PREMIERA PAKIET SIRT 3 w 1

Domowy Twix na Thermomix - bez glutenu, bez jajek

Domowy Twix  na Thermomix - bez glutenu, bez jajek

Jak zrobić Twix w Thermomix

Po prostu pyszny :) Nic dodać nic ująć. Deser dla każdego: bez glutenu, bez nabiału, bez białego cukru, bez jajek, wegański. Prosty domowy super zdrowy Twix! W całości wykonany z migdałów, masła orzechowego, syropu klonowego, gorzkiej czekolady i oleju kokosowego. 5 składników i mamy pyszny zdrowy deser na Thermomix. Deser który uwielbiają dzieciaki również. Wszystkie warstwy wykonujemy w Thermomix w zaledwie kilka minut, reszta to oczekiwanie aż Twix będzie twardy i zwarty, aby mozna go było łatwo pokroić. 

Robienie takich deserów to naprawdę przyjemność, ich spożywanie jeszcze większa, a uśmiech na ich widok bezcenny :) 

W tym przepisie użyłam trzech moich ulubionych produktów, bez których nie umiem się obejść w kuchni: syrop klonowy, migdały i masło orzechowe :) Ale tez nie bez przyczyny lubię je wprowadzać do swojej diety.

SYROP KLONOWY: zawiera sporą dawkę antyoksydantów, witaminy z grupy B, mangan, cynk, magnez wapń, potas. W niewielkich ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pamietajmy umiar we wszystkim to bardzo dobra zasada :)

MIGDAŁY: oprócz tego że świetnie sprawdzają się do wypieków bezglutenowych, mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, koją nerwy, wpływają korzystnie na odchudzanie, zawierają potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B. Są też świetnym źródłem białka i wpływają korzystnie na układ moczowy i odedechowy. Zobacz jaki piękny niszkopt można wykonać właśnie z mąki migdałowej TORT MIGDAŁOWY.

MASŁO ORZECHOWE - w przepisie możemy użyć dowolnego masła orzechowego: z orzechów arachidowych, nerkowca, migdałowe. Zawierają one sporo białka i błonnika, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapewnia energię. Mówi się że garść orzechó dziennie wydłuży Twoje życie :) Zobacz mój ulubiony smoothie bowl z masłem orzechowym i kakao TUTAJ.

Na blogu znajdziesz równiesz przepis na power batony bez pieczenia.

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały blanszwane lub płatki migdałów. Mielimy na mąkę 10 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
  3. Dodajemy składniki na spód: olej kokosowy, syrop klonowy, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 10 s/ obr. 4.
  4. Przekładamy do foremki o wymiarach 20 x 20 cm lub 18 x 25 cm. Każda foremka o podobnych wymiarach będzie w porządku. Ugniatami palcami równą warstwę grubości około 0,7-1 cm.
  5. Pieczemy 10 min. Wyjmujemy, czekamy aż chwilę przestygnie zanim nałożymy karmel.
  6. W międzyczasie robimy wegański karmel. Do naczynia miksującego przekładamy syrop klonowy, masło orzechowe i olej kokosowy. podgrzewamy 2 min/ 120°C/ obr. 1.
  7. Karmel wykładamy na spód naszego Twixa, rozprowadamy równomiernie. 
  8. Wkładamy do lodówki i czekamy aż całkowicie wystygnie i lekko stwardnieje, zazwyczaj około 30 minut.
  9. Wtedy przygotowujemy czekoladę. Do naczynia miksującego przekładamy gorzką czekoladę i opcjonalnie dodajemy olej kokosowy. Jeżeli go nie dodamy Twix trochę trudniej się kroi, ponieważ czekolada pęka. Z olejem jest bardziej kremowa. Obie wersje sa dobre :) Rozpuszczamy 4 min/ 80°C/ obr. 0,5.
  10. Czekoladę wylewamy na karmel i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub najlepiej na noc. 
  11. Kroimy na kawałki w kształcie Twix i gotowe :)

Smacznego.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
komentarz
Thermodieta2021-04-20 09:25:28
Witaj, na blogu nie podajemy kalorii, takie informacje znajdziesz w naszych dietach na Thermomix. Na codzień nie liczę kalorii i tego się trzymam na blogu :) Są aplikacje do liczenia kaloryczności i tam można sprawdzić w razie potrzeby np. Fitatu :)
komentarz
Beata @ona_siedzi_w_domu 2021-04-19 20:20:25
Witam. Jaka jest wartość odżywcza jeden sztuki ?
komentarz
Thermodieta2021-04-09 07:24:47
Dziękujemy bardzo za komentarz :) spod nie powinien się tak kruszyć. Ciasto jest dośc delikatne i lekko sie może kruszyć, ale na pewno nie bardzo jak na załączonym obrazku :) Może troszke więcej oleju kokosowego spróbuj dodać.
komentarz
Marta2021-04-08 18:45:25
Robiłam ostatnio Twixa i przyznam, że jest to totalny sztos! Smakuje wyśmienicie!!! Mam jedno pytanie apropos spodu. Totalnie mi się kruszył po upieczeniu... Był praktycznie sypki i zastanawiam się czy coś zrobiłam nie tak? Macie jakąś radę?
komentarz
Thermodieta2021-02-15 13:19:22
Witaj, tak ten rodzaj karmelu jest rzadki i musi swoje odczekać w lodówce zanim stężeje :) na blogu znajdziesz też przepis na wegański karmel z daktyli i on jest bardziej zwarty i też można go wykorzystać w tym przepisie.
komentarz
Lobuzinska2021-02-14 11:56:27
Robiłam ten przepis już wiele wiele razy, ale za każdym razem karmel jest lejący zaraz po przygotowaniu. Czy tak powinno być? Wiem że z czasem tężeje, ale musi być trzymany w lodówce, bo inaczej wszystko się rozpływa. Może za krótko gotowany? Wszystko robię wg przepisu w TM
komentarz
Thermodieta2021-01-22 16:09:50
Super, bardzo się cieszę że smakuje :)
komentarz
Ula2021-01-22 14:13:52

Ja zrobiłam z syropem z agawy. Wyszedł super! polecam

komentarz
Ewelina2020-09-13 17:19:12
W smaku pyszne, ale mój żołądek źle to przyjął... :(
komentarz
Magda2020-09-03 06:12:12
Dzień dobry, możesz spróbować miód lub syrop z agawy, też powinno wyjść :)
komentarz
Kasia2020-09-01 22:26:13
Dzień dobry, Czy można zastąpić czymś syrop klonowy? I w jakich proporcjach? Pozdrawiam
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow