Karmelove ciasteczka owsiane na Thermomix - wegańskie

 Karmelove ciasteczka owsiane na Thermomix - wegańskie

Te proste ciasteczka owsiane przygotujemy zaledwie w 20 minut i idealnie sprawdzą się jako deser lub przekąska na wynos. Przepisów na ciasteczka owsiane jest wiele, ale te ciasteczka są super słodkie, lekko wilgotne i naprawdę pyszne. Uwielbiam je w towarzystwie migdałowego mleka roślinnego z wanilią. 

Słodycz z ciasteczek bierze się głównie z daktyli i banana i to one nadają ciasteczkom karmelowego smaku. W diecie wegańskiej to włąśnie z daktyli robi się wegańśki karmel. Przepis na pewno trafi na bloga :)

 Dlaczego warto jeść daktyle?

  • Są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, uzupełniają niedobór glikogenu i POTASU w organizmie.
  • Są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit.
  • Polecane dla osób z zespołem jelita wrażliwego.
  • Posiadają właściwości przeciwzapalne.
  • Również właściwości alkalizujące.
  • Chronią przed miażdżycą, zakrzepami i nadciśnieniem.
  • Są źródłem witamin z grupy B.
  • Są pyszne i łatwo dostępne :)

Do ciasteczek dodajemy również migdały i płatki owsiane. Wszystko razem zapewnia pożywną, zdrową i naturalną przekąskę pełną wartości odżywczych.

WSKAZÓWKA:

  1. Kupując daktyle, zwracamy uwagę na skład. Wiele firm oferuje daktyle z niebezpiecznymi dla zdrowia substancjami: benzoesan sodu czy sorbinian potasu. W swoim składzie daktyle powinny mieć 100% daktyli :) 
  2. Do ciasteczek możemy dodać inne ziarna i suszone owoce: słonecznik, sezam, żurawina etc.
  3. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.

 

porcja40 min
porcja10-12

Przygotowanie

  1. Daktyle przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą na 10-20 minut.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Miksujemy 20 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy odsączone daktyle, obranego banana i masło orzechowe. Miksujemy 10 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno i miksujemy ponownie 1 min/ obr. 6. Powstanie gładka masa.
  4. Dodajemy zmielone migdały, płatki owsiane i rodzynki. Mieszamy 20 s/ obr. 2,5.
  5. Masę odkładamy do lodówki na 10 minut aby stężała.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. 
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy ciasteczka i układamy na blachę. Ciasto jest klejące, możemy zwilżyć ręce przed formowaniem.
  8. Pieczemy 15-18 minut. 
  9. Po wyjęciu czekamy do całkowitego przestygnięcia.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow