Hummus przepis w Thermomix
Hummus przepis w Thermomix to super prosty przepis na to jak zrobić hummus, ale nie taki zwykły, a zielony. Do swojego przepisu dodałam dwa składniki, które dodatkowo wpłynęły na smak, kolor i wartości zdrowotne hummusu. Ta pasta kanapkowa to jedno z moich ulubionych smarowideł do pieczywa. Od wielu lat unikam glutenu, który źle wpływa na moje samopoczucie i skórę. Jaki chleb bezglutenowy z Thermomix wybieram do hummusu? Najczęściej jest to chleb gryczany na domowym zakwasie. Jest banalny do przygotowania i zawsze mam składniki w domu. Moje dzieciaki uwielbiają chleb orkiszowy, na który przepis także znajdziesz na blogu. Dzięki Thermomix, zrobienie chleba w domu jest bardzo proste i szybkie - sprawdź jakie to łatwe z moimi przepisami.
Hummus przepis na Thermomix to kilka składników, miksowanie i gotowe. Do klasycznego hummusu używa się oczywiście cieciorki, pasty tahini ( pasty sezamowej), oliwy, soli i czosnku. Ja dodatkowo dorzuciłam awokado i bazylię. Dzięki temu uzyskałam piekny, zielony kolor i wspaniały smak.
Awokado:
- źródło "dobrego tłuszczu", jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterol, wspiera proces odchudzania
- posiada witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten
- owoc poprawiający trawienie i zapobiegający zaparciom
- pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
- składnik, który pomaga w walce z chorobami oraz infekcjami
- poprawia jakość snu i wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry
Bazylia:
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii
- działa rozkurczowo i kojąco, zwalcza wzdęcia
- bogate źródło witamin A, C, B5 oraz składników mineralnych
- posiada właściwości antydepresyjne i dodaje energii
- ma właściwości przeciwzapalne
- ma dobroczynny wpływ na stan skóry, przyspiesza regenerację skóry
Kanapki z wege pastami to bardzo prosty sposób na szybki i zdrowy posiłek, który sprawdzi się jako lunch w pracy, ale będzie też świetnym drugim śniadaniem dla dzieciaków do szkoły. Przepis na zielony hummus w Thermomix znajdziesz poniżej. Po inne zdrowe przepisy, ułożone w tygodniowe jadłospisy zapraszam Cie do moich diet na Thermomix.
Wskazówki:
- Możesz zrobić dwa razy więcej hummusu, dzięki temu łatwiej będzie go zblendować.
- Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni. Z każdym dniem hummus będzie ostrzejszy w smaku, dzięki czosnkowi i bazylii.
- Hummus możesz podać z grzankami, tortillą, nachosami, czy słupkami warzyw.
Składniki:
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy 1 min/obr.10. Trzykrotnie zatrzymujemy obroty w czasie blendowania i ściągamy hummus na dno naczynia, by masa zrobiła się gładka.