Nutella na Thermomix

Bananowy krem NUTELLA na Thermomix
banner

Krem Nutella to pyszne smarowidło do kanapek, naleśników, placuszków, muffinek, tortów.  Przepis na Thermomix bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Idealny dla alergików i dla osób na diecie z wkluczeniami. Również idealny przepis dla dzieciaków - przetestowany na naszych bardzo wymagających pociechach :) Tą domową Nutellę serwujemy regularnie w towarzystwie naleśników lub placuszków w naszym CATERINGU DIETETYCZNYM -  FOOD HARMONY.  i jest t jedno z ulubionych śniadań na słodko :)

Mając w domu Thermomix taki krem możemy zaserwować sobie sami :) Kupując nasze ZDROWE DESERY NA THERMOMIX - znajdziecie przepis na domową nutellę, która smakiem zdecydowanie przewyższa tą sklepową, to jest najlepsza Nutella jaką jadłam, a przy tym zdrowa, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków! Wystarczy spojrzeć na etykietę i już będziemy wiedzieć dlaczego takie smarowidła najlepiej przygotować samodzielnie.

Orzechy laskowe czyli orzechy leszczyny, podobnie jak większość orzechów ma dużo wartości odżywczych, ale te wyróżniają się sporą ilością witaminy E. Są też skarnicą błonnika, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ja uwielbiam je także za smak i aromat jakie nadają potrawom. Możemy z nich przygotować również mleko roślinne, kruszonki do owoców i ciast, dodać do granoli czy panierek, posypać owoce.

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 

DIETA WEGE 1500 kcal

DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja20 min
porcja6

Składniki:

Orzechy laskowe - 70 g
Banan (obrany) - 160 g
Daktyle suszone - 30 g
Olej kokosowy (virgin) - 10 g
Miód lub syrop z agawy/klonowy - 1 łyżka (25 g)
Kakao - 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy orzechy. Pieczemy 12-15 min.
  3. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wysypujemy na ściereczkę i zawijamy. Pocierając orzechy o siebie usuwamy brązową skórkę. Nie muszą być dokładnie wyłuskane, ale im ich jest mniej tym lepszy smak nutelli i pozbywamy się goryczy.
  4. Do naczynia miksującego przekładamy orzechy, miksujemy 7 s/obr. 10, zgarniamy kopystką na dno.
  5. Przekładamy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy 10 s/ obr. 7, zgarniamy masę na dno naczynia miksującego.
  6. Miksujemy ponownie 30 s/ obr. 6 i w razie potrzeby powtarzamy czynność do uzyskania gładkiej konsystencji.

Nutellę serwujemy z chlebkiem orkiszowym z ziarnami. Pysznie smakuje też z owocami i jogurtem.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Paulina2023-03-24 20:37:38
Przepyszne!
komentarz
Agnieszka2023-03-19 17:48:36
Co zamiast oleju?
komentarz
Thermodieta2021-03-01 10:05:51
Do 3 dni :)
komentarz
Asia2021-02-25 17:59:37
Ile można przechowywać taka nutella w lodowce ?
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow