogień na mały lub średni.
- Naleśniki najlepiej obracać za pomocą długiej, szerokiej szpatułki.
- Naleśniki po obróceniu smaży się krótko, tylko do złotego koloru.
- Moim sposobem na bardzo cienkie naleśniki jest wylewanie chochelki ciasta na patelnię, rozprowadzenie go po całości powierzchni patelni i zlanie nadmiaru z powrotem do miski.
WSKAZÓWKI DO MOJEGO PRZEPISU NA NAJLEPSZE NALEŚNIKI NA THERMOMIX
- Naleśniki te są bardzo delikatne, smaż je powoli, do zbrązowienia brzegów, dopiero wtedy podważ je łopatką i przerzuć na drugą stronę.
- Moje ciasto na naleśniki zawiera miód, stąd łatwo je przypalić. Smaż je powoli i uważaj by nie skarmelizowało się za bardzo.
- Te naleśniki są pyszne i słodkie same w sobie, możesz podać je bez dodatków. Ja najczęściej podaję je ulubionymi owocami lub dżemem.
Zapraszam do wypróbowania najlepszego przepisu na naleśniki w Thermomix
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego dodajemy masło. Roztapiamy 1 min/100 stopni/obr.1.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 30s/obr.4.
- Przelewamy do miski i wylewamy chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię.
- Smażymy na małym ogniu do złotego koloru z każdej storny.
- Przekładamy na talerz i zwijamy w rulon.
- Naleśniki podajemy same lub z dowolnymi, słodkimi dodatkami.
Kupowałam gotowe naleśniki mrożone bo mam syna z celiakią i znalazłam to :) nie ma lepszych nawet z mąką pszenną :) dziękuję :)