PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Kurczak Satay - pyszne szaszłyki w sosie orzechowym

Kurczak Satay - pyszne szaszłyki w sosie orzechowym

Pomysł na obiad bez glutenu i nabiału

Kolejny pomysł na pyszne danie w stylu azjatyckim. Sos satay jest jednym z moich ulubionych. Pasuje idealnie do kurczaka i również innych mięs. W daniach wegetariańskich, także sprawdzi się świetnie. Takie szaszłyczki można również zrobić z tofu.

Polecam Wam przygotowanie tego prostego sosu z kokosowym ryżem. Ja zawsze też lubię dodatek warzyw. Do pieczenia szaszłyków możemy dodać różyczki brokułu. Taki zestaw to prawdziwa uczta!

Jeżeli lubicie kuchnie azjatycką sprawdźcie koniecznie przepis na szybki makaron ryżowy z marynowanym imbirem oraz krewetki w imbirze, czosnku i chilli. Są to dania, które mogę jeść w kółko.

Wskazówki:

  1. Kurczaka możemy zmienić na tofu, wtedy wystarczy piec je w piekarniku 10 min.
  2. W przepisie możemy ominąć liście kaffir i trawę cytrynową, są to składniki, które trudniej zakupić, ale bez nich sos tez jest pyszny. W tradycyjnej wersji te składniki jednak występują, także zostawiam wybór dla Was.
  3. Pomijając daktyle w przepisie, jest on również odpowiedni do diety keto, paleo, low carb, niski IG

 

 

porcja25 min
porcja4

Składniki:

Składniki na szaszyki z kurczaka
Kurczak (filet z piersi) - 600 g
Mleczko kokosowe - 25 g
Sambal olek - 30 g
Przyprawa curry - 2 łyżeczki
Składniki na sos satay
Orzeszki arachidowe solone - 100 g
Sok z limonki - 25 g
Papryczka chili (bez pestek) - 1/2 sztuki
Sos sojowy (ciemny lub bezglutenowy) - 10 g
Czosnek - 2 ząbki
Sambal olek - 25 g
Daktyle suszone - 30 g
Mleczko kokosowe - 170 g
Woda - 80 g

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C. Blachę do piekarnika wyjmujemy i wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy na bok.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, przekładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę curry, sambal olek i mleczko kokosowe. Mieszamy dokałdnie marynatę i mięso. 
  3. Kurczaki nabijamy na długie wykałaczki mniej więcej do połowy.
  4. Takie szaszłyki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut na 2 ostatnie minuty możemy włączyć termoobieg.
  5. W miedzyczasie przygotowujemy sos. 
  6. Wszystkie składniki na sos przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 1 min/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno.
  7. Gotujemy 10 min/ 100°C/ obr. 3 bez miarki. Kładziemy na pokrywę koszyczek, aby nie zabrudzić Thermomix.
  8. Przelewamy do miseczki/ słoika.
  9. Szaszłyki podajemy z sosem satay.

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow