Limonkowy kurczak z batatami, groszkiem zielonym i ryżem basmati - obiad w 25 minut na Thermomix

Limonkowy kurczak z batatami, groszkiem zielonym i ryżem basmati - obiad w 25 minut na Thermomix

Jeden z ulubionych przepisów, który cały robi się w Thermomix. Kuchnia tajska to moja ulubiona, uwielbiam zapach i smak limonki, imbiru, a mleczko kokosowe jak wiele z was wie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni :) W cateringu dietetycznym Food Harmony który prowadzę razem z Kasią mleczko kokosowe to również produkt używany bardzo często, zwłaszcza w diecie bez glutenu i nabiału. W dzisiejszym przepisie na obiad na Thermomix wykorzystamy bataty i zielony groszek, ale śmiało można użyć warzyw które masz w lodówce: brokuły, kalafior, dynia, marchew, fasolka szparagowa. To jeden z przepisó w których możesz śmiało improwizować pod włąsne potrzeby i gusta.

To też jeden z przepisów, który świetnie wykorzystuje Thermomix. Całe danie razem z sosem, ryżem, warzywami i kurczakiem robimy na raz, a całość zajmuje tylko 25 minut z czego większość to gotowanie, więc tak naprawdę czas dla CIEBIE.

To danie wygląda i smakuje świetnie, a nawet wykwintnie :) Polecam nie tylko na klasyczny obiad, ale rónież romatyczną kolację, czy dla gości, jeżeli chcesz zaserwować coś nietypowego i pięknie wyglądającego. 

Polecam wypróbować również kolejny przepis z kuchni azjatyckiej na Thermomix - Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem - najlepszy wege obiad gotowy w 15 minut :)

Zapraszamy do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc! 

Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.

porcja25 min
porcja3

Składniki:

Papryczka chili - 1 sztuka (20 g)
Imbir korzeń - 20 g
Cebula - 100 g
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Mleczko kokosowe - 300 ml
Sos rybny - 2 łyżki (15 g)
Miód - 2 łyżeczki (15 g)
Filet z piersi kurczaka - 300 g
Bataty - 200 g
Zielony groszek mrożony (lub fasolka szparagowa) - 100 g
Sól morska - 1 łyżeczka (5 g)
Kolendra świeża - 1 garść
Limonka - do ozdoby

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy papryczkę chili pokrojoną na kawałki (pestki usuwamy), obrany imbir pokrojony na kawałki, cebulę pokrojoną na ćwiartki i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  2. Dodajemy olej kokosowy, dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1,5.
  3. Dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, miód, liście kaffir. Mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 3. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  4. W międzyczasie kurczaka kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, bataty obieramy i kroimy w kostkę również 1 cm.
  5. Na dolną przystawkę Varomy wykładamy pokrojone bataty i zielony groszek lub fasolkę szparagową.
  6. Na górną przystawkę Varomy wykładamy papier do pieczenia i układamy pokrojonego kurczaka. Zalewamy sosem limonkowym.
  7. Naczynia miksującego NIE myjemy, wlewamy 1200 ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy ryż. Dzięki temu ryż przejdzie aromatem sosu.
  8. Zakładamy Varomę, zamykamy. Gotujemy wszystko na parze 20 min/ Varoma/ obr. 2
  9. Podajemy posypane kolendrą i ozdobione ćwiartkami lub plasterkami limonki.

PYSZNE SMACZNEGO :)

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij