Ryż kokosowy na Thermomix - pyszny dodatek do dań azjatyckich
Jak ugotować ryż w Thermomix?
Gotowanie ryżu i wszelkich kasz w Thermomix jest bardzo proste i uwielbiam go za takie ułatwienie w życiu :) ale ja mam dla Was dziś ryż wyjątkowy - kokosowy. Jego przygotowanie jest równie proste dlatego polecam wam serdecznie wypróbowac ten wspaniały dodatek do dań azjatyckich. Jest gotowy w zaledwie 10 minut + chwila aż dojdzie w Thermomix. Lekko klejący z nutą kokosa - możemy go podawać z curry, warzywami i wszelkimi sosami w stylu orientalnym. Na blogu znajdziecie przepis na makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem. W tym przepisie makaron ryżowy możemy śmiało zastąpić ryżem kokosowym :) Ryż też świetnie pasuje do zup. Zobacz przepis na tradycyjną tajską zupę Tom Kha na Thermomix.
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Mleczko kokosowe najlepiej kupowac w kartonie, ma ono konsystencję śmietany i jest rewelacyjne :) Na rynku znajdziecie kilka firm, które takie mleka mają w ofercie. Znajdziecie je w większości lepiej zaopatrzonych supermarketów.
Wskazówki:
- Do ryżu w punkcie 2 możemy dodać równiez płaską łyżeczke kurkumy, ryż nabierze pięknego koloru.
- Ryż kokosowy smakuje również pysznie na słodko z owocami, zwłaszcza z mango :)
Składniki:
Przygotowanie
- Ryż basmati przesypujemy do koszyczka i dokładnie płuczemy.
- Przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy mleczko kokosowe, wodę i sól. Gotujemy 10 min/ 100°C/ obr. wsteczne 1.
- Zostawiamy w naczyniu miksującym nie ściągając przykrywki na kolejne 5-10 min, aż ryż całkowicie dojdzie i wchłonie plyn.