DARMOWY E-BOOK: Sezon Grillowy z Thermomix

Czekoladowa tarta z suszonymi śliwkami - bez pieczenia

Czekoladowa tarta z suszonymi śliwkami - bez pieczenia

Przyszedł czas na tartę idealną :) Przepis stary, który miał już dawno trafić na bloga i znalazła się okazja - Walentynki :) Choć tą tartę można śmiało wcinać bez okazji. Serwujemy ją też stale w naszym Food Harmony Catering. 

I mogę powiedzieć z ręką na sercu, że jest to jeden z ulubionych deserów, który zaspokaja wszelkie zachcianki na słodkie. 

Zaletą tej tarty jest też to, że pasuje praktycznie dla każdego, bo wyklucza większość alergenów:

  • Bez glutenu i nabiału
  • Bez jajek
  • Bez mąki
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Naturalna
  • Szybka i prosta w przygotowaniu
  • Pyszna :)

Migdały, daktyle, suszone śliwki, gorzka czekolada - skład idealny!

 

Za sprawą tych składników jest to też idealny przepis do uzupełnienia naszej DIETY SIRTFOOD. Pakiet, który nauczy Cię zdrowych nawyków na co dzień :)

To może Cię zainteresować:

1) Diety SIRT - zasady, efekty, lista produktów
2) Efekty diety SIRT
3) Inne zdrowe desery na Thermomix

Wskazówki:

  1. W przepisie możemy pominąć kakao - tarta też wyjdzie pyszna.
  2. Spód możemy wykonać też z dowolnego miksu orzechów. 
  3. Aby dokładnie wysuszyć naczynie miksujące, należy je wytrzeć porządnie ręcznikiem papierowy i następnie nastawić obroty turbo na 2 s. Resztki wody rozprysną się po naczyniu i należy je ponownie wytrzeć. 
  4. Tartę możemy pokroić na kawałki i przechowywać w zamrażarce. Kiedy mamy ochotę na słodycze lub jesteśmy głodni, wyjmujemy kawałek i czekamy aż się rozmrozi. 

 

porcja15 min
porcja12-14

Składniki:

Herbata earl grey (zaparzona) - ok 400 ml
Śliwki suszone (bez pestek) - 300-320 g
Migdały - 240 g
Daktyle suszone - 140 g
Kakao ciemne - 1 łyżka (10 g)
Czekolada gorzka (min. 75%) - 300 g

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki kroimy na połówki. 
  2. Zaparzamy herbatę earl grey, zalewamy nią śliwki. Odstawiamy na 20-30 min. 
  3. Przygotowujemy spód tarty. Do naczynia miksującego wkładamy migdały, daktyle i kakao. Miksujemy 30 s/ obr. 6. Zgarniamy kopystką na dno. Jeżeli masa jest zbyt sucha (zależy ona od daktyli) dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i miksujemy ponownie 10 s/ obr. 6. 
  4. Masę przekładamy do foremki na tartę o średnicy 24 cm. rozporowadzmy równomiernie na dnie i na bokach i ugniatamy rękami. Możemy zmoczyć ręce przed ugniataniem, aby masa się nie przyklejała.
  5. Śliwki odcedzamy, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru wody. Układamy równomiernie na dnie tarty.
  6. Naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy. Musi być idealnie suche, inaczej nie roztopimy czekolady. 
  7. Do naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną w kostki. Rozpuszczamy 4 min/ 90°C/ obr. 1.
  8. Rozpuszczoną czekoladą polewamy tartę, kopystką rozprowadzamy, tak aby czekolada pokryła całą powierzchnię.
  9. Wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę lub do lodówki na minimum 2 godziny. Wtedy możemy pokroić. 
  10. Gotowe :)
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2022-02-14 08:19:48
Cudownie, cieszymy się bardzo, tą tatrę też uwielbiamy :)
komentarz
Kamila2022-02-13 21:04:41
Tarta walentynkowa jest przepyszna!!
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow