Limonkowy kurczak z batatami, groszkiem zielonym i ryżem basmati - obiad w 25 minut na Thermomix
Jeden z ulubionych przepisów, który cały robi się w Thermomix. Kuchnia tajska to moja ulubiona, uwielbiam zapach i smak limonki, imbiru, a mleczko kokosowe jak wiele z was wie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni :) W cateringu dietetycznym Food Harmony który prowadzę razem z Kasią mleczko kokosowe to również produkt używany bardzo często, zwłaszcza w diecie bez glutenu i nabiału. W dzisiejszym przepisie na obiad na Thermomix wykorzystamy bataty i zielony groszek, ale śmiało można użyć warzyw które masz w lodówce: brokuły, kalafior, dynia, marchew, fasolka szparagowa. To jeden z przepisó w których możesz śmiało improwizować pod włąsne potrzeby i gusta.
To też jeden z przepisów, który świetnie wykorzystuje Thermomix. Całe danie razem z sosem, ryżem, warzywami i kurczakiem robimy na raz, a całość zajmuje tylko 25 minut z czego większość to gotowanie, więc tak naprawdę czas dla CIEBIE.
To danie wygląda i smakuje świetnie, a nawet wykwintnie :) Polecam nie tylko na klasyczny obiad, ale rónież romatyczną kolację, czy dla gości, jeżeli chcesz zaserwować coś nietypowego i pięknie wyglądającego.
Polecam wypróbować również kolejny przepis z kuchni azjatyckiej na Thermomix - Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem - najlepszy wege obiad gotowy w 15 minut :)
Zapraszamy do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!
Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy papryczkę chili pokrojoną na kawałki (pestki usuwamy), obrany imbir pokrojony na kawałki, cebulę pokrojoną na ćwiartki i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
- Dodajemy olej kokosowy, dusimy 3 min/ 120°C/ obr. 1,5.
- Dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, miód, liście kaffir. Mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 3. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- W międzyczasie kurczaka kroimy w kosteczkę ok. 1 cm, bataty obieramy i kroimy w kostkę również 1 cm.
- Na dolną przystawkę Varomy wykładamy pokrojone bataty i zielony groszek lub fasolkę szparagową.
- Na górną przystawkę Varomy wykładamy papier do pieczenia i układamy pokrojonego kurczaka. Zalewamy sosem limonkowym.
- Naczynia miksującego NIE myjemy, wlewamy 1200 ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy ryż. Dzięki temu ryż przejdzie aromatem sosu.
- Zakładamy Varomę, zamykamy. Gotujemy wszystko na parze 20 min/ Varoma/ obr. 2. Jeżlei kurczak pokrojony jest w kosteczkę grubszą ni ż 1 cm, nalezy wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
- Podajemy posypane kolendrą i ozdobione ćwiartkami lub plasterkami limonki.
PYSZNE SMACZNEGO :)