Karmel z daktyli - najlepszy wegański zamiennik cukru
Jak zrobić wegański karmel w Thermomix?
Czy wiecie jak łatwo możemy przygotować karmel z daktyli? I uwierzcie mi, jest to tak pyszny karmel, że nie zatęsknicie za wszelkimi słodkościami z marketu z karmelem, lub o karmelowym smaku :) Totalnie uzależniający, słodki i kremowy. Możemy go dodawać do smoothie, smarować gofry, muffinki, używać jako krem do tortów czy ciast. Ja również dodaje go do jogurtu naturalnego - zazwyczaj kokosowego, ponieważ nie spożywam nabiału - w towarzystwie granoli i owoców. Pychota a do tego jedno z najszybszych śniadań jakie znam :)
Daktyle warto jeść! Dlaczego?
- Wspaniałe źródło przeciwutleniaczy
- Zawierają dużo potasu, żelaza i witaminy B6
- Błonnik pokarmowy
- Mają właściwości przeczyszczające
- Antynowotworowe
- Są bogate w cukry proste, które nie wymagają trawienia, lecz od razu zostają wchłonięte przez organizm
- Dodają energii - idealne dla sportowców
Daktyle to również składnik DIETY SIRT, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd. Więcej informacji na temat diety sirtfood znajdziesz tutaj: DIETA SIRT - zasady, efekty i lista produktów.
Na blogu znajdziesz tez pyszne przepisy z wykorzystaniem daktyli. Jeden z moich ulubionych to CIASTECZKA KARMELOVE i DOMOWY TWIX - bez glutenu, bez jajek.
Jeżeli masz PROBLEM Z CUKREM i chcesz go odstawić na zawsze - polecam na początek zmienić niezdrowe, sklepowe słodycze na ich ZDROWY ODPOWIEDNIK :) Zobacz zbiór moich ulubionych ZDROWYCH SŁODYCZY NA THERMOMIX i zacznij juz dziś zmieniać nawyki żywieniowe.
Składniki:
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 1 godzinę.
- Następnie odcedzamy daktyle zachowując wodę z miseczki.
- Daktyle przekładamy do naczynia miksującego. Dodajemy masło orzechowe i 200 g wody spod moczenia daktyli.
- Miksujemy 3 s/ obr. 7, zgarniamy kopystką na dno i powtarzamy czynność zwiększając obroty do 9.
- Miksujemy aż powstanie gładka masa.
- Karmel z daktyli przechowujemy w lodówce do 7 dni. Jeżeli nie zużyjemy możemy zamrozić w mniejszych partiach lub w pojemniczkach na lód i dodawać do koktajli jako naturalny słodzik.