Dieta SIRTFOOD w praktyce

Hummus przepis w Thermomix

Hummus przepis w Thermomix
banner

Hummus przepis w Thermomix to super prosty przepis na to jak zrobić hummus, ale nie taki zwykły, a zielony. Do swojego przepisu dodałam dwa składniki, które dodatkowo wpłynęły na smak, kolor i wartości zdrowotne hummusu. Ta pasta kanapkowa to jedno z moich ulubionych smarowideł do pieczywa. Od wielu lat unikam glutenu, który źle wpływa na moje samopoczucie i skórę. Jaki chleb bezglutenowy z Thermomix wybieram do hummusu? Najczęściej jest to chleb gryczany na domowym zakwasie. Jest banalny do przygotowania i zawsze mam składniki w domu. Moje dzieciaki uwielbiają chleb orkiszowy, na który przepis także znajdziesz na blogu. Dzięki Thermomix, zrobienie chleba w domu jest bardzo proste i szybkie - sprawdź jakie to łatwe z moimi przepisami.

Hummus przepis na Thermomix to kilka składników, miksowanie i gotowe. Do klasycznego hummusu używa się oczywiście cieciorki, pasty tahini ( pasty sezamowej), oliwy, soli i czosnku. Ja dodatkowo dorzuciłam awokado i bazylię. Dzięki temu uzyskałam piekny, zielony kolor i wspaniały smak. 

Awokado:

  • źródło "dobrego tłuszczu", jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterol, wspiera proces odchudzania
  • posiada witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten  
  • owoc poprawiający trawienie i zapobiegający zaparciom
  • pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • składnik, który pomaga w walce z chorobami oraz infekcjami
  • poprawia jakość snu i wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry

Bazylia:

  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii
  • działa rozkurczowo i kojąco, zwalcza wzdęcia
  • bogate źródło witamin A, C, B5 oraz składników mineralnych
  • posiada właściwości antydepresyjne i dodaje energii
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • ma dobroczynny wpływ na stan skóry, przyspiesza regenerację skóry

Kanapki z wege pastami to bardzo prosty sposób na szybki i zdrowy posiłek, który sprawdzi się jako lunch w pracy, ale będzie też świetnym drugim śniadaniem dla dzieciaków do szkoły. Przepis na zielony hummus w Thermomix znajdziesz poniżej. Po inne zdrowe przepisy, ułożone w tygodniowe jadłospisy zapraszam Cie do moich diet na Thermomix.

Wskazówki:

  1. Możesz zrobić dwa razy więcej hummusu, dzięki temu łatwiej będzie go zblendować.
  2. Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni. Z każdym dniem hummus będzie ostrzejszy w smaku, dzięki czosnkowi i bazylii.
  3. Hummus możesz podać z grzankami, tortillą, nachosami, czy słupkami warzyw.
porcja1 min
porcja250 g

Składniki:

Awokado - 60g
Cieciorka (ze słoika) - 150g
Czosnek - 5g (1 ząbek)
Pasta tahini - 15g
Sól - 1/2 łyżeczki
Pieprz - szczypta
Woda - 70g
Oliwa - 20g
Bazylia (liście) - 10g (garść)

Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy 1 min/obr.10. Trzykrotnie zatrzymujemy obroty w czasie blendowania i ściągamy hummus na dno naczynia, by masa zrobiła się gładka.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow