Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem - obiad w 12 min na Thermomix
Makaron chiński z warzywami
Takie dania mogłabym jeść codziennie. Kuchnia azjatycka to zdecydowanie moja ulubiona i najczęściej ląduje na obiad lub kolację w moim domu. Uwielbiam smak imbiru połączony z chili, czosnkiem i limonką. Przy użyciu Thermomix możemy przygotować danie niczym w restauracji - a moim zdaniem i lepsze :) i to w nie więcej niż 15 minut.
Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem możecie przygotować z warzywami które lubicie i które akurat macie w lodówce. Kluczem jest tu krótki czas duszenia warzyw, aby pozostały chrupkie. Chcę was zachęcić w tym wpisem do kuchni wegetariańskiej, ma ona same korzyści i może być równie smaczna, a nawet i smaczniejsza od dań z mięsem :) Dieta wegetariańska poprawia funkcjonowanie organizmu, zwiększa odporności i ja wskazują badania, wegetarianie żyją dłużej i mniej chorują. Ma też istotny wpływ na zmniejszenie występowania chorób nowotworowych.
Polecam włączenie do swojej kuchni więcej dań wegetariańskich, których na tym blogu jest zdecydowanie najwięcej. Zerknijcie na przepis na najlepszy falafel lub sałatkę z batatami i pysznym sosem serowym bez sera :)
Więcej przepisów wege znajdziecie w naszej diecie na Thermomix: DETOX JAGLANY - wegański jadłospis bez glutenu, nabiału i cukru.
To może Cię zainteresować!
Znajdziesz u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy orzechy, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Przekładamy do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy obrany imbir, czosnek i papryczkę chili bez pestek. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy olej kokosowy. Dusimy 4 min/ 120°C/ obr. 1
- W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4 min). Odcedzamy w koszyczku.
- Marchew obieramy i kroimy na 2-3 cm słupki, paprykę kroimy w większą kostkę, pora przekrawamy wzdłuż i następnie po skosie w kawałki szerokości 1 cm.
- Do naczynia miksującego dodajemy warzywa, sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dusimy 4 min/ 100°C/ obr. wsteczne 0,5.
- Dodajemy makaron ryżowy, dusimy 1 min/ 100°C/ obr. wsteczne 1. Na koniec mieszamy kopystką, aby wszystkie składniki złączyły się z sosem.
- Przekładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, ozdabiamy marynowanym imbirem i świeżą kolendrą.
Proste i pyszne. Smacznego :)