Pyszny malinowy winegret
Ten sos, w połączeniu z sałatką to wspaniały kontrast smaków słodkich i wytrawnych. Słodycz malin z wyraźnym smakiem musztardy i delikatną konsystencją.
Mimo że klasyczny winegret zna każdy, ten wzbogacony nutą owoców zaskoczy każdego smakosza! Tą wiosenną sałatkę proponuję jako przekąskę, na II śniadanie lub nawet jako deser :) Uwielbiam takie połączenia.
Sos nadaje się idealnie do sałatek, naszą propozycją jest ta z truskawkami, awokado i fetą, natomiast doskonale nada się także do dodatków obok mięs czy innych serów, z rukolą, szpinakiem czy na bazie roszponki.
Osoby nie spożywające nabiału, mogą zamienić ser feta na jego wegański odpowiednik lub dowolny wegański ser. Obecnie jest coraz większy dostęp do tego typu produktów. Możesz również wykonać samodzielnie wegański ser w Thermomix. Jego bazą są orzechy nerkowca.
Do sosu zawsze dodajemy wysokiej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, jest ona doskonałym źródłem:
• omega-6 i omega-3
• witamin
• antyoksydantów
Sos winegret idelnie wpasuje sie w nasze diety SIRTFOOD.
Co może Cię zainteresować?
• Sałatka z truskawkami, awokado, fetą i pistacjami
• Wegański sos serowy na Thermomix - bez glutenu, bez nabiału
• Sałatka z komosy ryżowej, awokado, borówek z dressingiem z kolendry i limonki
• Dieta SIRTFOOD - zasady, efekty, lista produktów
Wskazówki:
- Do przepisu używamy dowolny malinowy dżem.
- Możemy wykonać od razu podwójną porcję i przechowywać w lodówce.
Składniki:
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego.
- Miksujemy 20 s/ obr. 4.
- Przelewamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
- Używamy do sałatek.