Brownie migdałowe na Thermomix

dataDesery, Bez glutenu, Keto, Paleo, Niski IG
data20 sierpień 2020
Brownie migdałowe na Thermomix

Klasyczne brownie na Thermomix wykonane z migdałów, gorzkiej czekolady i kakao. Składniki, które często mamy w domu, a samo przygotowanie to zaledwie chwila. Najbardziej lubię przepisy, które pasują każdemu, niezależnie czy lubi zdrowo się odżywiać, czy tez stosujem konktretną dietę. Takie właśnie jest to brownie. Można je włączyć do diety keto, paleo, niski IG, wegetariańskiej, bezglutenowej, beznabiałowej. 

Thermomix cudownie sprawdza się do przygotowania tego typu ciast. Idealnie i szybko wszystko mieli i rozdrabnia, wyrabia ciasto. Jest dużym ułatwieniem w kuchni i na pewno zaoszczędza czas. Więcej takich fit deserków znajdziecie w moim ulubionym zbiorze rzepisów: ZDROWE DESERY NA THERMOMIX - 25 przepisów. Mnóstwo inspiracji dla osób na diecie wegańskiej, bez glutenu, nabiału, cukru. Serdecznie Wam polecam :) 

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? Jak pewnie słyszeliście poprawia ona humor, ale także dodaje energii, wzmacnia serce, łagodzi kaszel, wpływa korzystnie na nerki  i co ciekawe zawiera wiele związków, które pobudzają nasz mózg do myślenia :) 

Dlatego też moje dzisiejsze brownie możecie jeść bezkarnie, wpływa korzstnie na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Wskazówki:

  1. W przepisie możemy użyć masło klarowane, zwykłe masło lub olej kokosowy.
  2. Słodzidło - na diecie keto, paleo i niski IG używamy erytrolu.  Wybierając ksylitol, kupujcie zawsze ten fiński (nie chiński )!
  3. Czekolada gorzka - najwięcej właściwości zdrowotnych ma ta powyżej 80%. 

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy obrane migdały lub płatki migdałów. Mielimy na mąkę 10 s/ obr. 10. Jeżlei używamy całych migdałów możemy wydłużyć czas mielenia do 20 s. 
  3. Przekładamy do miseczki.
  4. Do naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną na kawałki. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 10.
  5. Dodajemy masło klarowane lub olej kokosowy, podgrzewamy 3 min/ 60°C/ obr. 3.
  6. Dodajemy jaja, mąkę migdałową, ksylitol, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy 30 s/ obr. 4.
  7. Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm lub 16 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, możemy posypać dodatkowo płatkami migdałów. 
  8. Pieczemy 25 min. Po wyciągnięciu z piekarnika, czekamy aż przestygnie zanim pokroimy na kawałki. 
  9. Brownie smakuje pysznie z musem malinowym. Wystarczy zmielić w Thermomix maliny z odrobiną ksylitolu/erytrolu i polać kawałek ciasta. 

 

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij