3-składnikowy deser na Thermomix - czekoladowy
Szybki deser na Thermomix
Czekolada to deser dla każdego, lubią ją dzieciaki i dorośli! Ja uwielbiam eksperymentować z tą słodyczą, tak, aby zamienić ją zawsze na zdrowszą wersje!
Najlepsze przepisy to te szybkie i proste, które mają krotką listę składników, dzięki czemu zawsze chce mi się je robić :)
Na niedzielny deser, przegryzkę do lunchboxa, czy kiedy wpadną goście.
Dziś przedstawiam Wam pyszne, słodkie czekoladki z bakaliami. Banalne i ekspressowe w wykonaniu.
Orzechy i żurawina to połączenie idealne, dla każdego smakosza słodyczy, w połączeniu z czekoladą to już desr idealny.
Nie zapominamy przecież o tym, że czekolada jest ZDROWA!!!
Oczywiście ta z jak największą ilością kakao w składzie, jest najlepszym wyborem.
Ten słodki przysmak to przecież źródło magnezu, które wspiera układ nerwowy, to także wsparcie dla mięśni, serca...
Magnez ma wspaniałe właściwości przeciwzapalne, preciwzakrzepowe i przeciwskurczowe!
Więc jedzmy czekoladę! :)
Więcej czekoladowych przepisów:
- Domowy Twix - bez glutenu, bez jajek
- Czekoladowa tarta z suszonymi śliwkami - bez pieczenia
- Bananowe lizaki w czekoladzie
- Migdałowe brownie
- Gorąca czekolada na Thermomix
Co jeszce może Cię zainteresować?
- Być wege, czy nie być wege?
- 7 rad które możesz wprowadzić tu i teraz
- Jak dodać własny przepis do Thermomix
Wskazówka:
- W przepisie możemy użyć dowolnych orzechów, migdały, pestki dynii, słonecznika. Tak naprawdę możemy dodać wszystko co lubimy.
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną na kawałki, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno.
- Rozpuszczamy 4 min/ 80°C / obr. 1.
- Dodajemy orzechy, żurawinę, mieszamy kopystką.
- Papier do pieczenia wykładamy na blachę/ foremkę. Na łyżkę nakładamy bakalie w czekoladzie, kładziemy na papier i powtarzamy czynnosc do wykończenia masy. Wielkość porcji nie ma znaczenia.
- Foremkę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Gotowe.
- Czekoladki przechowujemy w lodówce.