Czekoladowa tarta z suszonymi śliwkami - bez pieczenia
Przyszedł czas na tartę idealną :) Przepis stary, który miał już dawno trafić na bloga i znalazła się okazja - Walentynki :) Choć tą tartę można śmiało wcinać bez okazji. Serwujemy ją też stale w naszym Food Harmony Catering.
I mogę powiedzieć z ręką na sercu, że jest to jeden z ulubionych deserów, który zaspokaja wszelkie zachcianki na słodkie.
Zaletą tej tarty jest też to, że pasuje praktycznie dla każdego, bo wyklucza większość alergenów:
- Bez glutenu i nabiału
- Bez jajek
- Bez mąki
- Bez orzeszków ziemnych
- Bez soi
- Naturalna
- Szybka i prosta w przygotowaniu
- Pyszna :)
Migdały, daktyle, suszone śliwki, gorzka czekolada - skład idealny!
Za sprawą tych składników jest to też idealny przepis do uzupełnienia naszej DIETY SIRTFOOD. Pakiet, który nauczy Cię zdrowych nawyków na co dzień :)
To może Cię zainteresować:
1) Diety SIRT - zasady, efekty, lista produktów
2) Efekty diety SIRT
3) Inne zdrowe desery na Thermomix
Wskazówki:
- W przepisie możemy pominąć kakao - tarta też wyjdzie pyszna.
- Spód możemy wykonać też z dowolnego miksu orzechów.
- Aby dokładnie wysuszyć naczynie miksujące, należy je wytrzeć porządnie ręcznikiem papierowy i następnie nastawić obroty turbo na 2 s. Resztki wody rozprysną się po naczyniu i należy je ponownie wytrzeć.
- Tartę możemy pokroić na kawałki i przechowywać w zamrażarce. Kiedy mamy ochotę na słodycze lub jesteśmy głodni, wyjmujemy kawałek i czekamy aż się rozmrozi.
Składniki:
Przygotowanie
- Suszone śliwki kroimy na połówki.
- Zaparzamy herbatę earl grey, zalewamy nią śliwki. Odstawiamy na 20-30 min.
- Przygotowujemy spód tarty. Do naczynia miksującego wkładamy migdały, daktyle i kakao. Miksujemy 30 s/ obr. 6. Zgarniamy kopystką na dno. Jeżeli masa jest zbyt sucha (zależy ona od daktyli) dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i miksujemy ponownie 10 s/ obr. 6.
- Masę przekładamy do foremki na tartę o średnicy 24 cm. rozporowadzmy równomiernie na dnie i na bokach i ugniatamy rękami. Możemy zmoczyć ręce przed ugniataniem, aby masa się nie przyklejała.
- Śliwki odcedzamy, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru wody. Układamy równomiernie na dnie tarty.
- Naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy. Musi być idealnie suche, inaczej nie roztopimy czekolady.
- Do naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną w kostki. Rozpuszczamy 4 min/ 90°C/ obr. 1.
- Rozpuszczoną czekoladą polewamy tartę, kopystką rozprowadzamy, tak aby czekolada pokryła całą powierzchnię.
- Wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę lub do lodówki na minimum 2 godziny. Wtedy możemy pokroić.
- Gotowe :)