Domowy Twix na Thermomix - bez glutenu, bez jajek
Jak zrobić Twix w Thermomix
Po prostu pyszny :) Nic dodać nic ująć. Deser dla każdego: bez glutenu, bez nabiału, bez białego cukru, bez jajek, wegański. Prosty domowy super zdrowy Twix! W całości wykonany z migdałów, masła orzechowego, syropu klonowego, gorzkiej czekolady i oleju kokosowego. 5 składników i mamy pyszny zdrowy deser na Thermomix. Deser który uwielbiają dzieciaki również. Wszystkie warstwy wykonujemy w Thermomix w zaledwie kilka minut, reszta to oczekiwanie aż Twix będzie twardy i zwarty, aby mozna go było łatwo pokroić.
Robienie takich deserów to naprawdę przyjemność, ich spożywanie jeszcze większa, a uśmiech na ich widok bezcenny :)
W tym przepisie użyłam trzech moich ulubionych produktów, bez których nie umiem się obejść w kuchni: syrop klonowy, migdały i masło orzechowe :) Ale tez nie bez przyczyny lubię je wprowadzać do swojej diety.
SYROP KLONOWY: zawiera sporą dawkę antyoksydantów, witaminy z grupy B, mangan, cynk, magnez wapń, potas. W niewielkich ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pamietajmy umiar we wszystkim to bardzo dobra zasada :)
MIGDAŁY: oprócz tego że świetnie sprawdzają się do wypieków bezglutenowych, mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, koją nerwy, wpływają korzystnie na odchudzanie, zawierają potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B. Są też świetnym źródłem białka i wpływają korzystnie na układ moczowy i odedechowy. Zobacz jaki piękny niszkopt można wykonać właśnie z mąki migdałowej TORT MIGDAŁOWY.
MASŁO ORZECHOWE - w przepisie możemy użyć dowolnego masła orzechowego: z orzechów arachidowych, nerkowca, migdałowe. Zawierają one sporo białka i błonnika, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapewnia energię. Mówi się że garść orzechó dziennie wydłuży Twoje życie :) Zobacz mój ulubiony smoothie bowl z masłem orzechowym i kakao TUTAJ.
Na blogu znajdziesz równiesz przepis na power batony bez pieczenia.
Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały blanszwane lub płatki migdałów. Mielimy na mąkę 10 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
- Dodajemy składniki na spód: olej kokosowy, syrop klonowy, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 10 s/ obr. 4.
- Przekładamy do foremki o wymiarach 20 x 20 cm lub 18 x 25 cm. Każda foremka o podobnych wymiarach będzie w porządku. Ugniatami palcami równą warstwę grubości około 0,7-1 cm.
- Pieczemy 10 min. Wyjmujemy, czekamy aż przestygnie zanim nałożymy karmel.
- W międzyczasie robimy wegański karmel. Do naczynia miksującego przekładamy syrop klonowy, masło orzechowe i olej kokosowy. podgrzewamy 2 min/ 120°C/ obr. 1.
- Karmel wykładamy na spód naszego Twixa, rozprowadamy równomiernie.
- Wkładamy do lodówki i czekamy aż całkowicie wystygnie i lekko stwardnieje, zazwyczaj około 30 minut.
- Wtedy przygotowujemy czekoladę. Do naczynia miksującego przekładamy gorzką czekoladę i opcjonalnie dodajemy olej kokosowy. Jeżeli go nie dodamy Twix trochę trudniej się kroi, ponieważ czekolada pęka. Z olejem jest bardziej kremowa. Obie wersje sa dobre :) Rozpuszczamy 4 min/ 80°C/ obr. 0,5.
- Czekoladę wylewamy na karmel i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub najlepiej na noc.
- Kroimy na kawałki w kształcie Twix i gotowe :)
Smacznego.
Ja zrobiłam z syropem z agawy. Wyszedł super! polecam