Burgery z batata na Thermomix
Buregry wegetariańskie na Thermomix
Uwielbiam wege burgery i już dawno zastąpiłam je z tymi z mięsem. Przekonałam nawet do nich męża i dzieci :) Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu tak jak i nam. Wykonane sa w całości z batatów, które również uwielbiam. Poniżej znajdziecie moje 3 ulubione przepisy na Thermomix z batatami:
- gofry z batatów z jajem sadzonym na Varomie i awokado
- limonkowy kurczak z batatami i ryżem
- Sałatka z batami i wegańskim sosem serowym
Dlaczego warto jeść bataty?
- To bardzo dobre źródło węglowodanów, również w okresie treningowym.
- Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, dlatego mogą być alternatywą dla diabetyków.
- Są skarbnicą beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza.
- Zawierają witaminy: C, E, żelazo i fosfor.
- Podnoszą odporność.
- Mają właściwości przeciwzapalne.
- Są lekkostrawne, korzystnie wpływają na jelita i żołądek.
Wskazówki:
Babka jajowata - to wspaniały produkt, który koniecznie musicie mieć w swojej kuchni. W przepisach bez glutenu i nabiału oraz wegańskich świetnie poprawia konsystencję potrawy. Zagęszcza, ale nie powoduje że burger zrobi się twardy. Ma tez wiele zalet - zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie, pomaga przy problemach trawiennych i zaparciach.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy obrane i pokrojone w kostkę bataty i obraną, pokrojona na ćwiartki cebulę. Rozdrabniamy 15 s/ obr.5.
- Dodajemy jajka, płatki owsiane, mąke ryżową, babke jajowatą, proszek do pieczenia. Mieszamy 15 s/ obr. 3. Zgarniamy kopystką na dni naczybia.
- Dodajemy sól, przyprawę curry i słodką paprykę w proszku. Mieszamy 20 s/ obr. 4.
- Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy burgery/ placuszki o średnicy około 6 cm z obu stron, aż się zarumienią i beda lekko chrupiące na zewnątrz.
- Z podanej masy wyjdzie 12 burgerów. Możemy robić je tez mniejsze i bardziej płaskie w formie placuszków, wyjdzie ich wtedy wiecej.
- Burgery podajemy solo, do obiadu, z sałatkami lub w bułce z dodatkami jak klasyczny burger. Jeżeli nie spożywasz glutenu, pomiędzy dwa burgery włóź sałatę, awokado, pomidora, cebulkę czerwoną, majonez - i bezglutenowy burger gotowy - PYCHOTA :)