Najlepsze krewetki w imbirze, chili i czosnku gotowe w 11 min na Thermomix

Najlepsze krewetki w imbirze, chili i czosnku gotowe w 11 min na Thermomix

Jak zrobić krewetki w Thermomix? 

Ten przepis po prostu musicie wypróbować. To są najlepsze i najprostsze do wykonania krewetki na Thermomix. Powiem Wam szczerze, że te krewetki robiłam juz wielokrotnie, ale bez użycia Thermomix, a na patelni. A jako posiadaczka tego bloga postanowiłam przerobić ten przepis na Thermomix i jestem zachwycona! Smak równie pyszny, a wykonanie w Thermomix jeszcze łatwiejsze niż klasyczna wersja. 

Te krewetki możecie podawać z ryżem kokosowym z mojego bloga - połączenie idealne :) Smakują też pysznie na pełnoziarnistych grzankach, na sałatce, czy z makaronem ryżowym. Jest to tez wspaniały przepis na kolację dla dwojga lub znajomych, na pewno zabłyśniecie serwjąc tak pięknie wyglądające i pachnące danie :)

Jest to przepis który idealnie wpasuje się w wymagania diety KETO, którą znajdziecie też w ofercie moich diet na Thermomix

Na tym blogu znajdziecie więcej propozycji na proste i szybkie obiady i kolacje. Znajdziecie je TUTAJ. Dużo smaków azjatyckich - jest to zdecydowanie moja ulubiona kuchnia. Trochę czasu spędziłam w Azji i po prostu zakochałam się w ich aromatycznych przyprawach i połączeniach smaków. 

Wskazówki:

  1. Na diecie z niskim IG pomijamy miód lub zastępujemy go erytrolem.
  2. Krewetki podajemy z ryżem, na pełnoziarnistych grzankach, na sałatkach.

 

porcja11 min
porcja4

Składniki:

Natka pietruszki - 1 garść
Cebula - 90 g
Papryczka chilli - 1/2 szt (10 g)
Imbir korzeń - 15 g
Czosnek - 4-5 ząbków
Masło - 100 g
Krewetki - 400 g
Limonka - 1/4 sztuki
Miód - 15 g
Sól himalajska - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy natkę pietruszki, rozdrabniamy 2 s/ obr. 8. Przekładamy do miseczki.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, obrany imbir pokrojony na kawałki, papryczkę chilli bez pestek i pokrojoną na kawałki oraz obrany czosnek. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno, rozdrabniamy 2 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno.
  3. Dodajemy masło, dusimy 2 min/ 120°C/ obr. 0,5.
  4. Dodajemy krewetki, sok z limonki, miód i sól. Dusimy 8 min/ 120°C/ obr. wsteczne 0,5.
  5. Dodajemy natkę pietruszki mieszamy kopystką. Gotowe. Smacznego. 
  6. Do krewetek spróbujcie koniecznie ryż kokosowy.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow