Karmelove ciasteczka owsiane na Thermomix - wegańskie
23 czerwiec 2020
Te proste ciasteczka owsiane przygotujemy zaledwie w 20 minut i idealnie sprawdzą się jako deser lub przekąska na wynos. Przepisów na ciasteczka owsiane jest wiele, ale te ciasteczka są super słodkie, lekko wilgotne i naprawdę pyszne. Uwielbiam je w towarzystwie migdałowego mleka roślinnego z wanilią.
Słodycz z ciasteczek bierze się głównie z daktyli i banana i to one nadają ciasteczkom karmelowego smaku. W diecie wegańskiej to włąśnie z daktyli robi się wegańśki karmel. Przepis na pewno trafi na bloga :)
Dlaczego warto jeść daktyle?
- Są świetnym źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, uzupełniają niedobór glikogenu i POTASU w organizmie.
- Są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit.
- Polecane dla osób z zespołem jelita wrażliwego.
- Posiadają właściwości przeciwzapalne.
- Również właściwości alkalizujące.
- Chronią przed miażdżycą, zakrzepami i nadciśnieniem.
- Są źródłem witamin z grupy B.
- Są pyszne i łatwo dostępne :)
Do ciasteczek dodajemy również migdały i płatki owsiane. Wszystko razem zapewnia pożywną, zdrową i naturalną przekąskę pełną wartości odżywczych.
WSKAZÓWKA:
- Kupując daktyle, zwracamy uwagę na skład. Wiele firm oferuje daktyle z niebezpiecznymi dla zdrowia substancjami: benzoesan sodu czy sorbinian potasu. W swoim składzie daktyle powinny mieć 100% daktyli :)
- Do ciasteczek możemy dodać inne ziarna i suszone owoce: słonecznik, sezam, żurawina etc.
- Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.
40 min
10-12
Składniki:
Daktyle suszone - 200 g
Migdały - 85 g
Banan (obrany) - 130 g
Masło orzechowe - 40 g
Płatki owsiane (bezglutenowe) - 70 g
Rodzynki - 30 g
Przygotowanie
- Daktyle przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą na 10-20 minut.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Miksujemy 20 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy odsączone daktyle, obranego banana i masło orzechowe. Miksujemy 10 s/ obr. 8. Zgarniamy kopystką na dno i miksujemy ponownie 1 min/ obr. 6. Powstanie gładka masa.
- Dodajemy zmielone migdały, płatki owsiane i rodzynki. Mieszamy 20 s/ obr. 2,5.
- Masę odkładamy do lodówki na 10 minut aby stężała.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy ciasteczka i układamy na blachę. Ciasto jest klejące, możemy zwilżyć ręce przed formowaniem.
- Pieczemy 15-18 minut.
- Po wyjęciu czekamy do całkowitego przestygnięcia.