NOWOŚĆ 🔥 Pakiet NISKA FERRYTYNA 🔥

Karmel z daktyli - najlepszy wegański zamiennik cukru

Karmel z daktyli - najlepszy wegański zamiennik cukru
banner

Jak zrobić wegański karmel w Thermomix?

 Czy wiecie jak łatwo możemy przygotować karmel z daktyli? I uwierzcie mi, jest to tak pyszny karmel, że nie zatęsknicie za wszelkimi słodkościami z marketu z karmelem, lub o karmelowym smaku :) Totalnie uzależniający, słodki i kremowy. Możemy go dodawać do smoothie, smarować gofry, muffinki, używać jako krem do tortów czy ciast. Ja również dodaje go do jogurtu naturalnego - zazwyczaj kokosowego, ponieważ nie spożywam nabiału - w towarzystwie granoli i owoców. Pychota a do tego jedno z najszybszych śniadań jakie znam :)

 

daktyle właściwości

Daktyle warto jeść! Dlaczego?

  • Wspaniałe źródło przeciwutleniaczy
  • Zawierają dużo potasu, żelaza i witaminy B6
  • Błonnik pokarmowy
  • Mają właściwości przeczyszczające
  • Antynowotworowe
  • Są bogate w cukry proste, które nie wymagają trawienia, lecz od razu zostają wchłonięte przez organizm
  • Dodają energii - idealne dla sportowców

Daktyle to również składnik DIETY SIRT, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd. Więcej informacji na temat diety sirtfood znajdziesz tutaj: DIETA SIRT - zasady, efekty i lista produktów. 

Na blogu znajdziesz tez pyszne przepisy z wykorzystaniem daktyli. Jeden z moich ulubionych to CIASTECZKA KARMELOVE i DOMOWY TWIX - bez glutenu, bez jajek.

Jeżeli masz PROBLEM Z CUKREM i chcesz go odstawić na zawsze - polecam na początek zmienić niezdrowe, sklepowe słodycze na ich ZDROWY ODPOWIEDNIK :) Zobacz zbiór moich ulubionych ZDROWYCH SŁODYCZY NA THERMOMIX i zacznij juz dziś zmieniać nawyki żywieniowe.

 

porcja65 min
porcja10

Składniki:

Daktyle suszone - 250 g
Masło orzechowe - 50 g

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 1 godzinę.
  2. Następnie odcedzamy daktyle zachowując wodę z miseczki.
  3. Daktyle przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy masło orzechowe i 200 g wody spod moczenia daktyli. 
  4. Miksujemy 3 s/ obr. 7, zgarniamy kopystką na dno i powtarzamy czynność zwiększając obroty do 9. 
  5. Miksujemy aż powstanie gładka masa. 
  6. Karmel z daktyli przechowujemy w lodówce do 7 dni. Jeżeli nie zużyjemy możemy zamrozić w mniejszych partiach lub w pojemniczkach na lód i dodawać do koktajli jako naturalny słodzik. 
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow